Arama

Avukatlık hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 5

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Ağustos 2013 Gösterim: 54.759 Cevap: 54
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2011       Mesaj #41
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fen lisesine giden biri avukat olabilirr mi???? acill lütfennn
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #42
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
selamun aleyküm... biz avukat olmak isteyen 3 arkadaşız.ama kafamızda bazı soru işaretleri var.çünkü biz imamhatipte okuyoruz.bu konu hakkında bizi bilgilendirirmisiniz? başörtülü avukatlar görev esnasında ne yapıyorlar? çünkü bizde başörtülüyüz.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2012       Mesaj #43
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bugün okulda rehber öğretmenimle konuştum 8. sınıfa gidiyorum . ben ilk başta bankacı olmak istiyodum bugün ise vazgeçtim sonradan gazeteci olmak istedim ve arkadaşlarımda böyle düşünüyorlarr . evde annemle konuşunca gazeteci de pek istemedi ben ise avukat olmak istiyorummm hem bunun için lisede hangi bölüme girmen bile gerekmiyormuşş BEN KARARIMI VERDİM AVUKAT OLURUM İHŞALLAH DA OLURUM VE DE OLCAMM... Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2012       Mesaj #44
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
off hanigi liyeye gidecem ya bn bunu merak ediyorum abi abla kimsen artık noolur yardım edin 8.sınıfım acil karar vermem gerekiyor şimdiden teşekkür ederim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2012       Mesaj #45
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim kesinlikle avukat olmam gerek ve bu meslek için kaç puan gerektiğini bilmiyorm.babamın başında bir dava var. babamın avukatı olmak istiyorm. lütfen bana yardm edin.avukatlık hakkında bilgi verin..şimdiden çoooooooook TEŞEKKÜRLER.......
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mart 2012       Mesaj #46
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ay onlar diğre sitede yok burda arasan bulursun
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Temmuz 2012       Mesaj #47
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba benim adım furkan düzceliyim.ben lise 1'e geçtim ve avukat olmak istiyorum.lütfen hangi liseyi bana önerirsiniz.
MrsStylish - avatarı
MrsStylish
Ziyaretçi
23 Temmuz 2012       Mesaj #48
MrsStylish - avatarı
Ziyaretçi
Avukat hukuk öğrenimi görmüş ve yargı önünde kişilerin haklarını savunmayı meslek edinmiş kimselere denir. Avukat aynı zamanda yasalarla ilgili konularda kişilere yol gösterir. Bir avukat serbest ya da bir kuruma bağlı olarak çalışabilir.

Türk Dil Kurumu'nun tanımıyla
1 . Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi mahkemelerde devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimse.
2 . mecaz Gerekmediği hâlde başkasını savunan onun adına konuşan kimse.

Avukatlık Kanunu'ndaki tanımı ile
Avukatlığın mahiyeti:
Madde 1 – Avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.
Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder
Bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde özellikle mahkemelerde temsil eden ve haklarını savunan kişidir.

GÖREVLER
- Bir kimsenin avukatlığını kabul etmeden önce davasını aldığı kişiyi (müvekkilini) dinler yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder
- Dava konusu ile ilgili yasaları yüksek mahkemelerin kararlarını inceler
- Dava ile ilgili geniş araştırma ve inceleme yapar
- Mahkemelerde çeşitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açılan davaya katılır
- Dava ile ilgili tanıkları mahkeme heyetine dinletir ve sorular sorar
- Kararın müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamak için savunma metnini hazırlar ve savunma amacıyla konuşma yapar
- İcra takipleri yapar
- Yeni çıkan yayın ve kanunları takip eder ve yorumlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kırtasiye malzemeleri (dosya kağıt kalem vb.) daktilo bilgisayar avukatlık cübbesi mevzuat (Anayasauluslararası sözleşmeler yasa tüzük yönetmelik yargı kararları vb.).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Avukat olmak isteyenlerin;
- Normalin üstünde akademik ve sözel yeteneğe
- Olaylar ve ilkeler arasında ilişki kurabilme gücüne
- Olayları derinliğine araştırma merakına
- Başkalarını anlayabilme ve etkileyebilme yeteneğine
- Akıcı konuşma becerisine
- Sorumluluk duygusuna sahip
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Avukatlar büro ve adliye gibi kapalı ortamlarda gerektiğinde keşif çalışmaları için açık alanlarda çalışırlar. Çalışmaları sırasında müvekkilleriyle yargıç (hakim) ve savcılarla adli personelle emniyet görevlileriyle iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bu meslekte iş alanı oldukça geniştir. Kişi kamu kurumlarında özel şirketlerde çalışabileceği gibi kendi işyerini açıp bağımsız da çalışabilir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı hukuk fakültelerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlık (EA)" puanı almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Temel eğitimin süresi 4 yıldır. Ön eğitim tamamlandıktan sonra 1 yıllık staj dönemi vardır. Eğitim süresince; Medeni Hukuk Anayasa Hukuku İktisat Borçlar Hukuku İdare Hukuku Devletler Umumi Hukuku Ceza Hukuku Mali HukukTürk Hukuk Tarihi Sosyoloji Ticaret Hukuku Hukuk Metodolojisi Umumi Hukuk Tarihi Avrupa Hukuku Çevre Korunması Hukuku İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku İcra-İflas Hukuku Adli Tıp Devletler Özel Hukuku Askeri Ceza Hukuku gibi dersler alırlar.
- Staj süresince stajyer avukatlara yönelik çeşitli seminer ve ödevler verilmektedir. Staj sonunda Baro Yönetim Kurulunca sözlü sınav yapılır başarılı olanlara "Avukatlık" belgesi verilir.

MESLEKTE İLERLEME
Hukuk fakültelerinde master ve doktora tezlerini vererek hukuk alanında bir branşta öğretim üyesi olarak çalışabilirler. Avukatlar gerekli eğitimi aldıktan veya stajları yaptıktan sonra hukuk müşaviri savcı hakim noter olabilirler. Ayrıcayürüttükleri davalarda branşlaşma söz konusu olabilir.
BENZER MESLEKLER: Hakimlik savcılık noterlik.

BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Mesleki eğitim süresince koşulları uygun olan öğrenciler Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.
- Kendi adına çalışan avukatların kazançlarını tahmin etmek oldukça zordur. Meslekte uzmanlaşmalarıyla orantılı olarak kazançları değişmektedir. Değişik kurum ve işletmelerde çalışan avukatlar ise çalıştıkları kurumun ücret politikasına göre gelir elde ederler.
Türkiye'de avukatlık


Türkiye'de avukat olabilmek için önce bir hukuk fakültesini bitirmek sonra bir yıllık staj yapmak gerekir. 2001 yılı Mayıs ayında Avukatlık Kanununda yapılan değişikle Türkiye'de Avukatlık yapabilmek için staj'dan sonra yeterlilik sınavını geçme şartı da getirilmişse de 14 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5558 sayılı kanunla sınav kaldırılmıştır.


Avukatlık Stajının ilk altı ayı adliyede ikinci altı ayı ise bir avukat yanında yapılır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayanlar avukatlık yapamazlar. Başka bir ülkede hukuk öğrenimi görenlerin avukatlık hakkını kazanması için fark derslerinden sınava girmesi zorunludur. Türkiye'de avukatların belli konularda uzmanlaşma zorunlulukları yoktur. Her tür davaya girebilirler. Avukatlar duruşmalara cüppe giyerek çıkarlar; avukatların cüppeleri yargıç ve savcılarınkinden farklıdır.


Ülkemizde de avukatların meslek kuruluşu Baro adıyla bilinir ve ancak bu kuruluşa üye olanlar avukatlık yapabilirler. Resmi kurumlarda çalışan avukatların barolara üye olma zorunlulukları yoktur. Türkiye Barolar Birliği baroların üye olduğu kuruluştur.
CMK hükümleri gereği avukat tutamayacak durumda olan zanlı ya da sanığa müdafii sağlanabilir. Müdafii olarak görevlendirmeyi baro yapar ancak müdafii olarak görevlendirilen avukatın ücreti bu iş için ayrılmış fondan ödenir. 1 Haziran 2005 de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca gerek soruşturma (dava açılmadan önceki aşama) gerek koğuşturmanın (iddianamenin mahkemece kabulüne karar verilmesinden sonraki dönem)her aşamasında hem şüpheli/sanık hem de müşteki/katılanın avukat bulundurma hakkı vardır. 1 Haziran 2005 de yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile 18 yaşından küçükler atılı suçlamanın üst sınırı 5 yıl veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurulması zorunludur. Diğer hallerde isteğe bağlı olarak avukat bulundurulabilir.


Diğer davalar için avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu davalarını avukat aracılığı ile yapmak isteyen fakat bunun için mali gücü bulunmayan kişiler Baroya başvurarak adli yardım kapsamında kendilerine bir avukat tayin edilmesini isteyebilecekleri gibi adli yardımdan yararlanmak isteğiyle dava açabilir ve davayı açtıkları mahkemenin adli yardım kararı vermesini isteyebilir

UMARIM YARARLI OLMUŞTUR . Msn Wink
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2012       Mesaj #49
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben avukat oollmak istiyorum bunun için puanım kaç olmalı?Msn Grin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Kasım 2012       Mesaj #50
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

avukatlik liseleri ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum


kaç puan gerekir

Benzer Konular

3 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mayıs 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış