Arama

Sıcak hava insanı nasıl etkiler?

Güncelleme: 22 Aralık 2008 Gösterim: 6.391 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
SICAK HAVA İNSANLARI NASIL ETKİLER
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Hamile Kadınlara Sıcak Havanın Etkisi
Hamile Kadınlara Sıcak Havanın Etkisi
Sponsorlu Bağlantılar

Uzmanlar hamilelerin sıvı tüketimi konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor.

Uzmanlar, özellikle doğumun yaklaştığı süreçte hamilelerin sıvı tüketimi konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor.

Yaşanan su kaybının rahmin kasılmasını artırdığı ve erken doğumu tetiklediğini belirten uzmanlar, özellikle doğumun yaklaştığı süreçte hamilelerin sıvı tüketimi konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor.
Anne adaylarının, yaz aylarında sıcak havadan kaynaklanan su kaybı konusunda dikkatli davranmaları gerektiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Seyhan, terleme yoluyla vücuttan atılan sıvının yeterince karşılanmaması durumunda erken doğum riskinin arttığını söyledi. Dr. Seyhan, havaların ısınmasıyla vücudun ter atma refleksinin arttığını ve bunun da özellikle anne adayları açısından sakınca oluşturabileceğini belirtti. Yaz aylarında 32 haftadan önce doğum vakalarında artış gözlendiğine dikkat çeken Seyhan; "Terleme yoluyla aşırı su kaybı yaşayananne adaylarında, sıvı eksikliği karşılanmayınca erken doğum riski artıyor. Sıcaklık artışı ve değişiminin ayrıca kadın için stres kaynağı olduğunu ve bunun da su kaybını artırabileceğini unutmamız lazım. Özellikle doğumun yaklaştığı süreçte sıvı tüketimi konusunda duyarlı olunması gerekiyor" dedi.

Terlemeye neden olacak hareketlerden kaçınılmasını isteyen Op. Dr. Eyşa Seyhan, özellikle öğle saatlerinde, yani güneş ışınlarının dik düştüğü dönemlerde dışarı çıkılmaması konusunda duyarlı davranılması konusunda hamileleri uyardı. Yaşanan su kaybının rahmin kasılmasını artırdığını ve erken doğumu tetiklediğini vurgulayan Seyhan, anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: "Anne adayları, özellikle son dönemlerde kadın doğum uzmanlarına düzenli olarak gitmeliler ve bebeğin gelişiminin nasıl olduğunu kontrol altında tutmalılar. İlk 7 ayda 30 günde bir olan bu sayı, 8'inci ayda 15 günde bir, 9'uncu ayda ise 7 günde bire düşürülmelidir. Sağlıklı bir doğum için kontrollerini düzenli yaptıran kadınlar, yaz aylarında ne kadar su kaybettiklerini ve vücudun ihtiyacının karşılanması için neler yapması gerektiğini öğrenerek, önlemlerini almalıdır."
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sıcak Havanın Etkisi Kısa Saç…



Sabah sabah (dicem ama ben daha yeni uyandım) bir haber gördüm. Diyor ki: Sıcak hava saçları da kısalttı.
Konya Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı dert yanmış işlerimiz yarıya düştü diye. Neden düşmesin ki? Zaten insanlar bunalmış. Herkes benim gibi değil ki 3 aydır saç, 1 haftadır sakal kesmeden evde otursun….
Seçimden sonra işler açılacakmış diye çok beklemişler ama fos çıkmış. Alın size küresel ısınmanın bir etkisi daha. Bu bir tek Konya’da değil. Tüm memlekette var hemen hemen. Sonuçta kafaya döktüğün su saça takılmadan kelleye ulaşacak. Saça değdiğinde buhar olup yukarı çıkmayacak. Zaten bakımı daha rahat oluyor. Bu da başka bir etken olmuş. Tabi ki hava da sıcak olunca şart olmuş.
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sıcak havanın sporcu üzerindeki etkileri araştırılıyor Futbolda yüksek ısıya bağlı ani ölümlerin önüne geçilmesi amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu'nun Çukurova ve Ankara Üniversiteleriyle birlikte yürüttüğü deneysel araştırma bugün Adana'da yapıldı. Deneysel maç Çukurova ve Ankara Üniversiteleri futbol takımları arasında Muharrem Gülergin Stadı'nda hava sıcaklığının 37 dereceye ulaştığı saatlerde yapıldı.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Ankara Üniversitesi (AÜ) futbol takımlarının katıldığı deneysel maç öncesi, oyuncuların vücutlarına, sahada ne kadar mesafe katettiklerini ölçecek GSP cihazı, vücut sıcaklıklarını ile kalp hızlarını ölçecek çip ve terleme miktarlarını ölçecek bez takıldı. Ayrıca, hassas tartıyla tartılan futbolculardan idrar ve kan örnekleri de alındı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sanlı Sadi Kurdak, yaptığı açıklamada, maç boyunca ölçüm cihazlarıyla futbolcuların sağlık durumlarının ve verilerinin anlık olarak ölçüldüğünü söyledi.
Maçın ardından ise futbolcuların tekrar kan tahlilleri yapılarak, tartılacaklarını ve yorgunluk miktarları ile kaybettikleri su miktarının anlaşılacağını bildiren Kurdak, testlerin ve kullanılan ölçüm cihazlarının UEFA ve FIFA standartlarına uygun olduğunu belirtti.
Daha sonra, iki takım arasındaki maç, 37 derece sıcaklıkta ve UEFA uzmanı Dr. Mogens Kreutzfeld ile FIFA uzmanı Prof. Dr. Ron Maughan'ın gözetiminde gerçekleştirildi

287c6295a7a149a5a1bcf060283c2f03

"Veriler FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse futbolcu sağlığı için yeni kararlar verilecek"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, Adana'da bugün gerçekleştirilecek ''sıcak havanın futbolcu üzerindeki etkisi araştırması'' sonucunda elde edilecek bilimsel verilerin, FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse futbolcu sağlığı için yeni kararlar verileceğini bildirdi.
Binnet, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Yerleşkesindeki Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayında düzenlenen basın toplantısında, geçen sezon başında Elazığsporlu Gökmen Yıldıran'ın antrenman sırasında hayatını kaybedişi ve Vestel Manisasporlu Meduna'nın da Galatasaray maçında fenalaşıp futbol yaşamının bitmesinin ardından, sıcak havanın futbolcu üzerine etkisi konusundaki araştırmalara başladıklarını kaydetti.
Bilimsel temellere oturtulan araştırma kapsamında futbolcuların tüm bilimsel verilerinin ölçüldüğü deneysel maçların ilkinin, nisan ayında Adana'da ÇÜ ile Ankara Üniversitesi (AÜ) takımları arasında yapıldığını hatırlatan Binnet, şöyle devam etti: ''İlk maçın ardından, projeyi UEFA ve FIFA düzeyinde anlattık. Zaten ekstrem şartlarda oynanan futbol konusunda tartışmalar vardı. Bunun en son örneği, FIFA'nın 2 bin 500 rakım üzerinde oynanan maçları yasaklanması oldu. Çok sıcak ve soğuk havalarda oynanan maçlar da gündemdeydi. Sıcak hava açısından ülkemiz en iyi örnekleme alanı arasında bulunuyor. UEFA projeyi ilgiyle karşıladı, sonra FIFA da konuyla ilgilendi. Suudi Arabistan'da yapılması planlanan benzeri bir araştırma da iptal edilerek, bizim araştırmamızın desteklenmesine karar verildi.
Araştırma maçlarının ikincisini bugün, üçüncüsünü de temmuz ya da ağustos ayında daha sıcak havada gerçekleştireceğiz. Maç öncesi, maç sırası ve sonrasında futbolcuların tüm bilimsel verileri ölçülecek. Ayrıca, Amerikan futbolunda sporcuların maç sırasındaki vücut ısılarının ölçümünü sağlayan bir çip de ilk kez bir futbol maçında kullanılacak. Elde edilecek bilimsel veriler FIFA ve UEFA tarafından değerlendirilip, gerekirse yeni kararlar verilecek.''
UEFA uzmanı Dr. Mogens Kreutzfeld ise çalışmayı başından itibaren desteklediklerini ve 'zampiyonlar Ligi'nde, UEFA maçlarında görev alan doping kontrol uzmanlarının da ilgilendiğini kaydederek, şöyle devam etti:
''Futbolcuların sağlığını korumak bizim için önemli bir konu. Bilimsel gözlem ve verilerden, sıcak havada futbol oynamanın tehlike yarattığını biliyoruz. Bu nedenle, yürütülen projeyi ilgiyle karşıladık. Konuyla ilgili olarak aramızda, dünyanın en önemli beslenme ve su kaybı uzmanlarından Prof. Dr. Ron Maughan ve ekibi var. Araştırma sonucunda, bilim adamları, kulüpler ve futbolcular için önemli veriler ortaya çıkacak.''
Toplantıya, ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Doran ve AÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülfem Ersöz de katıldı.

adana6

adana7

adana5

adana3

adana1

adana2


__________________
Burak İNAN -
Quo vadis?

Benzer Konular

14 Nisan 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap