31. DreamWeaver programında Link penceresine ait aşağıdaki seçenekleri kısaca açıklayınız?
Link Color: Liklerin rengini gösterir.
Active Links: Aktif olan linklerin rengini gösterir.
Always underline: Linkleri her zaman altı çizili gösterir.
Show underline only on rollover: Sadece fare ile üzerine gelindiğinde linkleri altı çizili gösterir.
2. IIS(Internet Information Services) kurulumu için gerekli olan işletim sistemi sürümünü yazıp, IIS sunucu taraflı sayfaların çalıştırılacağı klasörü yazınız?
IIS(Internet Information Services) kurulumu için gerekli olan işletim sistemi sürümü:Windows XP Professional Service Pack 2
IIS sunucu taraflı sayfa uygulamalarının çalıştırılacağı klasör: C: /Inetpub/wwwroot
33. ASP’de include ile sayfa bağlama yönteminde kullanılan kod satırını yazınız?
<!-- #include file="klasoradi/dosya.asp" -->
34. ASP uygulamalarında kullanılan aşağıdaki komutların görevlerini kısaca açıklayınız?
Response.Write = Ekrana mesaj yazdırır.
Response.Redirect = Yönlendirme komutudur.
35. Flash programında butonlara ait aşağıdaki görünümleri kısaca açıklayınız?
Over: Butonun fare ile üzerine gelindiğindeki görünümüdür.
Hit: Butonun etki alanıdır.(fare ile üzerine gelindiğinde işlem yapılabilecek alan)
36. Fireworks programında aşağıdaki araç kutusu elamanlarını(tools) birer cümle ile açıklayınız?
1.Silme işlemi yapar.
2.Kopyalama-Klonlama işlemi yapar.
37. Flash programında aşağıdaki tuşların görevlerini birer cümleyle açıklayınız?
F8: Nesneleri sembole dönüştürür.(Buton, Graphic, Movie Clip)
F9: Action Script penceresini açar.
38. Pixel nedir? Tanımlayınız?
Ekranda görüntülenebilen en küçük noktaya pixel denir.
39. Flash programında Timeline Efect penceresine ait aşağıdaki efektleri kısaca açıklayınız?
Expand: Genişletme animasyonu oluşturur.
Explode: Patlama-dağılma animasyonu oluşturur.
40. Aşağıdaki veri türlerinin anlamlarını yanlarına yazınız
İnteger:bütün sayıları kapsar.
Byte:0dan 255’ e kadar.
double:ondalıklı sayılar.
41. Denetim araç çubuğu üzerinde bulunan aşağıda belirtilmiş simgelerim anlamlarını
yazınız.
1=tetbox kutusu eklemek için.
2=radio buton eklemek için.
3=label eklemek için.
4=checkbox kutusu eklemek için.
42.V.Basic de aşağıdaki özelliklerin anlamlarını yanlarına yazınız.
Caption:başlık
Enabled:aktiflik/pasiflik
Visible:görünür/görnmezlik
43. Text1 kutusu içerisine “Visual Basic öğreniyorum” yazmak için gerekli kodu ok ile gösterilen yere yazınız
44. Aşağıdaki formda görüldüğü gibi Sayıların karesini alan programın çalışması için gerekli kodlar nelerdir?
45. Linux-pardus ta aşagıdaki klasörlerin (dizinlerin) görevleri nelerdir? Yanlarına yazınız.
/boot:açılış işlemi sırasında kullanılan dosyaları içerir.
/dev:bilgisayardaki donanımlarla ilgili özel aygıt dosyaları.
46. 2.) Windows masaüstü simgelerinin pardus kde simge karşılıklarını yazınız.
Belgelerim:ev dizini
Ağ bağlantıları: sistem
Geri dönüşüm kutusu: çöp
47. Aşağıdaki pardus programlarının Windows karşılıklarını yazınız?
Kate : Not defteri
Ark: Winrar/Winzip
Kget: Endora
48. Aşağıdaki kavramların anlamlarını yanlarına yazınız?
GPL: Kullanıcı ile yazılımcı arasındaki ortak sözleşmedir.
KDE: Pardusun masaüstüne kde denir.
Zemberek: Türkçe dil işleme yazılımını başka bir dile çevirme.
49. Linux dosya sistemi türü nedir?
Ext2,ext3.
50. Veri tabanının klasik dosyalama sistemine göre avantajlarından 3 tanesini yazınız?
Avantajları:
• Veritabanı sistemiyle veri tekrarı büyük oranda ortadan kalkar veya en aza indirgenir.
• Veri bütünlüğü sağlanarak, farklı noktalarda tutulan veriler arasındaki ilişkiler özel yöntemlerle kolayca kontrol edilir. Dolayısıyla etkin güncelleme yapılır.
• Veri tekrarı en aza indirgendiği için bellek israfı ortadan kalkar.
• Veritabanı sisteminde standart bir sorgu dili kullanmak mümkündür.
Veri tabanının, dosyalama yöntemine göre avantajları şu şekilde özetlenebilir;
1. Bir yada daha fazla kullanıcıya hizmet veren veri tabanı yönetim yazılımı, tek
merkezden, veri standartlarının belirlenmesini ve istenen standartta sunulmasını,
güvenlik şartlarının yerine getirilmesini, uyuşumsuzlukların giderilmesini ve veri
tabanının bütünlüğünü sağlar. Bu merkezi kontrol sayesinde kullanıcı yetkileri
belirlenir ve sürekli olarak denetlenir.
2. Veri tabanı yönetim yazılımı sayesinde, tek bir veri tabanı, aynı anda farklı
kullanıcılar tarafından, farklı uygulamalarda kullanılabilir, güvenli ve hızlı bir şekilde
paylaşılabilir
3. Uygulama programları, verilerin depolandığı fiziksel ortamdan bağımsız çalışırlar.
Veriye erişim veri tabanı yönetim yazılımı aracılığıyla gerçekleştirildiğinden
uygulama programlarının veri yapısını bilmesine gerek yoktur.
4. Yeni uygulama programları ve veri tabanı uygulamaları, veri tabanı yönetim yazılımı
tarafından sağlanan hizmetler sayesinde kolayca sisteme entegre olabilirler.
5. Dosyalama işleminde, her bir uygulama için farklı veri dosyası yada dosyaları
kullanılır ve bu da önemli ölçüde veri fazlalığına sebep olur. Bazı verilerin birden
fazla kopyasını saklamak için geçerli sebepler olabilir. Ancak, gereğinden fazla veri
tekrarı, emek, zaman ve maliyet kaybıdır. Etkin bir veri tabanı yönetim yazılımı,
verilerin düzgün bir şekilde depolanmasının yanı sıra, kopyalarının da
güncellenmesini sağlar.
6. Sağladığı, menüler, sorgular, raporlar ve arayüzler sayesinde veri tabanı yönetim
yazılımının kullanımı kolaydır. Verilerde meydana gelen silinme yada istenmeyen
değişiklikler karşısında yedekleme ve işlemlerin izlenmesi gibi fonksiyonlarla geri
dönüş yapılabilir.
51. Veri tabanında sorgular nesnesi hangi amaçla kullanılır?
52. Metin veri türü ile not veri türünü birbirinden ayıran temel fark nedir? Yazınız.
Metin veri türünde 255 karakterden fazlası girilmez
Not veri türünde çok satırlı
53. Alan özelliklerinden “Giriş Maskesi” hangi amaçla kullanılır? Yazınız.
Giriş maskeleri kullanıcıların bir veritabanına nasıl veri girdiğini denetler. Örneğin, bir giriş maskesi kullanıcıları telefon numaralarını İsveç biçiminde veya adreslerini Fransız biçiminde girmeye zorlayabilir. Bu makalede giriş maskelerinin nasıl oluşturulacağı ve kullanılacağı açıklanmaktadır.
54. Parola verilmiş bir veritabanı dosyasının parolasını kaldırmak için izlenecek yolu
yazınız?
.”Araçlar” menü’sünden “Güvenlik” oradanda “Veritabanı Parolasını Geri Al” komutuna tıklanır.
4.Gelen ekrana şifre yazılır ve “tamam” basarak onaylanır.
5.Programı kapatıp açtığınız zaman şifre istemeyecektir.