Arama

Esarhaddon

Güncelleme: 8 Mart 2016 Gösterim: 1.149 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
8 Mart 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs.org, Vikipedi, Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
Esarhaddon Asur kralı (hükümdarlığı: MÖ 681 - MÖ 669).

Sanherib'in oğlu Esarhaddon, babasının yayılmacı politikasını başarıyla sürdürdü. Anadolu'ya girerek burada yuvalanan Kimmer istilacıları dağıttı. Suriye kıyılarındaki irili ufaklı devletçiklere boyun eğdirdi, Asur'un etki alanını Kıbrıs'a dek genişletti. Kenan Ülkesi'ndeki Yahudi devletleri egemenlik altına aldı.

Kızlarından birini bir İskit prensiyle evlendirerek bozkırlılarla ittifak kurdu ve doğudaki Medleri ortak saldırıyla çökertti.

Esarhaddon'un en ünlü harekatı Mısır'ın istilasıydı. Ortadoğu'nun bu zengin ve güçlü ülkesini tek seferde ele geçiremediyse de Mısır'ın çoğunda egemenlik kurmayı başardı. Esarhaddon'un başlattığı bu harekatı oğlu Asurbanipal tamamlayacaktı.

Esarhaddon, Mezopotamya'nın kuzeyine oğlu Asurbanipal'i, güneyine de bir diğer oğlu Shamash-Shum-ukin'i vali atadı.

ASARHADDON, Kutsal Kitap’ ta, Asur kralı Asur-aha-iddin’e (I.Ö. 680-669) verilen ad. Ninova’daki saraylarıyla ün kazandı. Sanherib’in oğlu olan bu kral, babasının öldürülmesini izleyen veraset savaşında kardeşlerini yendi. Babil’e karşı yatıştırma siyaseti izleyerek Marduk tapınağı’™ yaptırdı. Toroslar’da ve Zagros dağlarında Kimmerler'in ve iskitler’in akınlarını durdurmaya çalıştı. Firavun Ta- harka'ya karşı Sayda (677) ve Tir (672'ye doğr.) krallarını ayaklanmaya kışkırtan Asarhaddon, Nil deltasını ele geçirdiyse de (671) bu bölge onun ayrılışından sonra ayaklandı (670).


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Esarhaddon nereli hayatı kimdir.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ