Arama

Buharlaşmanın iklimin üzerindeki etkisi nelerdir?

Güncelleme: 23 Aralık 2009 Gösterim: 3.085 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
6 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Acill Cevap lütfen
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Okyanustaki buharlaşmanın iklime etkisi daha fazla Paris (AA) - Atlas Okyanusunun tropikal bölgelerindeki buharlaşmanın, dünya iklimini sanıldığından fazla etkilediği anlaşıldı.

Sponsorlu Bağlantılar
Nature dergisinin son sayısında yayınlanan makaleye göre, Fransız iklimbilimcisi Guillaume Leduc başkanlığındaki araştırma ekibi, Atlantik'teki buharlaşmanın, başta Avrupa olmak üzere yeryüzünün büyük bölümünde iklimi önemli ölçüde etkilediğini belirledi.

Leduc, "Atlas Okyanusunun kuzeyindeki akıntılarla tropikal akıntılar arasındaki etkileşim, Avrupa'ya bugünkü ılıman iklimi kazandırıyor" dedi.

Leduc ve arkadaşları, Panama kıstağının her iki yakasından aldıkları çökelti numunelerini inceleyerek son 90 bin yıl içinde bu iki okyanus bölgesinde su yüzeyindeki tuzlanma sürecinin izini sürdü.

Araştırmacılara göre, buharlaşma Karayib bölgesinde yoğunlaşıyor, deniz suyundaki tuz oranı da bu bölgede daha fazla. Alize rüzgarlarının alıp götürdüğü su buharı, Pasifik okyanusunun doğusuna yağmur olarak iniyor, bu arada tuz oranı azalıyor. Burada dikkati çeken en önemli nokta, iki okyanus arasında saniyede yüzbinlerce metreküp su alış verişinin yapılıyor olması.

Su, ne kadar tuzluysa okyanusta o kadar derinlere iniyor ve okyanus akıntıları, ekvator bölgelerinde biriken sıcaklığı kuzeye taşıyamaz hale geliyor. Mutedil iklime sahip bölgelerde bu yüzden iklim soğuyor.

Leduc ve arkadaşlarının çalışmasına göre, Atlantik'ten Pasifik'e taşınan su buharının azaldığı dönemlerde, gezegenin iklimi önemli oranda soğuyor. Dahası, Kuzey Atlantik'te okyanus akıntıları değiştiğinde, musonlar güneye yöneliyor. Bu da, ekvator bölgelerinde yağışı artırırken tropikal bölgelerde azaltıyor.

Bu çalışma, "Gulf Stream" sıcak su akıntısının azalmasını sırf buzulların erimesi yüzünden okyanuslara karışan tatlı su miktarının artışına bağlayan iklim uzmanlarını bu yaklaşımlarını gözden geçirmeye zorlayacak.
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
burada tuzluluk oranından bahsetmiyor ama

Benzer Konular

14 Mayıs 2017 / dj hüzün Soru-Cevap
16 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
15 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
27 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2014 / Şeb-i Yelda Psikoloji ve Psikiyatri