Arama

A.Ö.F'ye sınavsız geçiş hakkında bilgi verebilir misiniz?

Güncelleme: 13 Kasım 2012 Gösterim: 22.760 Cevap: 28
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
ticaret meslek lisesi mezunu olan bir öğrenci sınavsız geçiş sınavında kendi dalından başka bir dal seçebilir mi??
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
MYO’ların “Sınavsız Geçiş Şartları” hakkında bilmesi gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar


Birçok adayın yanlış bildiği gibi, OBP sınavsız geçişte bakılan ilk kriter değil. Sınavsız geçiş yapacak adayların bu konuya özellikle dikkat etmesi gerekiyor.
2571695402 5acfa31cdd o
Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre yapılır. Sıralama şöyledir:
a) Anadolu Teknik Lisesi,
b) Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi,
c) Meslek Lisesi,
d) çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sıralaması yapılır.
Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.
Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Bunu bir örnekle açıklarsak; Pamukkale Üniversitesi, Bekilli Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret programında son bir boş kontenjan olsun ve buraya iki kişi sınavsız geçiş ile talip olsun. Bu iki kişinin önce mezuniyet yıllarına bakılır. Örneğin, ikisi de 2007 mezunu ise, eşitlik vardır. Bu durumda mezun oldukları okul türüne bakılır. İkisi de Anadolu meslek lisesi mezunu olsun. Eşitlik yine bozulmadı, bu durumda geldikleri illere bakılır. Birisi İstanbul’dan (Meteb Dışı) biri Denizli’den (Meteb içi) geliyorsa, Denizli’den gelen kazanır. Burada da eşitlik bozulmaz ise, sonuç olarak adaylardan OBP’si yüksek olan boş kontenjana yerleşir.
MYO’lara sınavla yerleşenler beklenenden çok
İş dünyasının ara eleman gereksiniminin karşılanmasına yönelik olarak mesleki eğitim veren Meslek Yüksek Okullarındaki iki yıllık ön lisans programları birçok meslek liseli için esas hedefken, genel lise mezunları ise bu bölümlere tercih listelerinde 'can simidi' olarak yer veriyor. Her ne kadar, örgün yükseköğretim kontenjanlarının yarısını oluşturuyor olsalar da MYO programları ile ilgili istatistik çalışmalar çokça yapılmıyor. Biz de bu ihtiyaçlardan hareket ederek, İKÜ ArGe Merkezi olarak bu konuda bir veri madenciliği çalışması yaptık.
Ülkemizdeki MYO’larda bulunan ön lisans programlarını incelediğimizde, toplam kontenjan sayısının 2007 ÖSS’de 208 bin 413 olduğunu görüyoruz. Kontenjanların %46’sı SAY1, %43′ü EA1, %10′u SÖZ1 ve %1′i DİL puan türü ile öğrenci alıyor. Bu seneki kontenjan arttırımı ile ön lisans kontenjanlarının 2008 ÖSS’de yaklaşık 260 bin olmasını bekliyoruz.
Üniversite türü dağılımına baktığımızda kontenjanların %93′ünün devlet, % 6’sının vakıf, %1′inin KKTC üniversitelerinde olduğu dikkatimizi çekiyor. Fakültelerdeki vakıf üniversite payının yaklaşık %12 olduğunun özellikle altını çizmek lazım.
İki yıllık MYO programlarında okumak isteyenlerin hem gündüz hem de gece okuma şansları var. MYO kontenjanlarının yaklaşık üçte birini, ikinci (gece) öğretim programları oluşturuyor.
2002 senesinden bu yana, ilgili meslek lisesi alanlarından mezun olanlar, MYO önlisans programlarına sınavsız geçiş yapabiliyorlar. 2007 ÖSYS kılavuzunun 38. sayfasında yer alan Tablo 3C, hangi meslek lisesi alanından hangi MYO programına sınavsız geçiş yapılabileceğini gösteriyor. Sistem gereği, MYO kontenjanlarına, meslek lisesi mezunlarının sınavsız olarak yerleşmelerinin ardından eğer boş kontenjan kalırsa, buraya genel lise mezunları ve meslek liselerinin farklı alanlarından gelenler 0.3 AOBP’li Y-ÖSS puanları ile yerleşebiliyorlar.
Sınavsız geçiş hakkı söz konusu olunca, özellikle bir çok genel lise mezunu, sanki tüm kontenjanlar sınavsız geçiş ile dolacak ve sınavla (Y-ÖSS puanı ile) MYO’ları kazanmak mümkün olamayacakmış gibi endişeye kapılıyorlar. 2007 verileri endişeye gerek olmadığını gösteriyor. Geçen sene iki yıllık MYO programlarına yerleşen yaklaşık 199 bin adayın % 59′unun sınavsız geçiş ile, geriye kalan yaklaşık 81 bin adayın ise Y-ÖSS puanları ile MYO’lara yerleştiklerini görüyoruz.
Bir diğer çarpıcı sonuç ise MYO’ları kazananların daha sonra gidip kesin kayıt yaptırmıyor olmaları. 2007 verilerine göre, MYO’lara yerleşen 199 bin 133 kişiden 41 bin 15′inin kesin kayıt yaptırmadığı anlaşılıyor. Bunun en önemli nedeni olarak, sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene punlarının kırılmıyor olması gösterilebilir. Kesin kayıt oranının bu denli düşük olması, MYO ön lisans kontenjanlarının ek yerleştirme döneminde de görücüye çıktığına işaret ediyor. Bu nedenle, özellikle ilk yerleştirme döneminde bir yere yerleşemeyen adayların, özellikle de fakülteler için puanı düşük olanların, ek yerleştirme döneminde MYO’lar için şanslarının yüksek olacağını vurgulamamız yerinde olur.
Sınavsız geçiş yapmayı planlayan meslek liseli adayların merak ettikleri birkaç detay daha var. Geçen sene MYO’lara sınavsız geçenlerin % 45′i METEB içi yerleşirken, %55′i METEB dışı yerleşmiş. Yerleşenlerin yaklaşık % 81′i 2007 mezunu, %7’si 2006 mezunu, %2’si 2005 mezunu, geri kalan %10 ise daha önceki sene mezunlarıymış. Bu veriler, sınavsız yerleştirmede birinci kriter olan mezuniyet yılının ne denli önemli olduğunu net şekilde gösteriyor
Quo vadis?
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
açıköğretime sınavsız geçiş teercihleri nelerdir?
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
meslek yüksek okulunu bitirmeden açıköğretime kayıt yaptırabilir miyim???
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #6
misafir - avatarı
Ziyaretçi
aol sosyal bilimler mezunuyum AÖF ye sınavsız geçiş yapabilirmiyim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI -yeni sistem taslağına göre- bu yıl başvuruda bulunup tercih yapmadıysanız ek yerleştirmede boş kontenjanlara müracat edebilirsiniz ek yerleştirmeler 5-9 ekim arası
bu yıl başvurunuzu yapmadıysanız artık yapamazsınız gelecek yıl sınava girip barajı geçtiğiniz takdirde açıköğretimin kontesnjansız bölümlerine yerleşebilirsiniz sınavsız geçiş BU YIL SONDU ##
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SINAVSIZ GECİŞ ICIN FORM NERDEN ALABILIRIZ ACILLL YARDIM OKULLAR VERIYOMU
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sınavsız geçiş başvurusu öss başvurusu yapılırken oluyor çok geç kalmışsınız....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ekim 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
meslek lisesinde bilgisayar bölümünde okuyordum lise 2. sınıftan ayrılmak zorunda kaldım.Ama şimdi açik ögretimden liseyi bitirmek istiyorum nelere başvurmam lazım ne zaman bilgilendirirseniz sevinirim

Benzer Konular

4 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
23 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
28 Kasım 2011 / 1258seret Soru-Cevap