Arama

Burnun görevleri nelerdir? - Sayfa 3

Güncelleme: 5 Ocak 2017 Gösterim: 59.471 Cevap: 29
_ÜmiT_ - avatarı
_ÜmiT_
Ziyaretçi
22 Ekim 2012       Mesaj #21
_ÜmiT_ - avatarı
Ziyaretçi
Burun insan organizmasında belli başlı beş görev üstlenmiştir.
1) Burun koku alma işlevinin algılayıcı bölümünü oluşturur
Sponsorlu Bağlantılar
2) Solunum yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlar
3) Solunan havanın nemlenmesini sağlar
4) Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunur ve
5) Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenip adeta biyolojik bir hoparlör gibi davranır.
burungorevi
Burun boşluğu, septum ve sinuslarm kafatasındaki konumu.

Bilindiği gibi koku duyusunu beyne taşıyan sinir “Koku siniri”dir (nervus olfaktorius, 1. kafa siniri). Bu sinirin ince uzantıları burun boşluklarının “Burun üst konkası” üzerinde kalan bölümünü örten mukoza tabakasına dağılır. Böylece solunan havayla dış çevreden buruna giren koku uyarıları, koku sinirini uyarır. Burnun önemli görevlerinden biri de solunum yollarının başlangıcını oluşturmasıdır. Burun ön deliklerinden burun boşluklarına giren hava, burun arka deliklerinden (koanalar) nazofarinkse (yutağın ön üstbölümü) geçer. Hava dahasonra farinksten (yutak) aşağı doğru inip gırtlağa (larinks), oradan da nefes borusu yoluyla akciğerlere ulaşır. Burnun kemik ve kıkırdaktan yapılmış iskeleti solunum yollarının başlangıç bölümünün oldukça sert ve dayanıklı bir hava geçidi olmasını sağlar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2012       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
[QUOTE=Misafir;1523486]burunun görevleri nelerdir?[/QUTE]
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2013       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burun, güzel kokulu çiçeklerin ya da iştah açıcı yemeklerin kokularını algılamamızı sağlamanın ötesinde çok önemli işlevleri olan bir organımızdır. Soluduğumuz hava ile havadan aldığı oksijeni vücudumuzun bütün hücrelerine taşıyan kan arasındaki temel bağlantı yollarından biri burundur. Kısacası burnumuz hem koklama organı, hem de solunum yollarının başlangıcı olarak büyük önem taşır.
Soluduğumuz hava akciğerlere ulaşmadan önce, etkili bir klima aygıtı ve hava filtresi görevini üstlenen burundan geçer. Gerçekten de burun deliklerinin içinde, havayla birlikte giren iri toz ve kum parçacıklarını tutarak havayı süzen kıllar vardır. Tozlarını burada bırakan hava, daha sonra, her burun deliğinde üçer tane bulunan kıvrımlı yapıların üstünden geçer. Boynuzcuk denen bu kıvrımların üstü, sümük (mukus) dediğimiz sıvıyı salgılayan nemli bir mukoza katmanıyla örtülüdür. Havadaki toz parçacıkları burnun iç yüzeyini kaplayan bu mukoza zarına yapışıp kalır. Zarın üzerinde ayrıca ince tüy gibi kirpiksi uzantılar vardır. Bu tüylerin sürekli olarak ileriye ve geriye doğru dalgalanmasıyla toz parçacıkları ya da mikroplar burun deliklerine doğru sürüklenir ve kişinin aksırması ya da sümkürmesiyle dışarıya atılır. Burnun içindeki incecik kan damarları da havayı ısıtır ve böylece soluduğumuz tozlu, pis ve soğuk hava akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılmış, süzülmüş ve nemlendirilmiş olur.
Burnun üst bölümünde, çok sayıda sinir hücresi içeren ve koku epiteli olarak adlandırılan iki küçük alan da koku duyumundan sorumludur. İnsanlar yaklaşık 3.000 değişik kokuyu birbirinden ayırt edebilir. Havayla taşınan "koku molekülleri" koku epitelindeki alıcılara ulaştığında beyin o kokuyu tanıyarak algılar.
Burnun ayrıca ses tonu üzerinde de belli bir etkisi vardır. Örneğin nezle olup da burnumuz tıkandığında ya da burun deliklerimizi parmaklarımızla kapattığımızda ses tonumuz değişir.

Kaynak: Burnun görevleri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2013       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burunun Görevleri
Burun, insan organizmasında belli başlı beş görev üstlenmiştir:
Burun koku alma işlevinin algılayıcı bölümünü oluşturur
Solunum yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlar
Solunan havanın nemlenmesini sağlar
Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunur ve
Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenip adeta biyolojik bir hoparlör gibi davranır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ekim 2013       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaşlar bna burunun göreveleri lazım acil
eben - avatarı
eben
Ziyaretçi
4 Kasım 2013       Mesaj #26
eben - avatarı
Ziyaretçi
Burun beş duyu organımızdan biridir. Burun kokuları algılamamızı sağlar. Ama tek görevi sadece kokuları algılamak değildir. Peki nedir bu işlevler derseniz bu konuda tüm bilgileri yazımızda bulacağınızı söyleyelim. Aslında burun yüz bölümünde bulunduğu için estetik açıdanda en fazla ilgi çeken organlardandır

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı.
Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan da yutağa bağlanır. Burnun içerisinde mukus tabakası, kılcal damarlar ve kıllar bulunmaktadır. Burnun iç kısmının tüylü ve nemli olusu sayesinde dışarıdan alınan hava nemlendirilir ve temizlenir. Kılcal damarlar sayesinde hava ısıtılır.


Burunun Görevleri
Burun, insan organizmasında belli başlı beş görev üstlenmiştir:
1. Burun koku alma işlevinin algılayıcı bölümünü oluşturur
2. Solunum yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlar
3. Solunan havanın nemlenmesini sağlar
4. Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunur ve
5. Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenip adeta biyolojik bir hoparlör gibi davranır.


NAZAL POLİP

Vücudumuzda içi boş, hava ile temas edebilen birçok organ bulunur. Ağız, burun, sindirim sistemi, dış kulak yolu bunlara örnektir. Bu boşlukları döşeyen yüzeysel bir doku tabakası vardır. İşte bu doku tabakasından dışarı doğru sarkarak büyüyen, et gibi yapılara "polip" adı verilir. "Kulak, ses teli, mide, bağırsak polibi" gibi. Burun içini veya ağızları burun içine açılan "sinüs" adı verilen boşlukları döşeyen dokulardaki hasardan da polipler gelişebilir.
KONKA HİPERTROFİSİ

Tanım:

Konkalar burun ile sinüslerin arasındaki duvarda yerleşen ve her iki tarafta üçer tane bulunan kemik ve bunu saran yumuşak dokudan ibarettir. Alt, orta ve üst konka şeklinde isimlendirilirler.
BURUN KANAMASI

Genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar olabilir.
SİNÜZİT

Burun çevresindeki kemik yapılar içindeki boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Bütün sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılırlar. Buruna açılan bu delikler sinüslerin havalanmasını da sağlarlar.
Burun Sağlığı ve Korunması
Burun sağlığını korumak için;
1- Burun temiz tutulmalıdır.
2- Burun kılları kopartılmamalıdır.
3- Burun karıştırılmamalıdır. (Mukozanın zarar görmemesi için).
4- Keskin ve yakıcı kokulu maddelerden (asit, amonyak,..) uzak durulmalıdır.
5- Burun kanamalarında burun kemikleri sıkılmalı ya da burun üzerine buz konulmalıdır.
6- Nezle ve gribe karşı C vitamini içeren besinler alınmalıdır.
7- Burun tıkanmışsa temizlenmelidir.
8- Sinüzite yakalanmamak için burna bol su verilmelidir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2014       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
burun nefes alıp verir burun koku oragnımızdır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ocak 2015       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
oku almaçları ve duyu sinirleri burun boşluğunun üst kısmında bulunur. Bu bölgeye sarı bölge denir.

Kaynak: Burnun görevleri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ekim 2015       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burundaki mukus tabakasının görevi nedir?
Son düzenleyen nötrino; 27 Ekim 2015 11:44 Sebep: Soru düzeni!
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
5 Ocak 2017       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı

Burun


Burun, güzel kokulu çiçeklerin ya da iştah açıcı yemeklerin kokularını algılamamızı sağ­lamanın ötesinde çok önemli işlevleri olan bir organımızdır. Soluduğumuz hava ile havadan aldığı oksijeni vücudumuzun bütün hücreleri­ne taşıyan kan arasındaki temel bağlantı yollarından biri burundur. Kısacası burnumuz hem koklama organı, hem de solunum yolla­rının başlangıcı olarak büyük önem taşır.
Soluduğumuz hava akciğerlere ulaşmadan önce, etkili bir klima aygıtı ve hava filtresi görevini üstlenen burundan geçer. Gerçekten de burun deliklerinin içinde, havayla birlikte giren iri toz ve kum parçacıklarını tutarak havayı süzen kıllar vardır.

Tozlarını burada bırakan hava, daha sonra, her burun deliğin­de üçer tane bulunan kıvrımlı yapıların üstün­den geçer. Boynuzcuk denen bu kıvrımların üstü, sümük (mukus) dediğimiz sıvıyı salgıla­yan nemli bir mukoza katmanıyla örtülüdür. Havadaki toz parçacıkları burnun iç yüzeyini kaplayan bu mukoza zarına yapışıp kalır. Zarın üzerinde ayrıca ince tüy gibi kirpiksi uzantılar vardır. Bu tüylerin sürekli olarak ileriye ve geriye doğru dalgalanmasıyla toz parçacıkları ya da mikroplar burun deliklerine doğru sürüklenir ve kişinin aksırması ya da sümkürmesiyle dışarıya atılır. Burnun içinde­ki incecik kan damarları da havayı ısıtır ve böylece soluduğumuz tozlu, pis ve soğuk hava akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılmış, süzül­müş ve nemlendirilmiş olur.

Burnun üst bölümünde, çok sayıda sinir hücresi içeren ve koku epiteli olarak adlandı­rılan iki küçük alan da koku duyumundan sorumludur. İnsanlar yaklaşık 3.000 değişik kokuyu birbirinden ayırt edebilir. Havayla taşınan "koku molekülleri" koku epitelindeki alıcılara ulaştığında beyin o kokuyu tanıyarak algılar.
Burnun ayrıca ses tonu üzerinde de belli bir etkisi vardır. Örneğin nezle olup da burnu­muz tıkandığında ya da burun deliklerimizi parmaklarımızla kapattığımızda ses tonumuz değişir.


Burun Yapısı ve Koku Alma


Ad:  solukyolu1.jpg
Gösterim: 602
Boyut:  47.3 KB

Devamı > Burun Nedir - Burnun Yapısı ve Görevleri


Benzer Konular

29 Mart 2011 / ...Misafir... Cevaplanmış
31 Ocak 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular
5 Mart 2009 / Siyah Cin Soru-Cevap