Arama

Yakıtlar nasıl oluşmuştur? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Aralık 2012 Gösterim: 58.177 Cevap: 57
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2010       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
katı yakıtlar nasıl oluşur
Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
16 Aralık 2010       Mesaj #32
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

katı yakıtlar nasıl oluşur

KATI YAKITLAR

Sponsorlu Bağlantılar
KÖMÜRÜN TANIMI
Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup, diğer kaya tabakalarının arasında damar haline uzunca bir süre (milyonlarca yıl) ısı, basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir.

KÖMÜRÜN OLUŞUMU
Kömür, nebatların bataklık alanlarda birikmesi sonucu oluşan tabakaların değişime uğraması neticesi meydana gelmiştir. Bu tabakalar üzerine çeşitli çökeltilerin birikmesi ve arz'ın hareketleri sonucu derinliklere gömülmüştür. Gömülmüş olan bu nebatlar; artan ısı ve basınca maruz kaldıklarında bünyelerinde fiziksel ve kimyasal değişikliğe uğrayarak kömüre dönüşürler. Bu süreç milyonlarca yıl içinde gerçekleşerek kömürler organik olgunluklarına göre Linyit, Alt bitümlü, Kömür, Bitümlü kömür ve Antrasit tiplerine ayrılırlar.
Linyit ve kısmen Alt Bitümlü kömürler genellikle yumuşak, kırılgan ve mat görünüştedirler. Bu tip kömürlerin ana özelliği göreceli olarak yüksek nem içerirler ve karbon içerikleri düşüktür. Antrasit ve Bitümlü kömürler ise genellikle sert ve parlak görünüştedirler. Göreceli olarak nem içerikleri düşük olup, karbon oranları yüksektir. Jeolojik olarak kömürlerin yaşları 400 milyon yıl ile 15 milyon yıl arasında değişir. Genellikle yaşlı kömürler daha kalitelidir.

KÖMÜRÜN ÖNEMİ
Kömür Dünyada en yaşlı bir şekilde bulunan, güvenilir aynı zamanda düşük maliyetlerle elde edilebilen temiz bir fosil yakıtıdır.
Kömür Dünya'da 50 den fazla ülkede üretilmektedir. Kömür rezervleri diğer fosil yakıtlar gibi (petrol ve doğalgaz) Dünya'nın belli bir bölümünde değil fakat tüm dünyada yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Kömür kullanımı, depolaması ve nakliyesi açısından en emniyetli fosil yakıttır.
Endüstriyel ve diğer alanlarda elektrik enerjisinin rekabetçi fiyatlarla ve güvenilir olarak temini açısından, kömürün Dünyada yaygın bir şekilde bulunuşu ve bir çok ülke tarafından üretiliyor oluşu tedarikte güvenirliliği sağlamaktadır. Temiz Kömür Teknolojileri kullanılarak günümüzde kömür tüm dünyada doğayı kirletmeden kullanılmaktadır.
Elektrik Enerjisi Üretiminde ucuz ve rekabetçi bir yakıt olması nedeniyle Dünya elektrik üretiminin yaklaşık % 40 ' ı kömürden karşılanmaktadır.

Kömürle ile ilgili kullanılan genel terimler aşağıdaki gibi tanımlanmıştır :
TÜVENAN KÖMÜR: Tüvenan kömür, bir kömür ocağından tabii olarak çıkarılıp hiçbir işleme tabi tutulmayan ham kömürdür.
KRİBLE KÖMÜR: Krible kömür, ayıklama ve eleme işlemine tabi tutulmuş tüvenan kömürdür.
ELENMİŞ KÖMÜR: Elenmiş kömür, belli delik aralıklı eleklerden elenmiş ve belli boyut sınırları arasında sınıflandırılmış kömürdür.
TEMİZLENMİŞ KÖMÜR: Temizlenmiş kömür, yaş veya kuru bir sistemle temizleme işlemi görmüş kömürdür.
YIKANMIŞ KÖMÜR: Yıkanmış kömür, yaş bir temizleme işlemi görmüş kömürdür.
TOPLAM RUTUBET (NEM): Numune olarak alınmış olan kömürde standart şartlar altında bertaraf edilebilen rutubet miktarıdır.
BÜNYE RUTUBETİ (Bünye Nemi - Higroskopik Nem): Havada kuru kömür numunesinin 105 C sıcaklıkta oksijensiz bir ortamda sabit bir ağırlığa ulaşıncaya kadar kaybettiği rutubettir.
SERBEST RUTUBET (Yüzey Rutubeti - Kaba Nem): Tüvanan kömürün, havada kuru kömür haline dönüşünceye kadar kaybettiği rutubet olup buna kaba nem adı da verilir.
HAVADA KURUMUŞ KÖMÜRDE RUTUBET (NEM): Maruz kaldığı havada yaklaşık bir dengeye ulaşan kömür numunesindeki rutubettir.
TOPLAM KÜL : Bir kömür numunesinin tam yakılması sonucu arta kalan mineral maddelerin toplam ağırlığının % olarak ifadesidir.
BAĞIL KÜL : Fiziksel yollarla kömürden uzaklaştırılamayan mineral maddelerdir.
GAZ : Kömürün havasız ( oksijensiz) ortamda ısıtılması ve damıtılması sırasında kaybettiği kütledir. Uçucu madde ve Rutubet toplamından oluşur.
UÇUCU MADDE : Kömürdeki gaz miktarından rutubet miktarının çıkarılmasıyla bulunan değerdir.
SABİT KARBON : Kömürdeki; Rutubet, Kül ve Uçucu Madde toplamlarının 100'den çıkartılması ile bulunan değerdir.
ELEMENTEL KARBON : Kömürün bileşiminde bulunan sabit(serbest) ve bağlı karbon toplamından oluşan değerdir.
SAF KÖMÜR : Kömürde faydalanılan kısım olup, Uçucu madde ve Sabit karbon toplamından oluşur.
KOK : Kömürdeki Sabit karbon ve Kül miktarının toplamıdır.
KOK HASSASI: Gaz tayini sonucu kalan kömürün şekil ve renginin ifadesidir.
TOPLAM KÜKÜRT : Kömür numunesi içerisindeki tüm kükürt bileşiklerinin ( sülfat, organik, serbest, pirit, kalkopirit v.b.) ihtiva ettiği kükürdün % de olarak ifadesidir.
KÜLDE KALAN KÜKÜRT ( Yanmaz Kükürt): Kömür numunesinin en fazla 850 C 'da tam yakılması sonucu elde edilen kül içerisinde sülfatlı bileşikler halinde kalan kükürdün % de olarak ifadesidir.
YANAR KÜKÜRT: Kömür numunesinin en fazla 850 C 'da tam yakılması sonucunda yanma gazlarında kükürt bileşiği halinde bulunan kükürdün % de olarak ifadesidir.
YUKARI ( ÜST ) ISI DEĞERİmsn sadKalori Değeri):Kömür numunesinin kalorimetre bombasında tam yakılması sonucu açığa çıkan ısının Kcal/Kg. olarak ifadesidir
ALT ( AŞAĞI ) ISI DEĞERİmsn sadKalori Değeri): Kömür numunesinin kalorimetre bombasında tam yakılması sonucu açığa çıkan Üst ısı değerinden kömürün rutubeti ile kömürdeki Hidrojenin yanması sonucu oluşan suyun kondensazyon ısıları toplamının çıkarılması ile hesaplanan ısının Kcal/Kg. olarak ifadesidir.

kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2010       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iyi hoşda bi tek yakıt nasıl oluşur cevabı yokk
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2010       Mesaj #34
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yakı nedir
heeeeeeeeeeeee - avatarı
heeeeeeeeeeeee
Ziyaretçi
22 Aralık 2010       Mesaj #35
heeeeeeeeeeeee - avatarı
Ziyaretçi
yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lütfen söyleyin???Msn Sad((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
süper - avatarı
süper
Ziyaretçi
22 Aralık 2010       Mesaj #36
süper - avatarı
Ziyaretçi
yakıtlar üçe ayrılır:katı sıvı gaz yakıtlardır
katı yakıtlar:kömür,odun sıvı yakıtlar:petrol,mazot gaz yakıtlar:lpg,doğal gaz,gaz yağıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yakıtların Ortak Özellikleri Nelerdir ? Cevap verirmisiniz ?....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #38
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
odun nasıl oluşur????
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Aralık 2010       Mesaj #39
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

odun nasıl oluşur????

Odun Nedir?

Öncelikle odunun tarifinden başlamak gerekir.Odun, ağaç ve çalıların gövde ve köklerinden oluşan lifli ve sert bir maddedir.Diğer bir tanımı ise botanik açıdan yapmak mümkündür. Botanik açısından ise, bitkinin dik durmasını sağlayan ve su iletiminde rol oynayan dokular topluluğu odun olarak adlandırılır. Çürümeye karşı dirençli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzeme olan odundan hem yakacak, hem de kibrit çöpünden gemiye kadar sayısız ürünün yapımında hammadde olarak yararlanılır.


odun
Odunun Kimyasal Yapısı

Odun veya tahta, ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir. İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hali ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.
Ağacı meydana getiren temel maddelerin oluşturduğu yapısıdır. Bu maddeler üç ana gurupta incelenir. Bunlar;
Selüloz: Beyaz renkte, güneş ışığı etkisi ile rengini değiştirmeyen,ağaca esneklikve eğilme kabiliyeti veren maddedir. Ağaç içindeki oranı, kuru ağaç ağırlığının %50-60′ı kadardır. Kağıt üretiminin temel gerecidir.Kimyasal formülü C5H10O5 tir
Lignin: Selüloz yapısının miselleri arasına yerleşmiş olan lignin maddesi selülozun aksine esneklik kabiliyeti olmayan gevrek bir maddedir ve ağaca sertliğini kazandırır. Lignin ağaçların otsu bitkilerden ayrılmasını sağlayan madde olup ağacın yapısındaki lignin miktarı %14-23 oranındadır.
Hemüselüloz: Kimyasal bileşikleri itibarıyla polisakkaritlerden olan hemiselülozlar hidrolize edildikleri zaman şekere dönüşürler. Ağaç içerisinde %15-25 oranında bulunurlar.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2010       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sıvı yakıtlar nasıl elde edilir

Benzer Konular

27 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
17 Ekim 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Eylül 2012 / Misafir Cevaplanmış
27 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Mayıs 2016 / elmas Cevaplanmış