Ziyaretçi
SPORDA BAŞARIYI ETKİLEYEN ETMENLER NELERDİR?
● Bir sporcunun performansını etkileyen etkenlerin başında genetik yapısı, yaptığı antrenman ve beslenme durumu gelmektedir.
● Sporcuların uygun antrenmanla birlikte yaş, cinsiyet ve yaptıkları spor çeşidine göre yeterli ve dengeli beslenmeleri sonucu performanslarını artırmaları mümkün olmaktadır.
● Bu nedenle sporcu ve onu yönlendiren kişilerin (antrenör, aile vb.) bu konularda yeterli bilgiye sahip olmaları çok önemlidir.
Dengeli beslenme
Sportif bağlamda dengeli beslenme; “gerek antrenman, gerekse yarışma periyodunda, sporcunun gereksinim duyduğu besin öğelerinin, gerek duyduğu zaman diliminde alınmasıdır.”
Burada denge kavramı , sporcunun antrenman ve yarışmada harcayacağı besin öğelerinin sağlıklı bir biçimde alınması ve harcanmasının ardından yerine konulmasıdır.
İyi beslenmenin olumlu etkileri;
Optimal sağlık, yağsız vücut ağırlığı ve düşük yağ dokusunun sürdürülmesi,
Antrenmana uyum sağlanmasıdır.
Ayrıca, antrenman ve müsabaka öncesi ve sırası uygun yiyecek / sıvı tüketimi performansı olumlu yönde etkilemekte, antrenman ve müsabaka sonrası yiyecek/sıvı tüketimi ise toparlanmayı hızlandırmaktadır.
Sporcularda sık rastlanan beslenme hataları
● Çok fazla proteinle beslenmek. Örneğin maç sonrası yemekte patates, ekmek gibi karbonhidratça zengin gıdalar yerine, et yemeklerini tercih etmek.
● Aşırı yağlı beslenmek. Hamburger, ya da kızarmış patates, mayonezli, sosisli sandviçler gibi gıdaları sık yemek.
● Yetersiz karbonhidrat almak. Özellikle çok acıkıldığında yenilenlere dikkat edilmelidir. Karbonhidrat eksiğini kapamak yerine, cips, dondurma, gofret yemek gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
● Günlük toplam kalorinin düşük olması. Kilo sorunu olan sporcular yanlış olarak karbonhidratlı yiyeceklerin şişmanlatıcı olduğunu düşünürler. Sadece yağsız proteinlerle ve sebze-meyve ile beslenmek, vücudun kalori ihtiyacını karşılamaz.
SPORCULARIN ENERJİ GEREKSİNİMİ
• Vücut organlarının çalışabilmesi ve günlük yaşamın devamı için enerji gereklidir. Birimi kalori olan enerji, besin öğelerinden sağlanır.Yediğimiz yiyeceklerin her biri farklı enerji verir, dolayısıyla farklı kaloriye sahiptirler.
• Alınan yiyeceklerden enerji oluşumu ve harcaması " metabolizma " olarak adlandırılır.
• Gün boyunca yaptığımız her hareket enerji harcaması gerektirir.
Normal bir insanın günlük enerji harcaması ortalama 2000-2500 kaloridir.
Gün boyunca yapılan çalışmanın yoğun olması, uzun sürmesi enerji harcamasında da artışa neden olur.
Sporcularda enerji gereksinimi ülkeden ülkeye değiştiği gibi farklı antrenörlerin verdiği antrenman programına göre de değişiklik göstermekte ve normal kişilerden 2-3 misli daha fazla olabilmektedir.
Yabancı kaynaklı bir araştırmaya göre: günde ortalama 6-8 saat antrenman yapan elit sporcuların ortalama enerji gereksinimi günde 5500 (Kkal) olarak belirlenmiştir.
Enerji gereksinimi, karbonhidrat, yağ ve proteinlerden sağlanmalıdır.
Çeşitli spor dallarında harcanan kalori(70 kg vücut ağırlığına göre)
● Bir sporcunun performansını etkileyen etkenlerin başında genetik yapısı, yaptığı antrenman ve beslenme durumu gelmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
● Bu nedenle sporcu ve onu yönlendiren kişilerin (antrenör, aile vb.) bu konularda yeterli bilgiye sahip olmaları çok önemlidir.
Dengeli beslenme
Sportif bağlamda dengeli beslenme; “gerek antrenman, gerekse yarışma periyodunda, sporcunun gereksinim duyduğu besin öğelerinin, gerek duyduğu zaman diliminde alınmasıdır.”
Burada denge kavramı , sporcunun antrenman ve yarışmada harcayacağı besin öğelerinin sağlıklı bir biçimde alınması ve harcanmasının ardından yerine konulmasıdır.
İyi beslenmenin olumlu etkileri;
Optimal sağlık, yağsız vücut ağırlığı ve düşük yağ dokusunun sürdürülmesi,
Antrenmana uyum sağlanmasıdır.
Ayrıca, antrenman ve müsabaka öncesi ve sırası uygun yiyecek / sıvı tüketimi performansı olumlu yönde etkilemekte, antrenman ve müsabaka sonrası yiyecek/sıvı tüketimi ise toparlanmayı hızlandırmaktadır.
Sporcularda sık rastlanan beslenme hataları
● Çok fazla proteinle beslenmek. Örneğin maç sonrası yemekte patates, ekmek gibi karbonhidratça zengin gıdalar yerine, et yemeklerini tercih etmek.
● Aşırı yağlı beslenmek. Hamburger, ya da kızarmış patates, mayonezli, sosisli sandviçler gibi gıdaları sık yemek.
● Yetersiz karbonhidrat almak. Özellikle çok acıkıldığında yenilenlere dikkat edilmelidir. Karbonhidrat eksiğini kapamak yerine, cips, dondurma, gofret yemek gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
● Günlük toplam kalorinin düşük olması. Kilo sorunu olan sporcular yanlış olarak karbonhidratlı yiyeceklerin şişmanlatıcı olduğunu düşünürler. Sadece yağsız proteinlerle ve sebze-meyve ile beslenmek, vücudun kalori ihtiyacını karşılamaz.
SPORCULARIN ENERJİ GEREKSİNİMİ
• Vücut organlarının çalışabilmesi ve günlük yaşamın devamı için enerji gereklidir. Birimi kalori olan enerji, besin öğelerinden sağlanır.Yediğimiz yiyeceklerin her biri farklı enerji verir, dolayısıyla farklı kaloriye sahiptirler.
• Alınan yiyeceklerden enerji oluşumu ve harcaması " metabolizma " olarak adlandırılır.
• Gün boyunca yaptığımız her hareket enerji harcaması gerektirir.
Normal bir insanın günlük enerji harcaması ortalama 2000-2500 kaloridir.
Gün boyunca yapılan çalışmanın yoğun olması, uzun sürmesi enerji harcamasında da artışa neden olur.
Sporcularda enerji gereksinimi ülkeden ülkeye değiştiği gibi farklı antrenörlerin verdiği antrenman programına göre de değişiklik göstermekte ve normal kişilerden 2-3 misli daha fazla olabilmektedir.
Yabancı kaynaklı bir araştırmaya göre: günde ortalama 6-8 saat antrenman yapan elit sporcuların ortalama enerji gereksinimi günde 5500 (Kkal) olarak belirlenmiştir.
Enerji gereksinimi, karbonhidrat, yağ ve proteinlerden sağlanmalıdır.
Çeşitli spor dallarında harcanan kalori(70 kg vücut ağırlığına göre)