Arama

Ege Bölgesi'ndeki ürünlerin yetiştirilmesi hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 3 Mayıs 2012 Gösterim: 2.403 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
28 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
ege bolgesinde yetiştirilen 10 adet ürünün arazide yetiştirilen tek yıllık ürünlerden arazi hazırlığıtoprak işleme tohum ve fide yataklarının hazırlanması ekim ve dikiminin nasıl yapılacağı
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
28 Ocak 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Tarım Ürünleri

Sponsorlu Bağlantılar


Asıl Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.



Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.



Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.



İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.



Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.



Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.



Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.



Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.



Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.



İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri



Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.



Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.



Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir.



Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir.



Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mayıs 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

ege bolgesi zeytin hakkinda bilgi ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

Ben Ege bölgesinde yıllara göre zeytin üretimini arıyorum blan lütfen söylesin yarı n matematik drsimiz vr tabi yazan olursa bb bebiş hahahahaybiiiiiiiieee

Benzer Konular

24 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
3 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2011 / Misafir Soru-Cevap
7 Aralık 2014 / özgenur Cevaplanmış