Arama

Atatürk'ün yurtdışına gönderdiği kişiler kimlerdir? - Sayfa 7

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Mart 2014 Gösterim: 202.245 Cevap: 66
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2012       Mesaj #61
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çünkü Atatürk bu sanatçların bilgilerini geliştirmek, Türkiye'ye daha katkı sağlamaları için bu sanatçıları yurt dışına göndermiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2013       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cumhuriyet döneminde avrupaya gönderilen ögrenciler hakında makaleler
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2013       Mesaj #63
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ataturkun sosyal bilimi alaninnda yurt disina gonderdigi ogrenciler kimler
hayatın anla mı - avatarı
hayatın anla mı
Ziyaretçi
8 Aralık 2013       Mesaj #64
hayatın anla mı - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün yurt dışana göndermediği kişiler kimlerdir?hakkında bilgi edinmek istiyom...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #65
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
atatürkün yurtdışına gönderdiği kişilerin hayatlarını yazarmısınız lütfen acil Msn Sad(
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2014       Mesaj #66
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
daha kısa yokmu nolur yapın . lütfen Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2014       Mesaj #67
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Necip Tolon (Jeolog) İsviçre'de okudu. Ankara'da Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde çalıştı. Sonra Güneydoğu'da jeolojik harita yapımlarında görev aldı. Suni gübrede kullanılan fosfat taşlarını buldu.

Şükrü Topsakal (Makine mühendisi) Almanya'da okudu. Devlet Demir Yolları, Türkiye Karayolları İşletmesi, Devlet Su İşleri gibi kuruluşlarda çalıştı. Kendi mühendislik firması var.

Bahri Ersöz (Metalurji mühendisi) Almanya ve Amerika'da okudu. Karabük Demir Çelik Fabrikası'nda ve Türkiye Şişecam Paşabahçe Fabrikası'nda çalıştı.

Bedrettin Sarp (Maden mühendisi) Fransa'da ve Amerika'da okudu. Zonguldak maden bölgesinde çalıştı. 1961'de Türkiye Kömür İşletmeleri'nin genel müdürü oldu.

Tahsin Önalp (Makine mühendisi) Almanya'da ve Zürih'te okudu. Karayolları Genel Müdürü oldu. 1980-83 yılları arasında da Bayındırlık Bakanlığı yaptı.

Nüvit Arıcan (Tekstil Mühendisi) Almanya'da önce makine, ardından tekstil mühendisliği eğitimi aldı. Türkiye'de başta Sümerbank olmak üzere çeşitli kuruluşlarda görev yaptı.

Adnan Erkmenol (Endüstri mühendisi) Türkiye'nin ilk endüstri mühendisi. Belçika, Fransa ve Amerika'da eğitim aldı. MTA, Sümerbank, İpraş gibi çeşitli kuruluşlarda önemli görevler yaptı. Ayrıca uzun yıllar İTÜ, YTÜ ve Kocaeli Teknik Üniversitesi'nde hocalık yaptı. Şu anda bazı şirketlere, yönetim danışmanlığı yapıyor.

Seyfettin Saraçoğlu (Gemi inşaatı mühendisi) Berlin'de okudu. Türkiye'de çeşitli tersanelerde önemli görevler üstlendi. Bir takım vakıflar kurdu. 1965'te, daha sonra 9 Eylül Üniversitesi olan İzmir Teknik Okulu'nun kurucu müdürlüğünü yaptı. 1976'da Kocaeli Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi'nin kurucu başkanlık görevini üstlendi. Bu okul da daha sonra Kocaeli Üniversitesi'ne dönüştürüldü. YTÜ'den profesör olarak emekli oldu.

Haşim Şensoy (Elektrik mühendisi) Almanya'da okudu. 18 yıl İTÜ Maden Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Elektrik santrallerinin yapımında görev aldı.

Suat Seyhun (Maden mühendisi) Fransa'da ve Amerika'da okudu Zonguldak maden bölgesinde 17 yıl çalıştı. Ankara'da Maden Dairesi Başkanlığı yaptı.

Mustafa Bayram (Elektrik mühendisi) Almanya'da ve Zürih'te okudu. Profesörlüğe yükseldiği İTÜ'de bir dönem dekanlık da yaptı. 17 yıl Dolmabahçe Sarayı'nda elektrik danışmanlığı yaptı.

Emin Ünalan (Elektrik Mühendisi) Münih Yüksek Mühendis Okulu'nda okudu. Türkiye'de İTÜ'den, profesör olarak emekli oldu.

Lütfullah Ulukan (Makine mühendisi) Almanya'da okudu. Milli Eğitim Bakanlığı onu ve arkadaşlarını, Ankara'da kurulacak Teknik Yüksekokulu'nun eğitim kadrosunda yer almaları için göndermişti.

Cemal Reşit Rey
Cemal Reşit Rey, ( 25 Ekim 1904 Kudüs – 7 Ekim 1985 İstanbul ) Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden, Türk Beşleri grubunun bir üyesi, Onuncu Yıl Marşı, Lüküs Hayat opereti gibi ünlü eserlerin yaratıcısı.

Ulvi Cemal Erkin
, (d. 14 Mart 1906 – ö. 15 Eylül 1973), Türk klasik müzik bestecisi.
14 Mart 1906 tarihinde doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra yetenekli gençler için açılan yarışmayı kazanarak Cezmi Rıfkı Erinç ve Ekrem Zeki Ün ile birlikte 1925'te devlet tarafından Paris Konservatuvarı'na gönderildi. Ayrıca, burada uzun yıllar Amerika’da kompozisyon öğretmenliği yapan ve ilk kadın orkestra şefi olarak da bilinen Nadia Boulanger ile “Ecole Normale Musique”’de kompozisyon çalışmıştır. 1930 senesinde Türkiye'ye geri dönerek Musiki Muallim Mektebi’nde piyano ve armoni öğretmenliğine başlamıştır.

Hasan Ferit Anlar
(1906-1978) dünya müzikçileri arasında “geleneksel” müzikten gelerek evrensel müziğe geçen ve bu alanda uluslararası başarılar elde etmiş Türk bestecilerindendir. Klasik Türk Müziği öğeleriyle Batı müziği tekniklerini bağdaştırma çalışmalarıyla tanınır.

Ahmet Adnan Saygun
Adnan Saygun, (Ahmed Adnan Saygun) (d. 7 Eylül 1907, İzmir – ö. 6 Ocak 1991, İstanbul). Klasik batı müziğinde yapıtlar vermiş bir Türk bağdarı, müzik eğitimcisi ve budun müzik bilimcisidir (etnomüzikolog). İlk Türk operasının bestecisi de olan Saygun, devlet sanatçısı ünvanını alan ilk sanatçıdır. Cumhuriyet Dönemi Türk musikisinin en çok seslendirilen eserlerinden Yunus Emre orotoyosu en önemli yapıtıdır.

Necil Kazım Akses
Müziksever bir ailenin çocuğu olan Akses, küçük yaşta keman dersleri almaya başlamış, on dört yaşındayken, Mesut Cemil’in viyolonsel öğrencisi olmuştur. İlk beste denemesini de bu yıllarda viyolonsel için yazdığı bir parçayla yapmıştır. Lise öğrenimi sırasında bir yandan İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda Cemal Reşit Rey’in armoni sınıfına devam eden Akses, liseyi bitirince kompozisyon öğrenimi için Viyana’ya gider. Viyana Müzik Akademisi’nde 1926 yılında başladığı bu eğitimi, Kleinecke’nin viyolonsel, Joseph Marx’ın armoni, kontrpuan ve füg öğrencisi olarak sürdürmüştür. Akademiyi bitirdikten sonra Prag Devlet Konservatuvarı’na geçen bestecimiz, burada Josef Suj ile kompozisyon, Alois Haba ile mikrotonlar üzerinde çalışmıştır.


Orhan Alp
1919, Isparta doğumludur. Yabancı ülkelerde burslu öğrenci olma imtihanını kazanarak mühendislik eğitimi için Almanya'ya gönderildi. Berlin Teknik Üniversitesi'ni bitirdi. Türkiye'ye geri döndüğünde TCDD'nda çalışmaya başladı. Uzun yıllar TCDD Fabrikalar Dairesi Başkanlığı görevinde bulundu. ABD'den satın alınacak dizel lokomotifler dolayısıyla bu kurum yüksek yönetimi ile ayrılığa düşerek TCDD'den istifa etti.ODTÜ'de Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
KAZIM ERGİN
Kazım Ergin, 21 Mayıs 1915'te Gaziantep'te doğdu. İlk ve orta öğretimini Gaziantep'te tamamladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) jeoloji ve jeofizik eğitimi aldı. Bir süre Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) çalıştı. Kaliforniya Teknoloji Enstitusünden Doktora derecesi aldı. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre MTA da çalıştı. İTÜ Maden Fakültesi'nde görev aldı ve bir süre İTÜ rektörlüğü yaptı. 2002 yılında öldü.

Benzer Konular

21 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
14 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
19 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış
2 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
18 Kasım 2010 / aylams Soru-Cevap