Arama

Abdülkerim Kasım

Güncelleme: 10 Ağustos 2012 Gösterim: 2.195 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
20 Haziran 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Abdülkerim Kasım
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px Aref with Qasim
Abdülkerim Kasım (sağda)


Abdülkerim Kasım, (d. 1914, Bağdat - ö. 9 Şubat 1963, Bağdat) 1958 Irak Devrimi'nden sonra çağdaş Irak Cumuhuriyeti'nin ilk Başbakanı.
1957'de ordu içinde örgütlenmiş, krallığın tutucu ve batı yanlısı politikalarına muhalif gruplarının başına geçti. Kasım ve arkadaşları 14 Temmuz 1958'de hükümetçe planlanmış bir askeri harekattan yararlanarak başkent Bağdat'ı ele geçirdiler. Kasım yeni cumhuriyetin ilk başbakanı oldu.
Mısır ve Suriye'nin kurduğu Birleşik Arap Cumhuriyeti (BAC) Arap dünyasında çoşkuyla karşılandı. Irak içinde de BAC'a katılmaya sıcak bakılsa da Kasım yönetimi önce iç istikrarın sağlanmasından yanaydı. Mısır lideri Cemal Abdülnasır ve ateşli bir Nasır taraftarı olan Abdüsselam Arif'in yaptığı propagandanın etkisiyle 1959'da Arap birliğinden yana olan muhalifler Musul'da bir ayaklanma başlattı. Ancak silahlı kuvvetlerin büyük çoğunluğunun Kasım yanlısı olmasından dolayı ayaklanma kısa sürede bastırıldı. Kasım kuşkulandığı 200 subayı görevden aldı. Sivil kanatta ise komünistlerin desteğini almaya çalıştı, bununla birlikte onların aşırı isteklerine karşı koydu ardından polis teşkilatı ve silahlı kuvvetler içindeki komünist unsurları temizledi.
1960'a gelindiğinde kendi iktidarı için tehlike olabilecek bütün siyasi etkinliklere son verip, asker ve sivil kanattaki sağ ve sol unsurlar üzerinde baskı uygulamaya başladı. Kültürel açıdan kendilerini Araplardan farklı gören Kürtler Kasım'ın özerklik sözünü tutmaması üzerine ayaklandılar. Ordunun büyük bölümü Kürt isyanını bastırmaya yöneltildi. Askerler de sonuçsuz ve yararsız olarak gördükleri harekat nedeniyle Kasım'dan desteklerini çekmeye başladılar. Ordu içindeki tasfiyelerin artması sonucu hoşnutsuzluk doruğa çıktı ve bazı subaylar Kasım'a karşı açıkça direnişe geçti. Sonunda Şubat 1963'te Abdüsselam Arif önderliğindeki darbeyle devrildi ve öldürüldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Abdülkerim Kasım nereli hayatı kimdir.
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Abdülkerim Kasım (1914 Bağdat-1963 Bağdat)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Iraklı devlet adamı. Adını II. Dünya Savaşı yıllarında duyurdu. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda bir tabura kumanda etti. 14 Temmuz 1958'de Özgür Subaylar hareketinin başında krallığı yıkıp cumhuriyeti kurdu ve devlet başkanı oldu. Cumhuriyeti ihtilâl yöntemleriyle yönetmeye çabaladı. Dış siyasette tarafsızlığa önem verdi. İçeride Nasır yanlıları ve komünistlerle anlaşmazlığa düştü. 9 Şubat 1963 darbesiyle devrildi ve idam edildi.

In science we trust.

Benzer Konular

11 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr
14 Mart 2015 / _AERYU_ Asker tr
16 Şubat 2015 / Jumong Spor tr
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset tr
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset tr