Arama

Cumhuriyet rejiminin özellikleri nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 6 Kasım 2014 Gösterim: 26.390 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cumhuriyet yönetimi nedir cumhuriyet yönetiminin özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

nolur hemen performans ödevi
,
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
28 Şubat 2010       Mesaj #12
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cumhuriyet yönetimi nedir cumhuriyet yönetiminin özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

nolur hemen performans ödevi
,

Cumhuriyet
Cumhuriyet, egemenliğin halka ait oldu­ğu devlet biçimidir. Hükümet başkanının, kamu tüzel kişiliğini temsil eden bir heyet tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu oligarşi kavramının zıddıdır.
Latince respublica, klasik kullanımda "Devlet" anlamındadır. Toplumun bütünü namına kamu otoritesini kullanan tüzel kişiliği ifade eder. Avrupa siyasi düşüncesinde respublica Jean Bodin'den (1530-1596) itibaren, egemenlik hakkını kullanan hükümdardan ayrı olarak "devletin soyut kişiliği" anlamında kullanılmış, 1640'lı yıllardan itibaren de popüler kullanımda "hükümdarsız devlet biçimini" ifade etmiştir.

CUMHURİYET YÖNETİMİ

Cumhuriyetçilik Cumhuriyeti devlet rejimi olarak benimseme Cumhuriyeti fazilet rejimi olarak tanımlama değerlendirme demektir. Cumhuriyetçilik siyasi rejim olarak Cumhuriyetten hareket eder. Cumhuriyeti savunur

Cumhuriyet terimi Arapça’da halkın sosyal hayatta söz ve karar sahibi seçkin bir grubun vasfı olan “Cumhur” kavramından alınarak devlet başkanının seçimle belirlendiği bir siyasi rejim ve devlet şekli anlamıyla dilimize yerleşmiştir.

M. Kemal Atatürk’ün tanımlamasına göre “Türk Milleti’nin tabiat ve şiarına en mutabık idare şekli Cumhuriyettir.” Çünkü Cumhuriyet milli egemenlik idealini milletin irade ve egemenliğini vatandaşın devlete devletin vatandaşa karşı hak ve vazifelerini en iyi düzenleyen yönetim şeklidir

Cumhuriyetin en önemli özelliği olan “Milli Egemenlik”; Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü ile ifadesini bulmuştur.
Cumhuriyette esas kaide mutlak surette seçimdir. Cumhuriyet en büyüğünden en küçüğüne kadar devlet hizmetlerinin hepsinde veraset usulünü mutlak surette reddeder ve bu usul yerine seçim ve tayin usulünü koyar. Cumhuriyet devlet reisliğinde yalnız veraseti değil kayd-ı hayat şartını da red eder. İktidara seçimle gelmiş olsa bile devlet reisinin ömrü boyunca reislik makamında kalması şartı Cumhuriyet rejiminin mantığı ile uyuşamaz.
Eski Türk Devletlerinde ve Osmanlı Devleti’nde devletin yönetim şekli olarak modern anlamdaki Cumhuriyete fikir ve uygulama alanında rastlamamaktayız. Ancak Eski Türk Devletlerinde Han’ın seçimle işbaşına gelmesi seçim için belli şartların mevcudiyetiKurultayların danışma meclisi hüviyetinde görev yapması eski Türkler’in Cumhuriyetin temel yapısını teşkil eden demokratik anlayışa ne ölçüde değer verdiğini göstermektedir. Fransız İhtilali’nin bir ürünü olarak Cumhuriyet millet iradesine değer ve yer veren bir siyasi düzenin rejimi olmuştur. Osmanlı düşünürleri ve devlet adamları devleti böleceği endişesi ile Cumhuriyete muhalif olmuşlar fakat CumhuriyetOsmanlı Devleti’nin yıkılışı ile aranılan bir rejim olmuştur.

Anayasalarımızda devletin idare şekli olan Cumhuriyet “Türkiye devleti bir Cumhuriyettir” şeklinde ifade edilirken Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik sosyal ve laik olmak üzere üç niteliğinin var olduğu görülür.

Atatürk’ü Cumhuriyete yönelten birçok sebep vardır. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:Atatürk’ün çok uzun bir zamandan beri Cumhuriyetin özlemini duymuş olmasıAtatürk’ün ve Türk Milleti’nin karakterine en uygun idare şeklinin Cumhuriyet olması Cumhuriyetin en ileri devlet ve hükümet şekli olmasıdır.



M. Kemal Atatürk değişik yer zamanlarda yaptığı konuşmalarda Cumhuriyeti şu şekilde değerlendirmektedir:

Atatürk Cumhuriyetin 10. yılını kutlarken Türk İnkılabı ve Cumhuriyeti eş anlamda kullanmıştır.

“Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir”

Atatürk14 Ekim 1925’te İzmir Kız Öğretmen Okulu’nda yaptığı konuşmada Cumhuriyeti fazilet ve adaletle eş anlamda kullanmıştır.

“Cumhuriyet fazilet-i ahlakiyyeye müstenit bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık korku ve tehdide müstenid bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuskar insanlar yetiştirir. Sultanlık korkuya tehdide müstenid olduğu için korkak zelil sefilrezil insanlar yetiştirir. Aradaki fark bunlardan ibarettir.”

19 Haziran 1926’da İzmir suikastı teşebbüsü hakkında Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağını şu şekilde belirtmektedir.

“Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebed payidar kalacaktır”

Sonuç olarak Cumhuriyet en gelişmiş ve en ileri devlet şekli olarak Türk İnkılabı’nın hem başarısı hem de gücüdür. Bu başarı ve güçte Atatürk’ün adı her zaman ve her yerde daima sevgi saygı ve minnetle anılacaktır.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cumhuriyet adı verilen yönetim biçimlerinde halk, yönetimini beğenmediği yöneticileri, belli aralıklarla yinelenen seçimlerde değiştirebilmek olanağına sahiptir.Bu nedenle yöneticiler, toplumu keyfi biçimde yönetemezler; halkın isteklerini ve beğenilerini gözönünde tutmak zorunda kalırlar. Bir başka deyişle, yöneticilerin iradesi mutlak değil, halk iradesi ile sınırlıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cumhuriyet özelliklerinden örnekler lazım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cumhuriyetin Nitelikleri
Türkiye Cumhuriyeti; toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bu, Anayasa’mızın 2. maddesi ile hükme bağlanmıştır.
Cumhuriyetimizin bu nitelikleri Birleşmiş Milletler Anlaşması ile, Milletlerarası Adalet Divanı statüsü 1801 sayılı Kanun’la onaylanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk milliyetçiliğine bağlı ve Atatürk ilkelerine dayalı olup siyasi rejimler içinde insan haysiyetini en iyi koruyan, gerçekleştiren ve teminat altına alan “demokratik rejim”i benimsemiştir. Demokratik rejim de “laiklik” ve “sosyal hukuk devleti” ilkelerine dayanmaktadır.
Demokrasi, hâkimiyetin millete ait olduğu bir siyasi rejimdir. Laiklik ise “her ferdin istediği inanca sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tabi tutulmaması” anlamına gelmektedir.
Sosyal hukuk devleti olmak, bizzat devletin kendi koyduğu hukuk kurallarına uymayı ve yeterli maddi güce sahip olamayan kişilere yardımcı olmayı gerektirir.
Buna göre Türkiye Devleti:
• Ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.
• Dili Türkçedir.
• Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
• Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
• Başkenti Ankara’dır.
Cumhuriyetimizin Temel Nitelikleri Şunlardır ;

# Anayasanın başlangıçtaki esaslara dayanması
# Toplum huzuru milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı
# Atatürk milliyetçiliğine bağlı
# Demokratik devlet olması
# Laik devlet olması
# Sosyal devlet olması
# Hukuk devleti olması.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2013       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
LÜTFEN ÇOK ACİL YARDIM EDİN.ADIM FATMA.BİR ÖDEVİM VAR VE SABAHA YETİŞTİRMEM LAZIM.VİZE NOTU YERİNE GEÇECEK.ÖDEVİN ADI=BİR LİBERAL NEDEN CUMHURİYETÇİ OLMALIDIR.LÜTFEN BİLDİKLERİNİZİ YAZIN.TŞK EDERİM...
ziyaretçi - avatarı
ziyaretçi
Ziyaretçi
6 Kasım 2014       Mesaj #17
ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan yönetim,cumhuriyet yönetimidir

Benzer Konular

25 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Kasım 2012 / efehann Soru-Cevap
2 Nisan 2010 / Misafir Cevaplanmış
27 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap