Arama

Osmanlı Devleti ordusu ile TSK arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Aralık 2010 Gösterim: 19.161 Cevap: 7
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
8 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı dev. ıle turk sılahlı kuvvetlerının orduları arasındakı benzerlıkler ve farklılıklar
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
Türk askerî tarihi dörtbin yıl öncesinden günümüze kadar süren dönem içinde ilk Türklerden günümüzdeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kadarki askerî yapılanmayı ve savaşları içine alır. Türklerdeki askerî düzen siyasî düzen ile iç içe geçmiş ve tarih boyunca birlikte gelişmiştir. Orta Asya'da başlayan bu tarih tüm anakaralara yayılarak süregelmiştir.
Selçuklu İmparatorluğu'nun kuruluşuna önayak olan 1040 yılındaki Dandanakan Savaşı, Türklerin Anadolu'nun kapısını araladığı 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı, Yeni Çağ'ın başlangıcı sayılan 1453 yılındaki İstanbul'un Fethi, I. Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı, Kuzey Kıbrıs'taki Türkleri savunmak için yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı Türk askerî tarihindeki birkaç önemli dönüm noktalarından bazılarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olan Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden oluşmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, barış zamanında iç güvenlik kuvvetlerinin bir parçası olarak çalışırken, savaş zamanında Kara ve Deniz Kuvvetleri'nin komutası altına girer.


Orta Asya

200px Central Asia world region2 magnify clip
Orta Asya


Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan, Çin'in bir kısmı (Doğu Türkistan), Rusya ve Pakistan'ın bir kısmından oluşan bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim.
Tarihte Türkistan olarak geçen coğrafi bir alana rus ve oryantalistelerin kendileri için Türk adını unutturmak amacıyla vermiş oldukları bir isim olarak da bilinir.

Kavimler Göçü

Bir tarih nazariyesine göre, M.Ö. 3000-4000 yıllarında Orta Asya'da yaşayan kavimlerin şiddetli ve uzun süren kuraklık sebebiyle doğuya, kuzeye, batıya ve güneye gitmelerine; Kavimler Göçü denmektedir. Bu göçün siyasi, sosyal ve kültürel neticeleri üzerinde uzun durulmaktadır. Aynı bölgede M.S. 6. yüzyıldan itibaren başlayan ve asıl ağırlığı batı istikametinde olan Türk göçleri, 17. yüzyıla kadar devam etmiş; İran,Anadolu ve Balkanlardan geçerek Avrupa ortalarına ulaşmıştır. Türkler, geçtikleri yerlerde birbirlerinin devamı olan devletler kurmuşlar, böylece Orta Asya içlerinden Avrupa ortalarına uzanan kültür ve medeniyet mirasları ve yerleşik Türk boyları ile bir Türk dünyası meydana getirmişlerdir.

Selçuklular

250px SelC3A7ukHarita magnify clip
Selçuklu Hanedanlığı'nın en geniş sınırları


Selçuklu Türkleri (veya Selçuklular; Farsça Saljükiyan; Arapça Saljük veya el Salajika), Oğuz Türkleri'nin büyük bir koluydu. Selçuklular 11. ve 14. yüzyıllar arasında Orta Asya'nın bir bölümünü ve Orta Doğu'yu yönetti.
Selçuklular, Ortadoğu'da devletler kurmuş bir Türk hanedanıdır. Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir.

Anadolu Beylikleri [değiştir]

Anadolu Beylikleri, Türklerin 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir. Bu savaşın hemen ardından, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kurulan devletlere Birinci Dönem Anadolu Beylikleri denir. Aynı dönemde kurulan Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise İkinci Dönem Anadolu Beylikleri olarak anılır.
Ana madde: Anadolu Beylikleri
Osmanlı İmparatorluğu



Osmanlı Beyliği'nin temelleri 13. yüzyıl ortalarında atıldı. Beyliğe adını veren Osman bey ileri görüşlü, kararlı ve başarılı bir devlet adamı ve askerdi. Onun bu kararlılığı devletin çok sağlam temeller üzerine kurulmasını sağladı.

Osman Gazi [değiştir]

Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi hakkında sağlam ve güvenilir bilgiler hemen hemen yoktur. Bilinen, kendisinin 13. yüzyıl'da Batı Anadolu'da yaşayan Türkmen beylerinden biri olduğudur. Babası gibi Osman Bey'in hayatı hakkında da bilinmeyenler pek çoktur. Osman Bey, Çobanoğulları Beyliği'nin vâsalı olarak Bizans topraklarıyla ilişkilerde bulunurken, bu beyliğin Bizans'la anlaşması üzerine, bölgede Bizans üzerine akınlarda bulunanlar, etkinliklerini bu kez Osman Bey'in bayrağı altında sürdürdüler. Bu durum yavaş yavaş Osman Bey'i bağımsızlığa iten bir etken oldu. Osman Bey bölgenin ve Bizans'ın içinde bulunduğu durumdan ustaca yararlanmasını bildi; bölgedeki İslâm tarikatlarının, özellikle Şeyh Edebali'nin gücünden ve nüfuzundan yararlandı. Bizans'a karşı savaşan gazilerin önderi durumuna gelen Osman Bey, Bizans köy, kasaba ve kalelerini birer birer ele geçirmeye başladı. Başarıları hem topraklarının büyümesine, hem de Anadolu Selçuklu topraklarından, komşu Türkmen beyliklerinden asker, komutan ve yöneticilerin onun saflarına katılmasına yol açtı. Genellikle 1299 tarihi, Osman Bey'in bağımsızlığını ilân ettiği tarih olarak kabul edilir.

Bursa'nın fethi [değiştir]

Bursa'nın fethi (1326): Osman Bey'in asıl amacı Bursa'yı almaktı. Bu nedenle şehri kuşatma altına aldı. Onun hastalanması üzerine, kuşatmaya oğlu Orhan Bey devam etti. Orhan Bey, Mudanya limanını ve Orhaneli'ni fethederek Bursa'nın Bizans ile bağlantısını kesti. Aralıklarla on yıl süren kuşatma sonunda Bursa teslim oldu. İpek üretiminin merkezi olan Bursa, Osmanlı Devleti'nın başkenti yapıldı. Osmanlıların bu dönemde Sakarya havzası ve Marmara bölgesinde yaptığı fetihlerdeki amacı, batı yönünde ilerleyip Rumeli'ye geçmekti.daha sonra osman bey olunce mezarı tophanedekı manastıra gecırıldı..

Akıncılar [değiştir]

Ana madde: Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi
Yükselme Devri [değiştir]


İstanbul'un Fethi [değiştir]

İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih ünvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.
Ana madde: İstanbul'un fethi

Viyana Kuşatması [değiştir]


Duraklama Devri [değiştir]


Gerileme Devri [değiştir]

20pxOttomanicon Osmanlı Devleti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Maddenin içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
24px 20pxOttomanicon Osmanlı İmparatorluğu Tarihi Ana Dönemler: Beylik Dönemi Kuruluş Dönemi Yükselme Dönemi Duraklama Dönemi Gerileme Dönemi Dağılma Dönemi Özel Dönemler:[ Gizle ]
Fetret Devri
Köprülüler
Kutsal İttifak Savaşları
Lale Devri
Rus Savaşları
Nizam-ı Cedid
Tanzimat
Birinci Meşrutiyet
İkinci Meşrutiyet


Osmanlı Devleti Tarihi Zaman Çizelgesi
Osmanlı Tarihi Kronolojisi
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi, Osmanlı tarihinde Karlofça Antlaşması’ndan (1699) başlayarak, Yaş Antlaşmasına kadar (1792) geçen süreye denir.
Bu dönemde Karlofça ve İstanbul Antlaşması’yla kaybedilen yerleri geri almak ve mevcut toprakları korumak amacıyla batıda Avusturya ve Venedik, kuzeyde Rusya ve doğuda İran ile savaşlar yapılmıştır.
Bu yüzyılda Avrupa’dan geri kalındığı Pasarofça Antlaşması’ndan itibaren kabul edilmiş ve yapılan ıslahatlarda Avrupa örnek alınmıştır.

93 Harbi [değiştir]

93 Harbi, Hicri takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden 93 Harbi olarak adlandırılan ve II. Abdülhamit döneminde gerçekleşen 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı.
Ana madde: 93 Harbi

Dağılma Devri [değiştir]


Trablusgarp Savaşı [değiştir]

Ana madde: Trablusgarp Savaşı

Balkan Savaşları [değiştir]


I.Dünya Savaşı [değiştir]


Çanakkale Savaşları [değiştir]

Çanakkale Savaşları, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.
Ana madde: Çanakkale Savaşları

Kurtuluş Savaşı [değiştir]

Kurtuluş Savaşı (İstiklâl Harbi), I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılmasına sonucunda Misak-ı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm ulusca girişilen, çok cepheli bir savaştır.
Kurtuluş Savaşı süreci dört ana başlıkta incelenebilir. İlk olarak "genel durum" altında Mondros Mütarekesi sonrası genel durum ve işgalci güçlerin Anadolu için planlarının açıklanması. "Organizasyon dönemi" Osmanlı İmparatorluğu organlarının işgalci birimlerin eline geçmesiyle ortaya çıkan idare boşluğunun nasıl ve hangi organizasyonlarla doldurulacağının belirlenmesi. "Hakimiyet kurma çalışmaları" bölümü organizasyon döneminde ortaya çıkan iradenin iç ve diş güçler tarafından kabul edilmesi için yapılan çalışmaları ele almaktadır. En son bölüm ise "barış sağlama çalışmaları" altında ortaya çıkan yeni hakimiyetin dış antlaşmalarla güvenceye alınması ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmileşmesi anlatılmaktadır.
Ana madde: Kurtuluş Savaşı

Türkiye Cumhuriyeti [değiştir]


Kore Savaşı [değiştir]

Daha çok bilgi için: Kore Savaşı ve Kore Savaşı'nda Türkiye

Kıbrıs Barış Harekâtı [değiştir]

Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın III. maddesine istinaden gerçekleştirdiği askerî harekâtın adıdır.
Ana madde: Kıbrıs Barış Harekâtı

Kuzey Irak [değiştir]

Terör Örgütüne Karşı Düzenlenen ve Uluslar arası antlaşmalara dayndırılan Sınır Ötesi harekatlar.

Günümüzde Türk Ordusu [değiştir]

70px Merge arrowssvg Bu madde Türk Silahlı Kuvvetleri maddesine çok benzemektedir ve bu ikisinin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir.
Birleştirme işlemini yerine getirdikten sonra lütfen Geçmiş birleştirme şablonunu açıklamalara uygun şekilde kullanarak madde geçmişlerinin birleştirilmesini sağlayın.
Türk Silahlı Kuvvetleri [değiştir]

TC3BCrk SilahlC4B1 Kuvvetleri Forsu
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye Cumhuriyeti devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir. Yaptırım gücünü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan alır.
Ana madde: Türk Silahlı Kuvvetleri

Genelkurmay Başkanlığı [değiştir]

Genelkurmay Başkanlığı Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığının oluşturduğu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başıdır. Savaşta Başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanı adına yerine getirir. Silahlı Kuvvetlere komuta etmek, savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim-öğretim ve lojistik hizmet ilkeleri ve programları Genelkurmay Başkanlığının sorumluluklarıdır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Hüseyin Nihal Atsız'ın öneriyle aynı şekilde, Hun (Hiung-nu) hükümdarı Mete tarafından ilk düzenli ordunun kurulduğu varsayılan M.Ö 209 yılı, KKK'nın da kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Dünyanın ilk askeri havacılık teşkilatlarından biri olan Türk Hava Kuvvetlerinin tarihçesi, 1909 yılına kadar uzanmaktadır. Türk ordusunda havacılıkla ilgili ilk çalışmalara 1909 yılında başlanmış, 1910 yılında bu çalışmalar geliştirilmiş ve Avrupa’ya bir inceleme kurulu, Paris’te toplanan Uluslararası Havacılık Konferansı'na da bir heyet gönderilmiştir. 1910 yılı sonlarına doğru ise, artık Türk Ordusu'nda havacılık konusunda kesin karar verilmiş ve havacı personel yetiştirilmek üzere birkaç subayın Avrupa’ya eğitime gönderilmesi öngörülmüştür.
Ana madde: Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Ana madde: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Jandarma Genel Komutanlığı [değiştir]

Jandarma Genel Komutanlığı, kamu düzeninin korunmasını, emniyet ve asayişi sağlayan, diğer kanun ve nizamların kendisine verdiği görevleri yerine getiren, silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir.
Ana madde: Jandarma Genel Komutanlığı

Sahil Güvenlik Komutanlığı [değiştir]

Ana madde: Sahil Güvenlik Komutanlığı
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Türk askerî tarihi dörtbin yıl öncesinden günümüze kadar süren dönem içinde ilk Türklerden günümüzdeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kadarki askerî yapılanmayı ve savaşları içine alır. Türklerdeki askerî düzen siyasî düzen ile iç içe geçmiş ve tarih boyunca birlikte gelişmiştir. Orta Asya'da başlayan bu tarih tüm anakaralara yayılarak süregelmiştir.
Selçuklu İmparatorluğu'nun kuruluşuna önayak olan 1040 yılındaki Dandanakan Savaşı, Türklerin Anadolu'nun kapısını araladığı 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı, Yeni Çağ'ın başlangıcı sayılan 1453 yılındaki İstanbul'un Fethi, I. Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı, Kuzey Kıbrıs'taki Türkleri savunmak için yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı Türk askerî tarihindeki birkaç önemli dönüm noktalarından bazılarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olan Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinden oluşmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, barış zamanında iç güvenlik kuvvetlerinin bir parçası olarak çalışırken, savaş zamanında Kara ve Deniz Kuvvetleri'nin komutası altına girer.


Orta Asya

200px Central Asia world region2 magnify clip
Orta Asya


Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan, Çin'in bir kısmı (Doğu Türkistan), Rusya ve Pakistan'ın bir kısmından oluşan bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim.
Tarihte Türkistan olarak geçen coğrafi bir alana rus ve oryantalistelerin kendileri için Türk adını unutturmak amacıyla vermiş oldukları bir isim olarak da bilinir.

Kavimler Göçü

Bir tarih nazariyesine göre, M.Ö. 3000-4000 yıllarında Orta Asya'da yaşayan kavimlerin şiddetli ve uzun süren kuraklık sebebiyle doğuya, kuzeye, batıya ve güneye gitmelerine; Kavimler Göçü denmektedir. Bu göçün siyasi, sosyal ve kültürel neticeleri üzerinde uzun durulmaktadır. Aynı bölgede M.S. 6. yüzyıldan itibaren başlayan ve asıl ağırlığı batı istikametinde olan Türk göçleri, 17. yüzyıla kadar devam etmiş; İran,Anadolu ve Balkanlardan geçerek Avrupa ortalarına ulaşmıştır. Türkler, geçtikleri yerlerde birbirlerinin devamı olan devletler kurmuşlar, böylece Orta Asya içlerinden Avrupa ortalarına uzanan kültür ve medeniyet mirasları ve yerleşik Türk boyları ile bir Türk dünyası meydana getirmişlerdir.

Selçuklular

250px SelC3A7ukHarita magnify clip
Selçuklu Hanedanlığı'nın en geniş sınırları


Selçuklu Türkleri (veya Selçuklular; Farsça Saljükiyan; Arapça Saljük veya el Salajika), Oğuz Türkleri'nin büyük bir koluydu. Selçuklular 11. ve 14. yüzyıllar arasında Orta Asya'nın bir bölümünü ve Orta Doğu'yu yönetti.
Selçuklular, Ortadoğu'da devletler kurmuş bir Türk hanedanıdır. Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir.

Anadolu Beylikleri [değiştir]

Anadolu Beylikleri, Türklerin 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir. Bu savaşın hemen ardından, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kurulan devletlere Birinci Dönem Anadolu Beylikleri denir. Aynı dönemde kurulan Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise İkinci Dönem Anadolu Beylikleri olarak anılır.
Ana madde: Anadolu Beylikleri
Osmanlı İmparatorluğu



Osmanlı Beyliği'nin temelleri 13. yüzyıl ortalarında atıldı. Beyliğe adını veren Osman bey ileri görüşlü, kararlı ve başarılı bir devlet adamı ve askerdi. Onun bu kararlılığı devletin çok sağlam temeller üzerine kurulmasını sağladı.

Osman Gazi [değiştir]

Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi hakkında sağlam ve güvenilir bilgiler hemen hemen yoktur. Bilinen, kendisinin 13. yüzyıl'da Batı Anadolu'da yaşayan Türkmen beylerinden biri olduğudur. Babası gibi Osman Bey'in hayatı hakkında da bilinmeyenler pek çoktur. Osman Bey, Çobanoğulları Beyliği'nin vâsalı olarak Bizans topraklarıyla ilişkilerde bulunurken, bu beyliğin Bizans'la anlaşması üzerine, bölgede Bizans üzerine akınlarda bulunanlar, etkinliklerini bu kez Osman Bey'in bayrağı altında sürdürdüler. Bu durum yavaş yavaş Osman Bey'i bağımsızlığa iten bir etken oldu. Osman Bey bölgenin ve Bizans'ın içinde bulunduğu durumdan ustaca yararlanmasını bildi; bölgedeki İslâm tarikatlarının, özellikle Şeyh Edebali'nin gücünden ve nüfuzundan yararlandı. Bizans'a karşı savaşan gazilerin önderi durumuna gelen Osman Bey, Bizans köy, kasaba ve kalelerini birer birer ele geçirmeye başladı. Başarıları hem topraklarının büyümesine, hem de Anadolu Selçuklu topraklarından, komşu Türkmen beyliklerinden asker, komutan ve yöneticilerin onun saflarına katılmasına yol açtı. Genellikle 1299 tarihi, Osman Bey'in bağımsızlığını ilân ettiği tarih olarak kabul edilir.

Bursa'nın fethi [değiştir]

Bursa'nın fethi (1326): Osman Bey'in asıl amacı Bursa'yı almaktı. Bu nedenle şehri kuşatma altına aldı. Onun hastalanması üzerine, kuşatmaya oğlu Orhan Bey devam etti. Orhan Bey, Mudanya limanını ve Orhaneli'ni fethederek Bursa'nın Bizans ile bağlantısını kesti. Aralıklarla on yıl süren kuşatma sonunda Bursa teslim oldu. İpek üretiminin merkezi olan Bursa, Osmanlı Devleti'nın başkenti yapıldı. Osmanlıların bu dönemde Sakarya havzası ve Marmara bölgesinde yaptığı fetihlerdeki amacı, batı yönünde ilerleyip Rumeli'ye geçmekti.daha sonra osman bey olunce mezarı tophanedekı manastıra gecırıldı..

Akıncılar [değiştir]

Ana madde: Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi
Yükselme Devri [değiştir]


İstanbul'un Fethi [değiştir]

İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis şehrini Sultan II. Mehmed Han'ın komutanlığında fethetmesidir. Bu fetihten sonra Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih ünvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.
Ana madde: İstanbul'un fethi

Viyana Kuşatması [değiştir]


Duraklama Devri [değiştir]


Gerileme Devri [değiştir]

20pxOttomanicon Osmanlı Devleti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Maddenin içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
24px 20pxOttomanicon Osmanlı İmparatorluğu Tarihi Ana Dönemler: Beylik Dönemi Kuruluş Dönemi Yükselme Dönemi Duraklama Dönemi Gerileme Dönemi Dağılma Dönemi Özel DönemlerMsn Bat Gizle ]
Fetret Devri
Köprülüler
Kutsal İttifak Savaşları
Lale Devri
Rus Savaşları
Nizam-ı Cedid
Tanzimat
Birinci Meşrutiyet
İkinci Meşrutiyet


Osmanlı Devleti Tarihi Zaman Çizelgesi
Osmanlı Tarihi Kronolojisi
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi, Osmanlı tarihinde Karlofça Antlaşması’ndan (1699) başlayarak, Yaş Antlaşmasına kadar (1792) geçen süreye denir.
Bu dönemde Karlofça ve İstanbul Antlaşması’yla kaybedilen yerleri geri almak ve mevcut toprakları korumak amacıyla batıda Avusturya ve Venedik, kuzeyde Rusya ve doğuda İran ile savaşlar yapılmıştır.
Bu yüzyılda Avrupa’dan geri kalındığı Pasarofça Antlaşması’ndan itibaren kabul edilmiş ve yapılan ıslahatlarda Avrupa örnek alınmıştır.

93 Harbi [değiştir]

93 Harbi, Hicri takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden 93 Harbi olarak adlandırılan ve II. Abdülhamit döneminde gerçekleşen 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı.
Ana madde: 93 Harbi

Dağılma Devri [değiştir]


Trablusgarp Savaşı [değiştir]

Ana madde: Trablusgarp Savaşı

Balkan Savaşları [değiştir]


I.Dünya Savaşı [değiştir]


Çanakkale Savaşları [değiştir]

Çanakkale Savaşları, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.
Ana madde: Çanakkale Savaşları

Kurtuluş Savaşı [değiştir]

Kurtuluş Savaşı (İstiklâl Harbi), I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılmasına sonucunda Misak-ı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm ulusca girişilen, çok cepheli bir savaştır.
Kurtuluş Savaşı süreci dört ana başlıkta incelenebilir. İlk olarak "genel durum" altında Mondros Mütarekesi sonrası genel durum ve işgalci güçlerin Anadolu için planlarının açıklanması. "Organizasyon dönemi" Osmanlı İmparatorluğu organlarının işgalci birimlerin eline geçmesiyle ortaya çıkan idare boşluğunun nasıl ve hangi organizasyonlarla doldurulacağının belirlenmesi. "Hakimiyet kurma çalışmaları" bölümü organizasyon döneminde ortaya çıkan iradenin iç ve diş güçler tarafından kabul edilmesi için yapılan çalışmaları ele almaktadır. En son bölüm ise "barış sağlama çalışmaları" altında ortaya çıkan yeni hakimiyetin dış antlaşmalarla güvenceye alınması ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmileşmesi anlatılmaktadır.
Ana madde: Kurtuluş Savaşı

Türkiye Cumhuriyeti [değiştir]


Kore Savaşı [değiştir]

Daha çok bilgi için: Kore Savaşı ve Kore Savaşı'nda Türkiye

Kıbrıs Barış Harekâtı [değiştir]

Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Garanti Anlaşması'nın III. maddesine istinaden gerçekleştirdiği askerî harekâtın adıdır.
Ana madde: Kıbrıs Barış Harekâtı

Kuzey Irak [değiştir]

Terör Örgütüne Karşı Düzenlenen ve Uluslar arası antlaşmalara dayndırılan Sınır Ötesi harekatlar.

Günümüzde Türk Ordusu [değiştir]

70px Merge arrowssvg Bu madde Türk Silahlı Kuvvetleri maddesine çok benzemektedir ve bu ikisinin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir.
Birleştirme işlemini yerine getirdikten sonra lütfen Geçmiş birleştirme şablonunu açıklamalara uygun şekilde kullanarak madde geçmişlerinin birleştirilmesini sağlayın.
Türk Silahlı Kuvvetleri [değiştir]

TC3BCrk SilahlC4B1 Kuvvetleri Forsu
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye Cumhuriyeti devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir. Yaptırım gücünü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan alır.
Ana madde: Türk Silahlı Kuvvetleri

Genelkurmay Başkanlığı [değiştir]

Genelkurmay Başkanlığı Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığının oluşturduğu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başıdır. Savaşta Başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanı adına yerine getirir. Silahlı Kuvvetlere komuta etmek, savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim-öğretim ve lojistik hizmet ilkeleri ve programları Genelkurmay Başkanlığının sorumluluklarıdır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Hüseyin Nihal Atsız'ın öneriyle aynı şekilde, Hun (Hiung-nu) hükümdarı Mete tarafından ilk düzenli ordunun kurulduğu varsayılan M.Ö 209 yılı, KKK'nın da kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Dünyanın ilk askeri havacılık teşkilatlarından biri olan Türk Hava Kuvvetlerinin tarihçesi, 1909 yılına kadar uzanmaktadır. Türk ordusunda havacılıkla ilgili ilk çalışmalara 1909 yılında başlanmış, 1910 yılında bu çalışmalar geliştirilmiş ve Avrupa’ya bir inceleme kurulu, Paris’te toplanan Uluslararası Havacılık Konferansı'na da bir heyet gönderilmiştir. 1910 yılı sonlarına doğru ise, artık Türk Ordusu'nda havacılık konusunda kesin karar verilmiş ve havacı personel yetiştirilmek üzere birkaç subayın Avrupa’ya eğitime gönderilmesi öngörülmüştür.
Ana madde: Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı [değiştir]

Ana madde: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Jandarma Genel Komutanlığı [değiştir]

Jandarma Genel Komutanlığı, kamu düzeninin korunmasını, emniyet ve asayişi sağlayan, diğer kanun ve nizamların kendisine verdiği görevleri yerine getiren, silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir.
Ana madde: Jandarma Genel Komutanlığı

Sahil Güvenlik Komutanlığı [değiştir]

Ana madde: Sahil Güvenlik Komutanlığı
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
saolun çok yardımcı oldu. Ben de bu yazılanları kısaca toparlayayım. Farklılıklar: Osmanlı ordusunun bugünkü kadar gelişmiş araçları ve silahları yoktu. Askeler cübbe vs giyordu. Ama bügünkü askerler cübbe vş. giymiyor. Benzerlikler: İkisinin de sistemi birbirine benziyor. İkisinde de askerler ve komutanlar var...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı devleti ordusu ile türk silahlı kuvvetlerinin benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
[QUOTE]osmanli ordusunun bolumleri neleridir[QUOTE]
Misafir2 xD - avatarı
Misafir2 xD
Ziyaretçi
17 Mayıs 2010       Mesaj #6
Misafir2 xD - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı ordusu ile türk silahlı kuvvetlerinin benzer ve farklı yönleri nelerdir acilll lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Osmanlı ordusunun bugünkü kadar gelişmiş araçları ve silahları yoktu. Askeler cübbe vs giyordu. Ama bügünkü askerler cübbe vş. giymiyor. Benzerlikler: İkisinin de sistemi birbirine benziyor. İkisinde de askerler ve komutanlar var...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Aralık 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
osmanlı devleti ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin benzer ve farklı yönleri

Benzer Konular

23 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
16 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
24 Nisan 2019 / Misafir Cevaplanmış
10 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap