Arama

İç Anadolu Bölgesi hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Nisan 2014 Gösterim: 18.531 Cevap: 21
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2014       Mesaj #21
misafir - avatarı
Ziyaretçi
Konya Ovası
Yukarı Sakarya Ovası
Sponsorlu Bağlantılar
Eskişehir Ovası
Akşehir Ovası
Ereğli Ovası
Akıncı Ovası
Çubuk Ovası
Kayseri Ovası
Develi Ovası
Ankara Ovası
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Nisan 2014       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anadolu Bölgesi, Orta Anadolu adıyla da bilinen ve
Doğu Anadolu Bölgesindensonra 2. büyük coğrafi bölgemiz olan İç Anadolu'nun yüzölçümünün genişliğine oranla nüfusu fazla değildir.
Sponsorlu Bağlantılar
Marmara Bölgesi'den iki kat geniş olan bu bölgede
Marmara Bölgesi kadar nüfus yaşar. Anadolu'nun çeşitli bölgeleri arasındaki yollar İç Anadolu'dan geçtiği için bu bölge eski yerleşme alanı olmuş ticaret yolları üzerinde yer alan yörelerde, yerleşme alanları büyüyerek büyük kentler haline dönüşmüştür.
İç Anadolu Bölgesi'nin yüz ölçümü 151.000 km2 olup, bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgemizdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur.
İKLİM
Bölgenin çevresi yüksek dağlarla çevrili olduğundan, denizlerin nemli ılıman havası bölgeye sokulamaz. Bu nedenle bölgede, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklim hakimdir. Bölgede, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğin artmasına bağlı olarak karasallık derecesi artar ve kış sıcak¬lıkları çok düşük değerlere ulaşır. İç Anadolu, ülkemizin en az yağış alan bölgesi¬dir. Ortalama yağış 400 mm civarındadır. Bölge, en fazla yağışı ilkbahar aylarında sağanak halinde alır. En kurak mevsim yazdır. Yazların kurak olması ve yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar. Bölgenin ve ülkemizin en az yağışlı yeri Tuz Gölü çevresidir(320 mm).
Yağışların azlığı bölgenin deniz etkisine kapalı olmasından kaynaklanmaktadır. Denizden gelen nemli hava kütlesi, nemini, dağların denize bakan yamaçlarında yağış halinde bırakır. İç Anadolu Bölgesi'ne doğru eserken artık kurudur.
Bölgede görülen yağışlar konveksiyonel ve cephesel kökenlidir. Kırkikindi adı da verilen konveksiyonel yağışlar İlkbaharda yaygındır.


Bölgenin nüfus yoğunluğu Türkiye nüfus yoğunluğunun üzerindedir. Çünkü Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri ve diğer büyük kentler bölge nüfusunu arttırmıştır. Tuz Gölü civarında çorak topraklar nedeniyle nüfus yoğunluğu çok azdır. Km ye. insan düşer. Sulanan ovalar sık nüfusludur. Bölgenin kenarlarında bulunan yerleşme merkezleri nüfus yoğunluğunu arttırmıştır.

İç Anadolu Bölgesi, 1997 nüfus sayımına göre yaklaşık 10,5 milyon kişilik nüfus büyüklüğüyle Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırayı alır. Bu bölgenin nüfus yoğunluğu 64 kişi/km2 dir. (1997 yılına göre, Türkiye'nin ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişi / km2 dir.) Dolayısıyla İç Anadolu, Türkiye nüfus yoğunluğu ortalamasının altındadır, iç Anadolu Bölgesi'nin nüfusu, bölgenin doğal koşulları¬nın etkisine bağlı olarak, daha çok komşu bölgelere yakın yerlerdeki dağ eteklerinde yoğunlaşır. Bunun nedeni, sözü edilen kesimlerin daha yağışlı olması ve su kaynaklarının bol olmasıdır.

Bölgedeki ovaların aldığı yağışın az olması, nüfuslanma ve yerleşmeyi engellemiştir. Düz ovalık ke¬simde nüfus yoğunluğu dağ eteklerine göre azdır. Toplu köy niteliğindeki kırsal yerleşme birimleri ile kentler dağ etekleri boyunca dizilidir. Bölge nüfusu¬nun %62'si, nüfusu 10.000'den fazla olan ve kent sayılan yerleşme birimlerinde yaşamaktadır. Tarım alanları geniş olmasına karşın nüfusun %38'i kırsal kesimde yaşar. Tarım alanlarının geniş olması, tarımsal nüfus yoğunluğunun düşük olmasına yol açar. Nüfusun dağılışı, yağış dağılışına benzerlik gösterir.

Bölgede en fazla nüfuslanmış bölüm, Yukarı Sakarya'dır. Bu bölümün yoğun nüfuslanmasında, endüstri faaliyetleri ile Ankara'nın başkent olması önemli rol oynar. Konya ve Tuz Gölü civarları nüfus yoğunluğunun az olduğu yerlerdir.
TURİZM
Ulaşımın gelişmesi bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesini sağlamıştır. Bölgenin önemli turistik yerleri peribacaları, Ihlara vadisi, Derinkuyu'daki yeraltı kentleridir (Kapadokya). Konya'daki Selçuklu eserleri, Mevlana türbesi ve çeşitli yerlerdeki antik hitit kentleri önemli turistik değerlerdir.

İç Anadolu Bölgesi, sağlık turizmi de gelişmiştir. Özellikle Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde, Kayseri illerinde kaplıcalar bulunmaktadır. Bu yerleşim merkezlerinde bu maksatla kurulmuş dinlenme ve konaklama tesisleri yer alır. Bölgedeki Erciyes ve Elmadağ kayak turizmi açısından gelişmiş yerlerdir. Bölgede özellikle Ankara'da bulunan Anıtkabir, Atatürk müzesi, Etnografya müzesi insanların en sık uğradıkları yerler arasında yer almaktadır.

İç Anadolu'da her yıl gerçekleştirilen, Kayseri Ana-dolu Fuarı ile Konya Fuarı başlıca turizm ve ticaret etkinliklerindendir. İç Anadolu Bölgesi'nde, Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı, Göreme Tarihi Milli Parkı ve Yozgat Çamlığı Milli Parkı gibi tarihi ve doğal yönden korumaya alınmış turizm alanları da bulunmaktadır.
Sanayisi
SIVAS'TA: LOKOMOTIF, BESIN, MOTOR, ÇIMENTO VE INŞAAT MALZEMELERI SANAYII ILE DEVLET DEMIR YOLLARININ TREN, VAGON IMALATI YAPAN TÜDEMŞAŞ FABRIKASI VARDIR.
ANKARA'DA : MAKINE, UÇAK, SAVUNMA SANAYII, ELEKTRIKLI EV ALETLERI, ELEKTRONIK, DOKUMA, GIDA VE IÇKI, TARIM ARAÇLARI, ÇIMENTO, ALÇI VE MOBILYA SANAYII,ELEKTRIK ÜRETIMI-KÖMÜR MADENI,TRONA MADENI ÜRETIMI VE SODA KÜLÜNÜN IHRACATI
KONYA'DA : TARIM ARAÇLARI, BESIN, MOTOR, ÇIMENTO, SÜT ÜRÜNLERI VE INŞAAT MALZEMELERI SANAYI, EREĞLİ ŞEKER,ÇUMRA ŞEKER FABRIKASI VE KONYA ŞEKER FABRIKASI BULUNMAKTADIR.
KAYSERI'DE : HALICILIK, MOBILYA, ŞEKER FABRIKASI, YEM, SAVUNMA SANAYI, KIMYASAL ÜRÜNLER, ELEKTRONIK, BEYAZ EŞYA, CNC TEZGAH ÜRETIM SANAYI, MEYVE SUYU, PAMUKLU DOKUMA, PASTIRMA VE SUCUK ÜRETIM MERKEZLERI GIBI AZAMI 1100 FABRIKA ILE ANADOLUNUN ÜRETIM LOKOMOTIFI.
KIRIKKALE'DE : ORTA ANADOLU PETROL RAFINERISI, SILAH FABRIKASI, DEMIR -ÇELIK ENDÜSTRISI
ESKIŞEHIR'DE : BESIN, YEM, ÇIMENTO ENDÜSTRISI
YOZGAT'TA : ÇIMENTO,LINYIT KÖMÜR MADENI,ŞEKER FABRIKASI,BESIN,TEKSTIL

Benzer Konular

15 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
7 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
10 Aralık 2016 / Fatih2003 Cevaplanmış
3 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap