Arama

Makalat'ın dil özellikleri nedir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 26 Mart 2013 Gösterim: 76.527 Cevap: 23
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
4 Mart 2012       Mesaj #21
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Makalat, Hacı Bektaş Veli'nin İslam dininin genel hükümlerini Türklerin anlayabileceği bir yorumla işlediği kitabı. Alevi-Bektaşi inancındaki dört kapı ve kırk makam Makalat'ın ana konusudur.
  • Tasavvuf konularını işleyen makalelerden oluşmaktadır.
  • Din, ahlak kuralları, davranışlar ve hoşgörü işlenmiştir.
  • Türü, didaktiktir.
  • Nazım Birimi, beyittir.
  • Manzume'dir.
  • Tasavvufi eserdir.
  • Sade, anlaşılır bir dil ve kısa cümleler kullanılmıştır

Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Nisan 2012       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dergaha gelenlere İslam'ı öğretme amaçlı;tasavvuf geleneğine bağlı yazılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2013       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MAKALAT
Hacı Bektaş Veli’nin en önemli ve en hacimli eseri “Makalat”tır. Makalat; Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat gibi dört kapıdan, her kapının da on makamından bahseder. Makalat’ta tasavvuftan, kalp ahvalinden, zahit, arif ve muhiplerden bahsedilerek insan övülmekte, kendisine verilen nimetler dile getirilmektedir. Makalatın ilgi çeken en önemli hususu, düşüncelerin Kur’an ayetlerine ve Hz. Peygamber’in hadis-i şeriflerine dayandırılmış olmasıdır. Bazı bölümlerde konular sadece ayetler zikredilerek anlatılmaya çalışılmıştır.
Eserde Hacı Bektaş Veli, insanları abidler, şahitler, arifler ve muhipler olmak üzere dört gruba ayırarak müteala etmektedir. Hacı Bektaş Veli’nin en önemli ve en hacimli eseri olan Makalat, Sefer Aytekin ve Mehmet Yaman tarafından günümüz Türkçe’sine çevrilerek yayımlanmıştır. Makalat’ın XIV. Asır Türkçe’si ile yapılan tercümeleri, Arapça aslı ile de karşılaştırmalı olarak Ankara Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esad COŞAN tarafından Doçentlik tezi olarak hazırlanmış ve yayımlanmıştır. bukadar kendinizz bakınnn Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mart 2013       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Makalatın ilgi çeken en önemli hususu, düşüncelerin Kur’an ayetlerine ve Hz. Peygamber’in hadis-i şeriflerine dayandırılmış olmasıdır. Bazı bölümlerde konular sadece ayetler zikredilerek anlatılmaya çalışılmıştır.
Makalat, Hacı Bektaş Veli, Makalat'ında İslam dininin genel hükümlerini Türklerin anlayabileceği bir yorumla işler. O, Kur'an-ı Kerim ve hadislerin ışığında tıpkı Muhammed'in (S.A.V.) ashabının yaptığı gibi Türk insanını halka halka birlik ve beraberlik ilkesi etrafında toplamaya, eğitmeye ve lider olarak yetiştirmeye çalışıyordu. O'nun tesirleri 13. Asırdan günümüze kadar gelmiş, Türklerin kültürel kimliğini de korumasını sağlamıştır. Sekiz yüzyıldan bu yana dünya görüşünde yanılmayan ve ileriki yüzyıllara da dünden bugüne mesajlar veren Hacı Bektaş Veli'nin görüşleri, bu günün insanının bile görüşlerinin tayininde etkili olmuştur. Bu bakımdan onun görüşlerini anlamak, önce eserlerini ve hakkında yapılan çalışmaları bilmekle mümkün olacaktır. Bu yolla Hacı Bektaş Veli'nin şahsiyeti, eserleri ve fikirleri daha iyi anlaşılacaktır

Benzer Konular

17 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2014 / sheeyma Soru-Cevap
15 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
22 Kasım 2011 / Misafirm Soru-Cevap