Arama

Boudica (Boudicca/Boadicea)

Güncelleme: 26 Mayıs 2016 Gösterim: 2.208 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Boadicea, İstilacı Romalılara karşı müteveffa kocasının topraklarınında alınması üzerine ayaklanan iceni kabilesinden, İngiliz kraliçesi. Roma Valisi Paulinus'ün, Galler'de bulunduğu sırada bütün Doğu Anglia ve güneydoğu İngiltere halkları, bu ayaklanmaya katıldı. Tarihçi Tacitus'a göre, Boadicea bu ayaklanma sırasında 70 bin Romalı ve işbirlikçi İngilizi öldürttü. Fakat daha sonra ordusu, Paulinus tarafından yok edildi. Fenny Stratford'daki bu yenilgiden sonra Boadicea'nın geçirdiği şok ya da intihar ederek öldüğü söylenir. Neron, bu ayaklanmadan sonra İngiltere'de uygulanan koşulları hafifletti. Kraliçenin Londra'da bir savaş arabasındaki heykeli, Westminster köprüsünde bulunuyor.

a3c0a4ef 349d 4a3b b65b 4d95736814c3
Sponsorlu Bağlantılar

Iceni Kabilesi Britanya'yı işgal eden Roma güçlerinin kendi kendini yönetmesine izin verdiği az sayıda kabileden biriydi. Ama İçeni kralı M.S. 59 yılında ölünce, Romalılar bölgeyi tamamen Roma hükümdarlığı altına almaya karar verdiler. Boudicca Romalılara karşı savaşacak bir ordu oluşturdu. İlk başlarda isyan başarılı oldu ama Roma'nın Britanya Valisi çok büyük bir orduyla saldırarak isyan birliklerini dağıttı. Boudicca esir alınmamak için kendini zehirledi.

İngiliz (Keli) Kraliçesi (MS 1. yy.) MS 43’te Britanya Adası Aulus Plautius ta­rafından istila edilince, îceni Kralı (Bugünkü Doğu Anglia) Prasutagus, Roma egemenliğini kabul ederek barış içinde ülkesini yönetti. 60’ta ölümünden sonra, Romalılar yönetime el koy­dular. Fakat anlaşıldığı kadarıyla güzel ve yi­ğit bir Kelt kadını olan dul eşi Boudica’ya kötü davrandılar. Roma ordusunun Galler’i işgal etmek üze­re daha batıya kaymasından yararlanan Bou­dica, Keltleri ayaklandırdı. Colchester’deki Ro­ma şehirlerine kadar ilerlediler. Romalı vali Paulinus, ayaklanmayı haber alınca Galler’den ses­sizce dönüp, Doğu Midlands’te Boudica’yı pu­suya düşürdü. Keltler yiğitçe savaştıkları hal­de, Romalıların üstünlüğü karşısında ezildiler. Boudica da kendisini zehirleyerek intihar etti.

Boudiccastatue
MS 61 yılında Romalılara bir isyan başlatan savaşçı Iceni Kraliçesi Boudica ve kızlarının tasvir eden, Prens Albert tarafından finanse edilerek Thomas Thornycroft'a yaptırılan, Londra'nın Westminster Pier bölgesinde bulunan yontusu.

Boudica (Boudicca ya da eski adıyla Boadicea olarak da bilinir) (ö. MS 60 ya da 61), MS 61 yılında Romalıların Britanya'daki işgalci güçlerine karşı bir isyan başlatan, Kuzey Britanyanın Norfolk bölgesinde yaşayan Iceni kabilesinin kraliçesi.
Boudica'nın kocası ve varlıklı bir ön-Romalı olan Iceni kralı Prasutagus ölünce, İmparatorluğa bağlı müvekkil krallıkların yaptığı gibi krallığını Roma'ya bırakmak yerine kızları ve Roma imparatoruna ortaklaşa olarak miras bıraktı. Roma kanunlarına göre kadınlar varis olamadığından İmparatorluk bu kararı reddetti ve procurator Catus Decianus tüm mülkünü haczettirdi. Krallık fethedilmiş varsayılarak İmparatorluğa katıldı. Prasutagus'un dulu Boudica kırbaçlatıldı, kızlarına tecavüz edildi.
60 ya da 61 yılında Roma eyalet valisi Gaius Suetonius Paulinus'un Gallere doğru bir sefere çıkmasını fırsat bilen Iceni, Trinovanteler ve diğerlerini Boudica liderliğinde ayaklandılar. Vali Suetonius Paulinus ve Lejyonları tarafından kesin olarak yenilgiye uğratılmadan önce, Camulodunum (Colchester), Londinium (Londra) ve Verulamium (St Albans) şehirlerini yıkıp, talan ettiler (Yıkılıp talan edilen üç şehirde ölenlerin toplamı aşağı yukarı 70,000-80,000 kişi arasındadır.). Britonlar sayıca Romalılardan fazla olduğu halde, Roma lejyonlarının mükemmel disiplin ve taktiği onlara mutlak bir zafer kazandırdı. Roma İmparatoru Nero'nun ortaya çıkan bu kriz karşısında adada bulunan tüm birlikleri geri çekmeyi tasarladığı sırada gelen Suetonius'un bu zaferi, adadaki Roma varlığını sağlamlaştırmıştır.
Bu olayların kayıtları, tarihçiler Tacitus ve Cassius Dio'nun, eserlerinden Rönesans döneminde yeniden öğrenildi ve Victoria devrinde, Kraliçe I. Victoria tarafından adaşı olarak ilan edilmesiyle birlikte Boudica'nın efsanevi ünü ortaya çıktı. Boudica, bu dönemden sonra Birleşik Krallık'ta önemli bir kültürel sembol olarak kalmıştır.

Derlemedir....

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Boudica (Boudicca/Boadicea) nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
26 Mayıs 2016       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
ice20map
Iceni Kabilesi haritası
Sponsorlu Bağlantılar

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ