Arama

Imre Thököly

Güncelleme: 12 Aralık 2012 Gösterim: 1.326 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Aralık 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Imre Thököly (1657 Kesmark-1705 İzmit),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

thokolyi


Macar prensi. Avusturya yönetimindeki Protestan Macarların şefiydi. Protestanlar, Avusturya İmparatorluğu'nun, Katolik mezhebine geçmeleri için yaptığı teklifi kabul etmediler. Başlarında İmre Tököli olduğu hâlde imparatora karşı ayaklandılar (1673).

Tököli, Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'ya başvurarak Osmanlı himayesine girmek istediğini bildirdi. Avusturya ile barışı bozmak istemeyen sadrazam, ona olumlu karşılık vermedi. Buna rağmen savaşa devam eden Tököli, Yukarı Macaristan'ı ele geçirdi (1678). Fakat taraftarlarından çoğu kendisini terk edince (1681), eski teklifini bu kez yeni Sadrazam Kara Mustafa Paşa'ya tekrarladı ve ona hediyeler göndererek istediğini elde etmeyi başardı.


Tököli'ye "Orta Macar Kralı" unvanı verildi. Osmanlılardan aldığı yardımcı kuvvetlerle birçok Avusturya kalesini ele geçirdi. İkinci Viyana Kuşatması bozgunundan sonra, önceden aldığı kaleleri kaybetti. Munkaes'te teslim olarak (1688) Viyana'ya götürüldü. Serbest bırakılınca kendisine sadık kalan taraftarlarıyla Osmanlı ordusunda görev aldı.


XIV. Louis'nin diplomatik bir girişimi sonunda Türk-Tatar kuvvetlerinin başında Transilvanya'ya girdi ve Cermen İmparatorluğu askerlerini Zermest'te yenilgiye uğrattı (1690). Karlofça barış görüşmelerinde Avusturyalılar, Tököli'nin kendilerine teslimini istedilerse de Osmanlılar bunu kabul etmediler.

Biyografi Konusu: Imre Thököly nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.