Arama

Marmara Bölgesi'ndeki tarihi ve turistik yerleri korumak için neler yapılabilir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Ocak 2012 Gösterim: 52.904 Cevap: 17
Misafir :) - avatarı
Misafir :)
Ziyaretçi
7 Şubat 2010       Mesaj #11
Misafir :) - avatarı
Ziyaretçi
Maramara bölgesinin tarihi ve türistik yerleri nelerdirr?? Lütfen Cavapp Msn Happy Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Nisan 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
maramara bölgesinin turistik yerlerini bulmak istiyorum
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu doğal güzelliklere sahibiz ama bunun değerini bilmiyorsunuz o yüzden güzeliklerimizi koruyalım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya daha fazla bilgi olmalıydıı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin coğrafi bir bölgesi.

Köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Yaklaşık 67.000 km²'lik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin %8,5'ine karşı gelir. [1] Marmara Denizi de yaklaşık 11,000 km2'lik yüzölçümüyle bu bölgenin bir iç denizi durumunda olup bölgenin tam ortasını kaplar. Marmara Bölgesi'nin toplam nüfusu TÜİK 2009 yılı nüfus sayımına göre 23 milyondan fazladır. Marmara Bölgesinde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir. Bölgedeki en gelişmiş sanayi İstanbul-Bursa-Kocaeli şehirlerinde olmakla birlikte bölgenin diğer yörelerinde de yaygın sanayi faaliyetleri vardır. Başlıca sanayi ürünleri olarak; otomotiv endüstrisi parçaları,çeşitli metal ürünler,işlenmiş gıda, dokuma, hazır giyim, çimento, kimya, kâğıt, petrokimya ürünleri, beyaz eşya sayılabilir.

Ekili alanların yaklaşık yarısı buğday olup buğdayı şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği izler. Bölge, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık %73'ünü, mısır üretiminin ise yaklaşık %30'unu gerçekleştirir. Bağcılık da hayli gelişmiş olup Tekirdağ, Şarköy, Mürefte, Avşa ve Bozcaada üzüm ve şarapları meşhurdur.

Yedi coğrafi bölge içinde yükseltisi en az olan bölgedir. Ekili-dikili arazi oranı %30'dur. Ormanlık alan oranı %11,5'dir. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliği yaygındır. Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alması nedeniyle çok yüksektir. Enerji tüketimi ve turizm gelirleri en yüksek bölgedir.

İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli tamamen bölge sınırları içinde; Sakarya ve Bilecik'in Karadeniz Bölgesi'nde oprakları olup; Bursa ve Balıkesir'in Ege Bölgesi'nde de toprakları vardır. Çanakkale ilinin topraklarının çok büyük bir bölümü Marmara Bölgesi içinde olup sadece Edremit Körfezi çevresindeki yerleşim yerleri Ege Bölgesi sınırları içinde kalır.

Marmara bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul'dur.

Yüzölçümü ve nüfusuyla özgür en küçük olan Marmara Bölgesi kenti , Yalova kentidir . En yoğun nüfus buralardadır. Kütahya'nın Domaniç ilçesi diye tabir edilen kuzey bölümü de Marmara bölgesi'ndedir.

İstanbul, Marmara bölgesinin yoğun nüfuslu olmasında önemli bir rol oynar.

İl merkezleri baz alındığında Marmara Bölgesinde yer alan iller şunlardır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Şubat 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
YA BU ÇOK AZ..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2011       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
TURİZM VE MARMARA BÖLGESİ


Boy boy tepeler, göz alabildiğine ayçiçeği tarlaları ve üzüm bağları. İşte Türkiye'nin Avrupa bölümünü oluşturan Trakya. Bu bölge Anadolu'dan, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile ayrılır. Avrupa'dan gelip Edirne'ye giren bir yolcu, önce Mimar Sinan'ın şaheseri Selimiye Cami ile göz göze gelir. Bu kent Osmanlı mimarisinin en özgün eserlerini bünyesinde barındırmaktan gurur duyar gibidir.

Trakya ve Marmara Bölgesinde yeralan iller, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'dır.
Marmara Bölgesi'nin hareketli bir geçmişi vardır : İsa'dan 481 yıl öncesinde, II. Med Savaşları sırasında, Pers Kralı Xerxes Çanakkale Boğazı'nın iki yakasındaki Abydos ve Sestos arasında gemilerle bir köprü oluşturmuştu. Olay yine Çanakkale Boğazında, Boğazın sularına gömülen Leander-Hera çiftinin dillere destan aşkları. Aynı boğazda Mustafa Kemal I. Dünya Savaşında düşman kuvvetlerine karşı ilk büyük zaferini kazanmıştı.

Başkentler başkenti olarak bilinen, önce Roma, ardından Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ve kıtalara hükmederek büyük barış coğrafyaları yaratmış, Osmanlı İmpatatorluğuna başkentlik yapan İstanbul, geçmişin ihtişamını gururla korurken modern bir geleceğe doğru ilerlemektedir. İstanbul'daki çeşitlilik ziyaretçileri gerçekten büyülemektedir. Müzeleri, kiliseleri, sarayları, camileri, pazar yerleri ve doğal güzellikleri bitmez tükenmez nüanslar sunmaktadır. Boğazın kıyısında şöyle bir arkanıza yaslandığınızda, grupta kızaran renklerin karşı sahildeki evlerin pencerelerine yansımasını seyrederek, yüzyıllar öncesinde, insanların bu olağanüstü yeri neden seçtiklerini birden anlar ve İstanbul'un "dünyanın merkezindeki" şehir olduğunu hissedersiniz.

Çevresindeki meyve ve sebze bahçeleri ile hareketli kent İzmit bugün bir endüstri merkezidir. Hemen yakınında halıları ile ünlü Hereke bulunur. Marmara Denizi'nin kuzey kıyılarında yer alan Gebze'nin zengin bir tarihi vardır. Osmanlılar dönemindeki çinileriyle ünlü İznik'te görülmeye değer.

İpek diyarı Bursa, Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti idi. Yeşil ile özdeşleşmiş olan bu kentimizde görülecek yerler; Yeşil Cami, Yeşi Türbe ve muhteşem bahçeleri, Ulu Cami, Emir Sultan ve Yıldırım Beyazıt Camileri, Etnografya Müzesi.

Türkiye'nin ilk kayak merkezi, kentin güneyinde yükselen Uludağ'da kurulmuştur.

Osmanlı mimarisinin güzel örneklerine ve geniş kumsallara sahip Tekirdağ, üzüm bağları ve şarap festivalleri ile tanınmıştır.

Balıkesir geniş ve önemli bir bölgenin merkezidir. Kuzeyinde termal merkeziyle ünlü Gönen ve ticari bir liman olan Bandırma bulunur. Bu liman İstanbul'dan sonra Marmara'nın en büyük limanıdır. Bandırma yakınlarındaki Manyas Gölü kıyılarında doğal Kuşcenneti Milli Parkı yer alır.

Marmara kıyılarında sayısız güzel plajlar ve tatil merkezleri sıralanır. Bunlar arasında Çınarcık, Armutlu, Gemlik, Mudanya, Erdek, Marmara ve Avsa Adaları, Denizkent, Şarköy, Silivri ve termalleriyle ünlü Yalova'yı sayabiliriz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2012       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar lütfennnnnnnn bölgelerin tarihi ve trıstik yerlerini söyler misinizzz ???????????????????? lütfen

Benzer Konular

18 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
13 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış
15 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
16 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap