Arama

Meyvelere rengini veren nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Ağustos 2013 Gösterim: 14.098 Cevap: 4
rengarenk - avatarı
rengarenk
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #1
rengarenk - avatarı
Ziyaretçi
Meyvelere rengini veren nedir??????
EN İYİ CEVABI rengarenk verdi
bu kdr yeterliydi bana çok saolll
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bazı detaylar insan hafızasında önemli yer tutarlar ve hiç değişmezler. Örneğin en tanıdık cisimler olan ağaçlardan başlayalım. Ağaçların rengi hep yeşil ve tonlarıdır. Sonbahar gelince bu renklerin değiştiği herkes tarafından bilinir. Gökyüzünün rengi de ya mavinin ya da grinin tonlarındadır. Meyvelerin renkleri de hiç değişmez, örneğin kayısının rengiyle, kirazın rengi hep bellidir, tanıdıktır. Kısacası ışık altında bulunan her canlının, her cismin bir rengi vardır.
Etrafınızdaki şeylere dikkatli bir şekilde bakın. Neler görüyorsunuz? Masa, sandalyeler, pencerenizden gözüken ağaçlar, gökyüzü, evinizin duvarları, çevrenizdeki insanların yüzleri, yediğiniz meyveler, şu anda okuduğunuz kitap... Bunların hepsi ayrı birer renge sahiptir. Bütün bu renklerin neye göre belirlendiğini, nasıl düzenlendiğini ve nasıl oluştuğunu hiç düşünmüş müydünüz?
Sponsorlu Bağlantılar
Canlı yaşamında son derece önemli bir rolü olan renklerin oluşması için neler gereklidir genel olarak inceleyelim. (Bu maddeler daha sonra detaylı olarak ele alınacaktır.) Tek bir rengin, örneğin sadece kırmızının ya da sadece yeşilin oluşması için aşağıda maddelendirilmiş olan işlemlerin her birinin bu sıralamaya göre gerçekleşmesi gerekmektedir.
1-Rengin oluşması için gerekli olan ilk koşul ışığın varlığıdır. Bu nedenle öncelikle güneşten gelen ışınların nasıl bir özelliğe sahip olması gerektiğini inceleyerek başlamakta fayda vardır. Renklerin oluşabilmesi için güneşten yeryüzüne gelen ışığın, renkleri meydana getirebilecek şekilde, belirli bir dalga boyuna sahip olması gerekmektedir. Güneşin yaydığı bütün ışınların içinden sadece "görünür ışık" olarak adlandırılan bu ışığın yeryüzüne gelme ihtimali 1025'te bir ihtimaldir. Bu inanılması güç ihtimal gerçekleşir ve renklerin oluşması için gerekli olan ışınlar güneşten dünyaya ulaşır.
2-Güneşten gelip uzaya yayılan ışık gerçekte göze zarar verecek özelliklere sahiptir. Bu yüzden dünyaya ulaşan ışığın gözün rahatlıkla algılayabileceği ve zarar vermeyeceği duruma gelmesi gereklidir. Bunun için ışınların bir süzgeçten geçmesi gereklidir. Bu dev süzgeç dünyayı çevreleyen "atmosfer"dir.
Meyvelere rengini veren nedir? İnsan yaşamında renklerin varlığının önemi tartışılmazdır. Çünkü her cisim rengiyle birlikte anlam kazanır. Resimde görmüş olduğunuz renklerin (siyah ve beyaz da dahil olmak üzere) hiçbirinin olmadığını düşünün. Elbette ki bu resimdeki cisimlerden hiçbirini göremezdiniz. Bu cisimlerde var olan çok sayıdaki rengin tek bir tanesinin oluşması için bile çok fazla şartın aynı anda ortaya çıkması gereklidir. Allah renklerin ortaya çıkmasını çok detaylı bir sistemin varlığına bağlamıştır.
3-Atmosferden geçen ışık yeryüzüne dağılır ve rastladığı maddelerin hepsine çarparak yansır. Işığın çarptığı maddelerin, ışığı yutmayıp yansıtacak özelliklerde olması gereklidir. Görüldüğü gibi maddelerin yapısal özelliğinin de yeryüzüne ulaşan bu ışıkla renkleri oluşturacak şekilde uyumlu olması gereklidir. Bu şart da gerçekleşir ve güneşten gelen ışığın çarptığı maddelerden kolaylıkla yeni bir ışık dalgası yayılır.
4-Renklerin oluşumundaki diğer bir aşama da ışık dalgalarını algılayabilecek bir algılayıcıya, yani göze ihtiyaç olmasıdır. Işık dalgalarının görme organlarıyla da uyum içinde olması zorunludur.
5-Güneşten gelen ışınlar gözümüzün tabakalarından geçip retina bölgesinde elektrik sinyaline dönüştürülmelidir. Daha sonra bu elektrik sinyalleri insan beyninde görüntüyü algılamakla sorumlu olan görüntü merkezine ulaştırılmalıdır.
6-Bizim herhangi bir rengi gördüğümüzü ifade edebilmemiz için gerçekleşmesi gereken son bir aşama daha vardır. Renklerin oluşmasındaki son aşama görme merkezine gelen elektrik sinyallerinin, burada bulunan sinir hücreleri tarafından "renk" olarak algılanabilmesidir.




kaynak
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Besinlerin şifreleri

Sofradaki her rengin ayrı bir anlamı var

Kırmızı= likopen, sarı-turuncu= beta karoten, yeşil=lutein... Hepsinin yararı başka...

dizi1Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu, "Tabiatta bulunan sebze ve meyveler, o göz alıcı canlı renklere sadece güzel görünmek için bürünmez. Her rengin besin değeri karşılığı farklıdır ve sağlığımıza sayısız yararı vardır" diyor.
-Besin seçiminde renklerin önemi nedir?
Doğanın bize sunduğu sebze ve meyvelerin, sağlığımız için sayısız yararı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak, bunların her birinin ayrı özellikleri, ayrı faydaları var. İçerikleri, kalori değerleri birbirinden farklı. İşte bu farklılığı yaratan önemli etkenlerden biri de renktir.
Fitokimyasallar, meyve ve sebzelere renk veren doğal bileşenlerdir.
Bu nedenle tam fayda sağlamak, ihtiyacımıza uygun seçimler yapabilmek için hangi rengin hangi maddeye karşılık geldiğini bilmek ve seçimlerimizi buna göre yapmak durumundayız.
-Meyve ve sebzelerde kaç temel renk var?
Tabiattaki tüm meyve ve sebzeler 5 ana renk grubunda sınıflandırılır. Bunlar:
1. Kırmızı
2. Sarı/turuncu
3. Beyaz
4. Yeşil
5. Mavi/mor
şeklindedir.

Kırmızı=likopen
Kırmızı renkteki sebze ve meyveler, likopen ve antiyosiyanin maddelerini içerir. Bu iki madde, hafızanın güçlenmesinde katkı sağlar. Özellikle karpuz ve domates, renklerini aldıkları likopen açısından son derece zengin besinlerdir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunan kırmızı renkli bir pigmenttir.
Özellikle kansere karşı vücutta güçlü bir savunma mekanizması oluşturur. Yapılan araştırmalarda likopenin erkeklerde prostat, kadılarda meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun saptandığını dile getiren Diyetisyen Ebru Pİroğlu, "Kanserden korunmada likopen içeren besinleri özellikle tavsiye ediyorum" diyor. Likopenin en zengin kaynakları; domates, karpuz, nar, çilek ve kırmızı biber.
Günde kaç porsiyon?
Kırmızı renkte sebze ve meyvelerden günde 4 porsiyon tüketmek günlük likopen gereksinimini karşılar.
1 porsiyon değeri ise; bir orta boy domates veya 2 parmak kalınlığında kesilmiş bir dilim karpuz, 1 küçük boy nar veya 10 adet çilektir.

Sarı/turuncu= Beta karoten
Bu renk sebze ve meyvelerde bol miktarda C vitamini bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok meyvede anahtar besindir. Beta karoten maddesi ise sarı ve turuncu renkten sorumludur.
Beta karoten, vücudumuz için çok önemli olan A vitamininin yapı taşıdır ve vücutta A vitaminine dönüşür. Kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önler. Sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için bol miktarda beta karoten almak gerekir. Beta karoten aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan olduğundan hücrelerin erken yaşlanmasını önler. Kayısı, kavun, havuç, mango, bal kabağı, limon, portakal, armut, mandalina, greyfurt en önemli kaynaklarıdır.
Günde kaç porsiyon tüketilmeli?
Günde bir porsiyon tüketmek yeterlidir. Bir porsiyon değeri; 4 adet taze veya kuru kayısı, 1 2 parmak kalınlığında kesilmiş bir dilim kavun, 1 orta boy havuç, 1 mango, 3 kibrit kutusu kadar kesilmiş bal kabağına karşılık gelir.

Beyaz= Alisin
Bu grup sebze ve meyveler sarımsı kahverengi ve kahverengi renkleri de içermektedir. İçerdiği değerli madde "alisin"dir. Alisin; özellikle sarımsakta yoğun olarak bulunur. Sarımsağın ezilmesi ile açığa çıkar. En karakteristik özelliği kokusudur. Bakterilere karşı çok etkilidir. Çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Pırasa, turp, sarımsak, mantar, soğan, kereviz en önemli kaynaklarıdır.
Günde kaç porsiyon tüketmek gerekir?
Günde bir porsiyon tüketmek yeterlidir. Bir porsiyon değeri; bir orta boy kuru soğan, 1 kase doğrunmış taze mantar, 2 adet turp, bir büyük boy kereviz, 3 diş sarımsaktır.

Yeşil= lutein
Lutein yeşil renkli sebze ve meyvelerde bulunan bir pigmenttir. Aslında rengi sarıdır ama daha çok yeşil renkli sebzelerde bulunur ve onlardaki klorofil maddesi ile birleştiği için yeşil görünür. Çok güçlü bir antioksidandır. Hücreleri, çevresel olumsuz faktörlerden ve erken yaşlanmadan korur. Vücudu toksinlerden arındırır. Katarakt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı savaşır. Karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarını artırır. Kanser ve kalp hastalıklarından korur. Kabak, salatalık, bezelye, ıspanak, bakla, kivi, avokado, brokoli, lahana, maydonoz en zengin kaynaklarıdır.
Günde kaç porsiyon tüketilmeli?
Günde iki porsiyon tüketmek yeterlidir. Bir porsiyon değeri; 1 kase kabak, 1 kase bezelye, 5 yemek kaşığı bakla, 2 adet kivi olarak düşünülmelidir.

Mavi-mor= antosiyanin
Bu grup sebze ve meyveler, antosiyanin maddesi açısından son derece zengindir. Antosiyanin; çok güçlü bir antioksidan olduğu için hücre yaşlanmasını önler. Sağlıklı doku ve hücreleri korur. Kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonlarından koruyucudur. Hafızayı güçlendirir ve sağlıklı yaşlanma üzerinde olumlu etkileri vardır. Mürdüm eriği, pancar, kırmızı turp, kara lahana, patlıcan, böğürtlen, kuru üzüm en iyi kaynaklarıdır.
Günde kaç porsiyon tüketilmeli?
Günde iki porsiyon tüketmek yeterlidir. Bir porksiyon değeri; bir kase kırmızı lahanaveya böğürtlen, 3 adet mürdüm eriği, bir küçük salkım üzüm, 1 tabak patlıcan yemeği şeklinde düşünülmelidi

kaynak
rengarenk - avatarı
rengarenk
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #4
rengarenk - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
bu kdr yeterliydi bana çok saolll
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2013       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
meyveler neden farklı renktedir? neden hepsinin rengi kırmızı ya da sarı değil ?

Benzer Konular

24 Kasım 2014 / euphrates Bilgisayar
18 Ağustos 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Ağustos 2011 / SlaYeR Soru-Cevap