Arama

Türkiye'deki kervansaraylar nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 19 Kasım 2014 Gösterim: 38.265 Cevap: 23
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
türkiyedeki kervan sarayların isimleri ve resimleri warsa benimle paylaşırmısınız
EN İYİ CEVABI ener verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kervansarayların etrafının kalın taş duvarlarla çevrili olmasının sebebi ne olabilir?..

Sponsorlu Bağlantılar
kervansaraylarda türk kültürünü yansıtacak hangi özellikleri bulabiliriz..?

kervansaraylarda konaklayan tüccerlar hangi ürünleri taşıyor olabilirler?..

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ah bir bilsem.... bende onu arıyorum ama bulamıyorum

KERVANSARAY

Kervansaray kervanların ticâret yolları üzerindeki konak yeri. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı.

İslamiyetin yayılış dönemlerinde askeri maksatla ve sınır emniyetini korumak için kurulan ribatlar, sonraki devirlerde ticari maksatla kullanıldı ve bu binalara, kervansaray adı verildi. Türklerin Müslüman olmasından sonra, genişleyen İslam toprakları üzerinde ortaya çıkan kervansaraylar, Selçuklular zamanında en gelişmiş şeklini aldı. Anadolu'da bulunan çeşitli ticaret yolları üzerinde yüze yakın kervansaray yapıldı.

Uzaktan bakılınca bir kale gibi görünen, içlerine girildiği zaman kervan kafilelerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak bir teşkilata sahib olan bu binalar, Selçuklu sultanları ve yüksek devlet görevlileri tarafından büyük ticaret yolları üzerinde her menzil için, yani 30-40 kilometrelik mesafede bir yaptırılmışlardı. Müslüman doğu ve Hıristiyan batı ülkeleri arasında bir köprü vazifesini gören Anadolu toprakları üzerine, İkinci Kılıç Arslan, Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev, Birinci İzzeddin Keykavus ve Birinci Alaeddin Keykubad gibi iktisadi ve ticari hayatın önemini bilen Selçuklu sultanları; Antalya ve Sinop gibi giriş ve çıkış limanlarıyla önemli ticaret merkezlerini birbirine bağlayan ticaret yolları üzerinde büyük kervansaraylar kurdular. Bu merkezlere yerleştirdikleri tüccarlara her türlü yardımda bulundular.

Anadolu'ya gelen yabancı tüccarlara da büyük kolaylıklar gösterdiler. Yollarda herhangi bir şekilde zarar gören, soyguna uğrayan ve malları denizde batan tüccarların zararlarını devlet hazinesinden tazmin ederek, bir nevi devlet sigortası kurduları. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzerinde pek çok kervansaray yaptırdılar.

İslam dininin misafirperverliğe ve hayırseverliğe verdiği ehemmiyet sonucu, ortaya çıkan kervansarayların bir benzeri, ortaçağ Avrupasında olmadığı gibi, düşüncesi bile mevcut değildi. İslam tarihinin önceki devirlerinde olduğu gibi, Osmanlılarda da bu güzel ve faydalı eserler uzun bir zaman halkın hizmetinde kullanıldılar.

Duvarlar güvenlik amaçlıdır.

Kervansaray veya Kervanhanı diye geçen kervanların ticaret yolları üzerindeki bir konak yeridir.
Kervansaraylar ilk defa 10. yüzyılın sonlarına doğru Selçuk Hanları tarafından yaptırılmıştır. Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştır. Büyük ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan Selçuklu kervansaraylarının aralarındaki uzaklıklar, Orta Asya'da deve yürüyüşü ile günde dokuz saat, yani 40 kilometre esas tutularak saptanmıştır. Çevrelerindeki yüksek duvarlarla korunan ve barış zamanlarında pazaryeri olarak da iş gören bu kervansaraylar savaşta kale olarak da kullanılırdı. Selçuklu kervansarayları üç genel tipe uygun olarak yapılmışlardır. Bunlar, yazlık denilen avlulu, kışlık denilen kapalı ve her iki türün birleştirilmesinden oluşan karma tiplerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirlerdeki hanlar ticaret ve konaklamak için yapılmış gelir getirici vakıf yapılarıdır.

MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
12 Ocak 2009       Mesaj #2
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
AFYON-ÇAY-TAŞHAN
Taş Medresenin doğu cephesinin karşısında bulunan Taşhan (Ebul Mücahit Yusuf Hanı), kitabesine göre III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, Ebul Mücahit Yusuf Bin Yakup tarafından Taş Medresenin Mimarı Oğul Bey Bin Muhammed'e 677 H. (1278 M.) yılında yaptırılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Günümüzde kapalı bölümü ayakta kalan hanın avlusu da bulunmaktaydı. Kare planlı kapalı bölümün tam ortasında kubbeli bir kısım vardır. Kubbede tuğla kullanılmıştır. İç mekandan kesme taştan yapılmış ayakları birleştiren kemerler üzerindeki üst örtüyü oluşturan tonozlar moloz taştır.
Hanın üzeri toprak dam ile örtülüdür.
Moloz taştan inşa edilmiş olan hanın portali ise kesme taştan inşa edilmiştir.

AKSARAY SULTAN HANI
Aksaray-Konya karayolu üzerinde bulunan Sultanhanı Selçuklu Sultanı"Alaaddin Keykubat" tarafından H.626-M1229 tarihinde inşa ettirilmiştir. İnşa ettirildiği tarihten kısa bir süre sonra yanmış. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında mütevelli Seraceddin Bin Ahmet Bin El Hasan tarafından onarılmıştır.
İpek yolu üzerinde bulunan, kervanların güvenli bir şekilde konaklamasını sağlayan kervansaray Türkiye'deki örneklerin en büyüğüdür. Zaman zaman Moğol istilasına karşı Selçuklular tarafından kale amaçlı kullanılmıştır.
Han kışlık ve yazlık olmak üzere açık ve kapalı iki kısımdan oluşmaktadır. Hana doğu cephesinde muhteşem bir portalden girilir. İnce bir işçiliğe ve anıtsal bir görünüme sahip olan yapıda, kapalı kısma girişi sağlayan portal daha sadedir. İleri taşan mermer portal ve köşelerdeki kulelerle 50 metre genişliğindeki cephe abidevi bir görünüştedir.
Açık avlunun ortasında bulunan köşk mescid dört kemer üzerine oturtulmuştur.
Avlu kapısındaki kitabesine göre binanın mimari Muhammed Bin Havlan El-Dimaskı'dır.

ADANA-CEYHAN-KURTKULAĞI KERVANSARAYI
Kervansaray 17. yüzyılda Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı daha sonra Mimar başı Mehmet Ağa tarafından onarılmıştır.
Yapı 45.75x23.60 m. boyutlarında enine dikdörtgen planlıdır. İçte iki sıra halinde uzanan ayaklar birbirine sivri kemerle bağlanmıştır. Ayaklar ve sivri kemerler de yapının üzerini örten beşik tonozları taşımaktadır. Duvarlar yonu taşı kaplıdır. Duvarlar kuzey ve güney cephelerde payandalarla desteklenmiştir. Yapının giriş kapısı doğu cephede yer almaktadır.

AFYON-İHSANİYE-DÖĞER KERVANSARAYI
Döğer kervansarayı 15. yüzyılda Sultan II. Murat döneminde inşa edilmiştir.
Yapı enine dikdörtgen planlıdır. Toplam uzunluğu 56.50.m.dir. Bitişik iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm iki katlıdır. Duvarlar yonu taşı kaplıdır. Uzun duvarlara bitişik ayaklar birbirine kemerlerle bağlanmış ve üzerleri çapraz tonozlarla örtülüdür. İkinci katta yer alan odalar kubbe ile örtülüdür. Bu odalardan biri mescit olarak düzenlenmiştir. İkinci bölüm tek katlı ve duvarlar moloz taş örgülüdür. İçte yer alan dört ayak birbirlerine kemerle bağlanmış ve üzerleri beşik tonozla örtülüdür.

KAYSERİ-BÜNYAN-KARADAYI KÖYÜ-KARATAY HAN
Kervansaray 1240-41 yılında Selçuklu devlet adamlarından Cemalettin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Yapı yazlık ve kışlık bölümlerinden oluşmaktadır. Yazlık kısmı avluludur. Kışlık kısmının üzeri tamamen kapalıdır.
Yazlık kısmının cepheden dışa taşkın taç kapısı geometrik, bitkisel motifli bordürler, insan ve hayvan tasvirleri ile dikkat çekmektedir. Yazlık kısmında mescit ve hamam gibi bölümler yer almaktadır. Kışlık kısmı enine yedi neflidir. Neflerin üzeri beşik tonoz örtülüdür. Orta nefin merkezine piramidal külah örtülü kubbe yerleştirilmiştir. Yapının duvarları yonu taş kaplı, duvarlar dıştan payandalarla desteklenmiştir.

KASTAMONU-MERKEZ-KURŞUNLU (İSMAİL BEY) HANI
Han Candaroğlu Beyi İsmail Bey tarafından 1460 yılında yaptırılmıştır. Yapı iki katlı ve avluludur. Avlusu 19x19 m. boyutlarındadır. İçte iki katta toplam 51 oda bulunmaktadır. Odaların önünde revaklar yer almaktadır. Han dış cephesinde 11 adet dükkan yer almaktadır. Yapının iç duvarları yonu taşı, dış duvarları moloz taş kaplıdır.

TOKAT-PAZAR-MAHPERİ HATUN KERVANSARAYI
Kervansaray Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın birinci eşi Mahperi Hatun tarafından M.1238-39 yılında yaptırılmıştır. Konya'yı Sinop'a bağlayan kervan yolu üzerinde yer almaktadır.Yapı yazlık ve kışlık olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Yazlık avlulu ve revaklıdır. Kışlık kısım tamamen kapalı ve üzeri ayaklar üzerine tonozlarla örtülüdür. Yazlık ve kışlık kısmına mukarnas kavsaralı portal kapılarla girilmektedir. Duvarlar yonu taşı kaplı ve dıştan payandalarla desteklenmiştir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kervan sarayların adlarını istiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kervansaray zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştır. Büyük ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan Selçuklu kervansaraylarının aralarındaki uzaklıklar yani 40 kilometre esas tutularak saptanmıştır. Çevrelerindeki yüksek duvarlarla korunan ve barış zamanlarında pazaryeri olarak da iş gören bu kervansaraylar savaşta kale olarak da kullanılırdı. Selçuklu kervansarayları üç genel tipe uygun olarak yapılmışlardır. Bunlar kışlık denilen kapalı ve her iki türün birleştirilmesinden oluşan karma tiplerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirlerdeki hanlar ticaret ve konaklamak için yapılmış gelir getirici vakıf yapılarıdır...

Selçuklu kervansarayları

Selçuklu kervansarayları başlangıçta semerci nalbant mutfak tıbbi yardım yatak bölümü hatta bazılarında Mescit bile bulunurdu. Hanlarda verilen hizmetlerden para alınmazdı.
Kervansaraylar Selçuklu Sultanları ve devlet adamlarınca vakıf olarak kurulmuştur. Bir kervansarayın temel işleyişini sağlayan yasal ve parasal mekanizma kontrolleri yapan bir müsrif bir hancı emir havayıcı (gerekli erzak ve malzemeyi sağlayan) bir baytar ve atlı bir hizmet adamı değişik din kervanların gün boyunca süren yorucu yolculuktan sonra konaklamalarını aşevi depolar mescit hamam ayakkabıcı 1946-Bakır üzerine inşa edildikleri yolun dolayısıyla konaklayacak kervanların büyüklüğüne ve yaptıranların gücünü bağlı olarak değişmiştir.[2]
Selçuklu Kervansaraylarının Mimarı o zamanın en ünlü mimarları olan Kölük bin Abdullah ve Kaluyan El-Konevi'dir.
Uzun ince bir yoldayım türküsünde avlu önyüzünde ya da avlu ortasında fevkani köşk mescit olarak görülmektedir. Mescidi avlu ortasında olan kervansaraylar Kayseri - Sivas yolu üzerindeki Tuzhisarı Sultan Han FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=" Konya - Aksaray yolundaki Sultan Han ve Afyon - Konya yolu üzerindeki SultandağıSahip Ata Hanı olmak üzere dört adettir.[3]

Aksarya - Konya

Aksaray'dan batıya Konya'ya doğru yol üzerinde bulunan kervansaraylar;
Sultan Han
Obruk Han
Zazadin Han
Aksaray - Kayseri

Aksaray'dan doğuya Kayseri'ye doğru yol üzerinde bulunan kervansaraylar;
Ağzıkara Han
Öresin Han
Alay Han
Dolay Han
Sarı Han
Konya - Afyon

Konya'dan kuzeybatıya (veya iki yöne) Afyon'a doğru yol üzerinde bulunan kervansaraylar;
Horozlu Han
Dokuzun Han
Hacı Hafız Han
Kadın Han
İshaklı Hanı (Sâhipata Han)
Eğret Han
Yeniceköy Han
Konya - Eğridir

Konya'dan batıya Beyşehir'e doğru yol üzerinde bulunan kervansaraylar;
Altınapa Han
Kuruçesme Han
Kızılören Han
Kireli Han
Ertokuş Han
Eğridir Han
Antalya - Eğridir

Antalya'dan kuzeye Eğridir'e doğru üzerinde bulunan kervansaraylar;
Evdir Han
Kırkgöz Han
Suzuz Han
İncir Han
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türkiyedeki kervansarayların haritası
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anadolunun her köşesinde bir selçuklu kervansarayına rastlamak mümkündür.Özellikle haçlı seferleri ve miryokefalon savaşından sonra sayıları hızla artmıştır.Bunun sebepleri nelerdir?..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kervansaraylar kaç kilometre aralıkla yapılmıştır?Neden?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kervansaraylardan kimler yararlanmıştır?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kervansarayların etrafının kalın taş duvarlarla çevrili olmasının sebebi ne olabilir?..

kervansaraylarda türk kültürünü yansıtacak hangi özellikleri bulabiliriz..?

kervansaraylarda konaklayan tüccerlar hangi ürünleri taşıyor olabilirler?..
Son düzenleyen Misafir; 23 Şubat 2010 22:56 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ah bir bilsem.... bende onu arıyorum ama bulamıyorum

Benzer Konular

21 Kasım 2011 / Misafir Cevaplanmış
1 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
18 Ocak 2013 / Misafir Cevaplanmış
28 Kasım 2012 / kral36 Cevaplanmış