Arama

Atatürk'ün çevre ile ilgili anıları nelerdir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Aralık 2012 Gösterim: 98.845 Cevap: 32
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2011       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yardım edin lütfen
Sponsorlu Bağlantılar
ChaosXL - avatarı
ChaosXL
Ziyaretçi
21 Ekim 2011       Mesaj #22
ChaosXL - avatarı
Ziyaretçi

Atatürk hakkında az bilinen bir anı, Atatürk’ün bilinmeyen bir anısı, Atatürk’ün bilinmeyen yönleri ile ilgili anı, Atatürk ile ilgili az bilinen kısa bir anı.
Sponsorlu Bağlantılar

Atatürk’ün Bilinmeyen Yönleri İle İlgili Bir Anı

Hayatını Atatürk’ün yaşamına ve görüşlerine adayarak 28 yıldır bu konuda araştırmalar yapan Güntürkün Kalıpçı, Nazilli Belediyesi Tiyatro salonunda yapılan etkinlikte Atatürk’ün UNESCO tarihinde öldükten sonra bile oy birliğiyle karar aldırtabilen tek lider olduğunu belirterek, 1976 yılında 152 üyesi bulunan UNESCO’nun 1981’de 100 yaşına girecek olan Atatürk’ün doğum gününün aynı anda kutlanmasına ilişkin önerisine bazı ülke temsilcilerinin karşı çıktığını söyleyerek, 1976 yılında gerçekleşen olayı şöyle anlattı:

“Yıl 1976, UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir. Öneri paketindeki bir cümleyi sizlere okumak istiyorum. Diyor ki: “Bu gün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası Mustafa Kemal’dir.” Öneri nedir? Öneri, 152 üyesi bulunan UNESCO’nun üye ülkelerin tamamının Atatürk’ün 100. doğum gününü aynı anda kutlaması önerisidir.

Birden İsveç delegesinin ayağa kalkarak: “Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?” şeklindeki kinayeli sözlerine, Rus delegesi ayağa fırlayarak yumruğunu masaya vurur ve 152 ülke delegeleri önünde aynen şöyle söyler: “Genç delege arkadaşım! Hatırlatmak isterim ki! Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız.”

Sonra nemi olur? UNESCO tarihinde ilk ve tek olarak 152 ülke bu metne imza atar. İsveç delegesi demişti ya “ne yani” diye. O İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler; “Ben Atatürk’ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum.”


İtibar lütfen Kaynak:Atatrkn Bilinmeyen Ynleri le lgili Bir An, atatrk, atatrk devrimleri

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KKIISSAA OOLLSSUUNN LLÜÜTTFFEENN!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kısa ve öz bişi istiyorm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yürüyen Köşk
Bu Köşk; Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 12.7.1980 gün ve 12238 sayılı kararı ile, korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi içinde bulunan iki katlı dörtgen planlı, ahşap karkas küçük bir yapıdır. Deniz tarafından 11 sütun ile çevrili mermer tabanlı açık bir alana ve 30 metre uzunluğunda ahşap bir iskeleye sahiptir. Köşkün giriş katında, küçük bir çay ocağı, küçük bir oturma odası ve üç cephesi kristal camlarlar kaplı toplantı salonu ile tuvalet ve duş bulunmaktadır. Ahşap bir merdivenle çıkılan ikinci katta ise dinlenme odası ile küçük bir yatak odası, tuvalet ve banyo bulunmaktadır. Bu küçük Köşk'e Atatürk'ün isteği ile mutfak yapılmamıştır.
Ahşap olan bölüm, iki katlı, üstü Marsilya tipi kiremitle örtülü oturma çatılıdır. Cepheler ahşap kaplamalı olup kat arasında profilli kat silmesi ve değişik süslemeli tahtalarla kaplanmıştır. Pencereler ve pencere kepenkleri klasik yapılı katlanır kanatlıdır. Kat döşemeleri girişi karo mozaik ve mermerdir. Üst kat ise normal ahşap döşemelidir. Duvarlar, Bağdadi üzeri çimento harçlı sıvalı ve sıvanın üstü boyalıdır. Merdiven altına yarı bodrum şeklinde, dışarıdan girilen su ısıtma merkezi bulunmaktadır. Şu, burada ısınmakta, ısınan su, borularla yukarı katlara çıkarak duş ve banyonun sıcak suyu elde edilmektedir.
Betonarme olan kısım ise, üç taraflı camekanlı olup camlar kristal, doğramaları ahşap, döşemesi mermer kaplama ve üstü yine mermer kaplama olup, teras olarak kullanılmaktadır. Binanın etrafı, mermer kaplamalı iki kollu merdivenle mendireğe inilmektedir. Mendireğin iskeleti betonarme, üstü ağırlıklı ahşap latalarla kaplıdır. Bahçenin etrafı güzel süslemeli babalar ve babaların üstünde aydınlatma elemanları bulunmaktadır.
Ayrıca, Köşk'ün içinde Atatürk'ün kullandığı özel eşyaları ile son derece mütevazi oda takımları bulunmaktadır.
Atatürk tarafından sahilde, çınar ağacının hemen yanında yapılması istenen Köşk'ün yapımı 1929 Eylülünde bitirilmiştir.


çınar ağacına komşu ev

13 Eylül 1929 tarihli gazetede "Atatürk'ün Millet Çiftliği'ndeki inşa edilen Köşk'ü bugün ikmal edildi" haberi yer almaktadır.

"Bina kaydırılacak"
Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, Köşk'ün hemen yanındaki Ulu Çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış binanın duvarlarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkansız olan bir emir verir:
"Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak.
"Kaynak :Yürüyen Köşk - T.C Çevre Bakanlığı Yayınları''


evin nakil hazırlıkları

Görev İstanbul Belediyesi'ne intikal eder. Belediye Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi sorumluluğunu üstlenir. Ünlü bestecimiz Ferit Alnar'ın kardeşi olan Başmühendis Ali Galip Alnar (bazı kaynaklarda Ali Nuri Alnar olarak geçer) yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova'ya gelerek çalışmalarına başlar.
8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim, santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtturulur. Artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir.
Güzel ve sıcak bir yaz akşamında Büyük Atatürk ile birlikte, kardeşi Mahbule Atadan, Vali vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Müdürü Ziya bey ve Cumhuriyet Gazetesi Başmuhabiri Yunus Nadi nezaretinde bina 4.80 m. civarında kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve Ulu Çınar Ağacı'da kesilmekten kurtulur.
Atatürk ve Yalova konusunda önemli araştırmalara imza atan Araştırmacı-Yazar Ahmet Akyol'a göre, Köşk'ün yürütülmesi işlemi iki safhada yapılır. 8 Ağustos 1930 tarihinde öncelikle yapının teras bölümü (toplantı salonu olarak kullanılan, üç yanı camlarla kaplı bölüm) kaydırır. Geri kalan iki gün içerisinde de ana binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlanır. Ahmet Akyol'un bu görüşünün doğru olabileceği bazı resimlerden anlaşılmaktadır.
Köşk kaydırılması olayı 10 Ağustos 1930 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde aynen şu şekilde yer almıştır.
"Gazi Hazretlerinin Köşkü nakledildi.
Gazi Hazretlerinin Yalova'daki köşkünün yürütülme ameliyesi dün muvaffakiyetle icra ve ikmal edilmiştir.
Kendileri de bu ameliyeye bizzat nezaret etmişlerdir."


raylar üstünde evi bizzat denetlerken,,

10 Ağustos 1930 tarihli gazetedeki bu haberi okuyanlar ülkenin içinde yaşadığı onca önemli meseleler arasında, bu olayın o tarihte ne ifade ettiğine belki bir anlam veremediler. Belki de, bir çınar ağacının bir metrelik dalının kesilmemesi için bir köşkün kaydırılmasını hayretle karşıladılar.
Çünkü, o devirde ne ozon delinmesi vardı, ne global kirlilik, ne asit yağmurları, ne orman katliamı... Dünyada hiçbir ülkenin hiçbir devlet başkanının gündeminde dahi yoktu, ÇEVRENİN ÖNEMİ. Yalnızca bir ülkenin kurtarıcısı milletini özgürlüğe, bağımsızlığa kavuşturmak için mücadele veren, bir karış toprağını, bir tutam yeşilini koruyan tek bir liderdi. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK.
Bu lider, Dünya ülkelerinin henüz 1970'li yıllardan sonra anlayıp düşünmeye başladığı çevrenin önemini 1930'lu yıllarda benimsiyor, "Çevreyi korumak aklın gereğidir" özdeyişi ile yalnızca Türk insanına değil, tüm dünya ülkelerine çok önemli bir mesaj veriliyordu.
İnsan sevgisinin yanısıra doğa tutkusu, doğa sevgisiyle dopdolu bir Liderin bir dehanın, çevre duyarlılığı, tüm dünya insanları için örnek olacaktır.
Gazi Mustafa Kemal bu işlemin tamamlanıp çınar ağacının dallarını kesilmekten kurtardıktan sonra kendisine bunun nedenini soranlara cevabı şu olmuştur:

" Ağaç çınardır. Çınar ise DEVLET. "
2 Mart 1998 tarihinde ulusal televizyonlarda yer alan Amerika'da tarihi bir müzikholün raylar üzerinde elli metre kaydırdığı haberi yayınlandı. 68 yıl önce Atatürk'ün gerçekleştirdiği bir olay 1998 yılında, 2000 li yılların teknolojisi ile ancak uygulanabiliyordu. Üstelik bu olay bir ağacı, bir canlıyı kurtarmak amacıyla değildi...
Ne mutlu ki, Atatürk gibi bir yol göstericimiz, bir önderimiz var. Bir ağaç dalı için verilen bu emek aslında tüm dünya insanları duyurulmak istenen bir çevre anlayışının göstergesidir.
Umuyoruz ki, Türk milletinin kurtarıcısı bu büyük liderin örnek alınan tüm özellikleri içinde doğa sevgisi ve çevre anlayışı tüm gönüllerde ölümsüzleşsin...



"RAHAT UYU BÜYÜK ATATÜRK, ÇINAR AĞACIN EMİN ELLERDE... ARTIK O'NUN KOLLARINI KİMSE KESMEYECEK."






Kaynak: Atatürk'ün çevre ile ilgili anıları nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2011       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yürüyen köşk Atatürk bir gün Yalovadaki çiftliğe gittiğinde, Köşk'ün hemen yanındaki çıınar ağacının dallarını kesmeye
çalışan bir bahçıvana rastlar . Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar.
Bahçıvanın ağacın dalları uzamış ve binanın duvarlarına dayandığı için kestiğini söyler.Atatürk, Bunun üzerine ağacın kesilmeyip binanın yerinin değiştirilmesini emreder. 8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresi kazılır. İstanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir.Santim , santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtturulur ve bina yaklaşık 5 m kaydırılır ve ve çınar ağacıda kesilmekten kurtulur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2011       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çevreyi kirletmek ile ilgil anı bulabilir misiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Nisan 2012       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
evtt kısa olsunn lütfennnnnn acil lazım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Nisan 2012       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1 tane kısa yazın ltfnnn Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2012       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Böyle Bir Ağaç Yetiştirdin mi?


Bahçe mimarı Mevlut Baysal anlatıyor:

Çankaya Köşkü'nde, bahçesini yapıyordum. Bir gün Atatürk, yaveri ve ben bahçede dolaşıyorduk. Çok ihtiyar ve geniş bir ağacın Atatürk'ün geçeceği yolu kapadığını gördük. Ağacın bir yanı dik bir sırt, diğer yanı suyu çekilmiş bir havuzdu. Ata, havuz tarafındaki kısma yaslanarak karşı tarafa geçti.

Derhal atıldım:

- Emrederseniz derhal keselim Paşam.

Bir an yüzüme baktı, sonra:

- Yahu, dedi, sen hayatında böyle bir ağaç yetiştirdin mi ki keseceksin."


Niyazi Ahmet BANOĞLU

Kaynak: Atatürk'ün çevre ile ilgili anıları nelerdir?

Benzer Konular

18 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
8 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Nisan 2012 / Misafir Cevaplanmış
6 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap