Arama

Çin Şi Huang / Qin Shi Huang

Güncelleme: 12 Haziran 2012 Gösterim: 2.284 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Haziran 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çin Şi Huang (Qin Shi Huang)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  QinshihuangBW.jpg
Gösterim: 271
Boyut:  22.3 KB
Çin Şi Huang ya da Qin Shi Huang (d. MÖ 259 - ö. MÖ 210), ilk Çin İmparatoru ve Qin Hanedanlığı'nın kurucusudur. Çin'deki tüm beylikleri yenip Savaşan Devletler dönemine son veren Çin Şi Huang, Qin Hanedanı'nı kurarak MÖ 221 yılında ilk merkezi feodal Çin İmparatorluğu'nu kurmuş ve kendini imparator ilan etmiştir.
Çin'de "İlklerin İmparatoru" olarak bilinen Çin Şi Huang, dönemin Cao Beyliği'nde doğmuş ve birçok beylikten oluşan tüm coğrafyadaki Çin uluslarını ilk kez birleştirerek tek devlet adı altında toplayan imparator unvanı alan ilk lider olarak tarihe geçmiştir.
Hunlara ve diğer bazı kavimlere karşı Çin Seddi'ni inşa ettirmiştir. Çin’de ilk merkezi bürokratik devlet düzeni kurandır. Ülkeye herkes için geçerli olan bir yasa, para birimi, karayolu sistemi, ağırlık ve uzunluk ölçüleri ile yazı dilini kazandırmıştır. Halka eski gelenekleri unutturabilmek için, Konfüçyüsçü bilim adamlarınca yazılan bütün kitapların yok edilmesini buyurdu. Bu zararlı eylem tarihe "kitapların yakılması" olarak geçti. Kurduğu sistem, sülâleler değişmesine rağmen günümüze kadar yaşamıştır.
Çin Şi Huang, henüz hayattayken MÖ 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürmüş, inşaatta 700 bin kişi çalıştırılmıştır (bak. Qin Shihuang Mezarı ve Terra Cotta Ordusu).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Çin Şi Huang / Qin Shi Huang nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

31 Temmuz 2013 / PiSiK0PATR Tarih
19 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet
12 Haziran 2012 / asla_asla_deme Mimarlık
25 Temmuz 2013 / KisukE UraharA Sinema ww