Arama

Komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 19 Ekim 2015 Gösterim: 50.189 Cevap: 31
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Aralık 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KOMŞULUK İLİŞKİLERİ

Sponsorlu Bağlantılar

Komşu tabiri, birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayanlar için kullanılır. Komşu olmanın doğurduğu birtakım hak ve görevlerin yanı sıra bunların sağlandığı bir ilişkiler düzeni bulunmaktadır. Bunlara genel olarak komşuluk veya komşuluk ilişkileri denilir.
Komşuluk ilişkileri özellikle köy ve kasaba gibi küçük yerleşim bölgelerinde sosyal dayanışma açısından önemli olduğu gibi, ailelerin huzur ve güven içinde yaşamaları açısından da önemlidir. İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde ayrı bir öneme sahip olduğundan fert ve ailelere toplum içinde destek olur. Dolayısıyla sosyal bünyeyi güçlendirir. Kötü komşuluk ilişkileri de sürekli rahatsızlık, güvensizlik ve yalnızlık hissi uyandırır. Kültürümüzdeki süzülmüş bir anlayışın ifadesi olan, “Ev alma, komşu al” özdeyişi, komşuluk ilişkilerinin her iki yönü açısından da son derece isabetli bir tesbiti dile getirmektedir. Yine dilimizdeki “Komşu komşunun külüne muhtaçtır”, “Komşuda pişer, bize de düşer” gibi özdeyişler ve sık gelip gitmeleri anlatmak üzere, “komşu kapısına çevirmek” ve benzeri deyimler, komşuluk ilişkilerinin anlamını ve boyutlarını göstermek bakımından önemlidir.

Sosyal dayanışma ve yardımlaşma açısından insana aileden sonra en yakın sosyal çevreyi komşular teşkil ettiği içindir ki, gerek Kur’an ve gerekse hadislerde komşuluk ilişkilerine titizlikle değinilmiştir. Bir âyette ana baba ve yakın akrabalardan sonra, yakın ve uzak komşuya iyilik etmek, iyi davranmak tavsiye edilmektedir (en-Nisâ 4/36). Peygamberimiz komşuluk hakları konusunda kendisine yapılan sıkı tavsiyeleri anlatmak ve komşuluk hukukuna dikkat çekmek maksadıyla, “Cebrâil bana komşu hakları konusunda öyle hükümler getirdi ki, bu gidişle her halde komşu komşuya vâris kılınır diye düşündüm” (Buhârî, “Edeb”, 123) demiştir. Peygamberimiz’in, “Komşusu elinden, dilinden emin olmayan kişi mümin sayılmaz” (Buhârî, “Edeb”, 29) sözü, komşuluk ilişkisinin önemini ve ne kadar hassas bir konu olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Yine Resûlullah’ın “Allah’a ve âhiret gününe inanan kimse komşusuna ikramda bulunsun” (Buhârî, “Edeb”, 31) gibi sözleri de bu bağlamda değerlendirilebilir. Resûl-i Ekrem komşuluk ilişkilerinde nasıl davranmak gerektiğine ilişkin olarak şu hususlara dikkat çekmiştir: 1. Hastalandığında geçmiş olsun ziyaretine gitmek. 2. Öldüğünde cenazesinin kaldırılmasında bulunmak. 3. Borç istediğinde vermek. 4. Darda kaldığında yardımına koşmak. 5. Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek. 6. Başına bir musibet geldiğinde teselli etmek. 7. Evi onun rüzgârını (güneşini, manzarasını) engelleyecek şekilde yüksek yapmamak. 8. Ne pişirdiğini ona belli etmemek, belli ederse pişirdiğinden ona da vermek (Mecma‘u’z-zevâ’id, VIII, 168-170). Hz. Peygamber’in bu tavsiyesi komşuluk ilişkilerine oldukça kuşatıcı bir çerçeve çizmekle birlikte, komşunun komşu üzerindeki bütün haklarını saymayı değil belki önemli olanlarına örnek kabilinden işaret etmeyi amaçlar. Bu itibarla bir müslümanın, din ve dindarlık farkı, kültür ve bölge farkı gözetmeksizin bütün komşularıyla iyi ilişki içinde olması, İslâm’ın yardımlaşma, dayanışma, zarar vermeme, küs durmama ilkeleri doğrultusunda hareket etmesi, bu konudaki örf ve âdeti ihmal etmemesi gerekir.

Günümüzde hızlı şehirleşmenin, şehir yapılaşmasının ve değişen iş hayatının komşuluk ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Aynı apartmanda yaşadıkları halde yardımlaşma, dayanışma bir tarafa tanışmayan, konuşmayan insanlar bulunmaktadır. Apartman hayatına, değişen iş hayatına uygun ilişki biçimlerinin oluşması, buna fizikî anlamda imkân sağlayacak çözümlerin araştırılması beklenmektedir. Komşuluk ilişkilerinin müsbet yönleri hakkıyla gerçekleştirilemese de, hiç değilse olumsuz yönlerinden kaçınmak mümkündür. Bunun için komşuları rahatsız edecek davranışlardan, evin içinde bile olsa yüksek sesle konuşmaktan, televizyon, teyp gibi cihazların sesini yükseltmekten ve ne türlü olursa olsun gürültü yapmaktan kaçınmak gerekir. Allah katında da kul katında da hakkında komşularının iyi şahitlik yaptığı bir kişi olmaya çalışmak yeterlidir. ######################$$$ALINTIDIR xD xP Msn Tongue Msn Grin Msn Happy Msn Confused :'(
_AsLFyZnUrGmŞ - avatarı
_AsLFyZnUrGmŞ
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #12
_AsLFyZnUrGmŞ - avatarı
Ziyaretçi
Kısaca komşuluk ilişkileri ve bunların neden eskisi gibi olmadığını çok acil açıklayabilrmisiniz ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
YA AMASYADA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KOMŞULUK İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİ SORU İSTEDİM ACİ LÜTFEN BULURSANIZ YAZIN
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
komşuluk ne demek tanımını söylermisiniz lütfen acil performans ödevim için lütfennnnnnnnnnn sizi seviorumm yhaa
banada lazım ama ben buldum ama .....................laf aramızda
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Nisan 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
komşuluk ilişkileri ile ilgili bilgi daha çok veririmisiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Nisan 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sorum=eski komşuluklar nasıldı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bir ogrenciyim bana çooooooooooook eskiden komşuuuuuu ilişkilerini istiyom



















Msn Tongue
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eski komşuluk ilişkileri ve bu dönemin komşuluk ilişkiilerini karşılaştıran bilgi verir misiniz ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2011       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
farkı kültürlerde komşuluk ilişkileri nasıldır?performans ödevi için
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2011       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KOMŞULUK İLİŞKİSİYLE DEYİM YAZARMISINIZ

Benzer Konular

11 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
11 Ekim 2014 / phoenix_tr Soru-Cevap
7 Ekim 2013 / MaViDüS Soru-Cevap
21 Mayıs 2014 / misafir Soru-Cevap
26 Haziran 2012 / liseson Soru-Cevap