Arama

Yurdumuzdaki yeryüzü şekilleri insan hayatını nasıl etkiler? - Sayfa 6

En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Eylül 2014 Gösterim: 73.184 Cevap: 67
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2011       Mesaj #51
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar şu soruyu acilen bulmam lazım
Yeryüzü şekilleri (dağ , ova , plato) ve iklimin insan faaliyetlerine etkileri neler olabilir ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #52
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
coğrafi yönden iklim insan yaşamını nasıl etkiler
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2011       Mesaj #53
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen yüzey şekillerinin iklim insan yaşamının etkisi nelerdir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2011       Mesaj #54
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yazdım ben 34 aldım oley çok saol kardas coğrafyadan 1 aldım karneden son anda saten düz lisede 3yıldır kalıyom
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2011       Mesaj #55
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen yardım edin ..!!!!!!!!!!! çoookkkk aaccciill lllüütttffeeennn!!!!! ççaabuuukk ollluurrssaannıızz sseeevvviiinnniirrriim !!! ççççççççççççççççççççççooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk aaaaaaaaaaaaaaaaaccccccccccccccccccccciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiillllllllllllll llllllllllllllllllllllllllll!!!!
ççççoooooooooookkkkkkkkkkkkk ööööööööönnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmmmmmmmmllllllllllllllii iii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrıııııııııııınnnnnnn nnnnnnnnnnnn ggggiiiiiiiiiddddddeeeeeeeecccccceeek!!!! Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2011       Mesaj #56
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen iklim giyim biçimini nasıl etkiler yazınnnnnn çok önemli !!!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2011       Mesaj #57
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yurdumuzdaki yer şekilleriinsan hayatını nasıl etkiler söyleyin lütfen abiler ablalar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2011       Mesaj #58
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yeryüzü şekilleri insanları nasıl etkiler
**
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2011       Mesaj #59
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
YA BU ÇOK UZUN ANLAMADIM GİTTİ BU NE YA!!!!YERŞEKİLLERİNİN ETKİLERİ

Akarsular Üzerindeki Etkisi:



Yer şekillerinin engebeli olduğu bölgelerde; akarsular dar ve derin vadilerde aktığından akış hızları, aşındırma güçleri ve hidroelektrik potansiyelleri fazladır. Örneğin; Doğu Anadolu Bölgesi. Yer şekillerinin düz ve olduğu bölgelerde ise akarsular geniş ve büklümlü vadiler oluşturarak aktıklarından; akış hızları, aşındırma güçleri azdır. Yine yüzey şekillerinin düz ve alçak olduğu bölgelerde akarsuların hidroelektrik potansiyelleri azdır. Örneğin; Ege ve Marmara bölgeleri Ayrıca bir yerin yükseltisi; yağış miktarı ve şekli ile buharlaşma derecesini de etkilediğinden bir bölgedeki akarsuların akım miktarları ile rejimleri üzerinde dolaylı etkiye sahiptir. Eğimin fazla olduğu yerlerde; akarsular hızlı akacağından büklüm yapamaz, boyları genelde kısadır. Eğimin az olduğu bölgelerde ise büklüm yaparak aktıklarından boyları genelde uzundur. Dağlarla çevrili çukur bölgelerde akarsular genelde içe doğru aktığından kapalı havzalar oluşur. İç Anadolu Bölgesi gibi.



Ekonomik Faaliyet Türüne Etkisi



Yer şekillerinin çeşitlilik gösterdiği bölgelerde iklim de çeşitlilik göstereceğinden farklı ekonomik etkinlikler gelişebilir. Mesela kış sporları için eğimli arazi, yamaç paraşütü için çevresine göre yüksek bir yer, rafting için yer yer eğim kırıklıklarına sahip akarsular gereklidir. Örneğin; Arıcılık, dağcılık, hayvancılık, yaylacılık, hidroelektrik üretimi gibi ekonomik faaliyetler de büyük ölçüde yer şekilleriyle ilişkilidir.

İklim ve Bitki Örtüsüne Etkisi

Bir bölgedeki yer şekillerinin genel yapısı; dağların uzanış doğrultusu ve yükselti, sıcaklık, buharlaşma, yağış miktarı ve yağış şekli gibi özellikleri etkileyerek, iklim ve bitki örtüsü üzerinde dolaylı etkiye sahip olur. Örneğin; yer şekillerinin engebeli olduğu bölgeler de; sıcaklık ve yağış koşulları kısa mesafelerde değiştiğinden, iklim ve bitki örtüsü çeşitliliği de fazla olur. Doğu Anadolu Bölgesinin çok soğuk olmasında yükselti, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin çok yağış almasında ise denizle birlikte dağların uzanış doğrultusu da etkili olmuştur. Yer şekillerinin uzanış doğrultusu rüzgarın hızı ve esme yönü üzerinde de etkilidir.

Nüfus ve Yerleşmeye Etkisi

Genelde Ekvatoral bölge dışındaki yerlerde yüksek yerler yerleşim alanı olarak pek tercih edilmez. Çünkü yükselti arttıkça sıcaklık azalır, kar yağışı ve donma olayı artar. Bu nedenle tarım faaliyetleri, ulaşım ve diğer ekonomik etkinlikler zorlaşır, bu da yerleşmeyi sınırlandırır. Örneğin; Doğu Anadolu Bölgesi

Tarım Faaliyetlerine Etkisi



Yer şekillerinin engebeli olduğu bölgelerde ekili-dikili arazi oranı az, tarım toprakları parçalı ve dağınık, tarımda makine kullanımı sınırlıdır. Tarım insan ve hayvan gücüne dayanır. Örneğin; Doğu Karadeniz Bölümü. Ayrıca, yükselti sıcaklığı düşürdüğünden tarım faaliyetlerini sınırlar, tarım yapabilme süresini kısaltır. Örneğin; Doğu Anadolu Bölgesi. Yüksek bölgelerde tarım ürünleri çeşitliliği azalır, tarım ürünlerinin olgunlaşması gecikir, tarımsal faaliyetler zorlaşır.


Ulaşım Faaliyetlerine Etkisi



Bir bölgenin yükseltisi ve bölgedeki dağların uzanış doğrultusu ile yer şekillerinin yapısı o bölgedeki yolların uzanış doğrultusunu, yol sıklığını, yol yapım maliyetini, seyahat süresini etkiler. Engebeli bölgelerde yollar virajlarla uzar, yol yapım maliyeti artar. Irmaklar, vadiler;ancak köprü ve viyadüklerle aşılabilir. Yüksek yerlerde kar yağışı, donma olayları ve sis yoğunluğu fazla olacağından, ulaşım zorlaşır. Örneğin; Bolu Dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi


Yerleşme Türüne Etkisi



Yer şekillerinin engebeli olduğu bölgelerde tarım alanları araziye parçalar halinde dağıldığından dağınık yerleşme görülür. Örneğin; Doğu Karadeniz Bölümü. Yer şekillerinin düz olduğu bölgelerde ise genelde su kenarlarında toplu yerleşme görülür. Örneğin; Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri.

---YUUUUH YANİ DİİİMİİİ!!!!aaaaah-----------------------------------------------------------------------------


Kaynak: Yurdumuzdaki yeryüzü şekilleri insan hayatını nasıl etkiler?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2012       Mesaj #60
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar belki işinize yarar

Coğrafyanın İnsan Yaşamı Üzerine Etkisi
İnsanın ilk ortaya çıkışından itibaren ve bundan sonraki süreçlerde, coğrafya insanların yaşam biçimlerinde büyük bir etkiye sahiptir. İnsanlar tarihi süreç içerisinde yaşayış özelikleri bakımından birbirlerinden ayrılmaya başlamışlardır. Buna binaen insanların yaşayış şekilleri toplumdan topluma farklılık arz eder. Bu farklılığın oluşmasında toplumların beslenme, giyim, çalışma, yerleşim biçimleri, uğraş alanları ve dilleri gibi etkenler önemli yer tutar. Toplumların farklılaşmasında, farklılığı oluşturan etkenlerin teşekkülünün temelinde coğrafyanın etkisi söz konusudur. İnsanın ilk olarak karşılaması gereken ihtiyacı beslenmedir. Çünkü insan bütün canlılar gibi beslenmeden yaşamını sürdüremez. Bu nedenle insanlar ilk olarak beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Beslenme ihtiyacını karşıladıktan sonra ise barınma ihtiyacı ortaya çıkar. Kendini doğa olaylarından ve vahşi hayvanlardan koruma zorunluluğunu hisseder. Bu düşünce ile barınmak için barınaklar yapılır. Bu barınakların hangi maddeden yapılması gerektiğini ise coğrafya tayin eder. Yine İnsanların dillerinin oluşumunda ve gelişiminde, giyim biçimlerinde, yerleşim şekillerinde, uğraş alanlarında, velhasıl kültürel öğelerin teşekkülünde ve kültürün şekillenmesinde coğrafyanın etkisi kaçınılmazdır. Bu saiklerden dolayı, insanların yaşadıkları coğrafyanın bilincinde olması gerekir. Yaşamını sürdürdüğü coğrafi bölgeye bu bilinçle yaklaşılırsa coğrafyanın imkânlarını, coğrafyaya zarar vermeden kendi lehine çevirebilir ve coğrafyadan daha bilinçli imkânlar elde edebilir.


Kaynak: Yurdumuzdaki yeryüzü şekilleri insan hayatını nasıl etkiler?

Benzer Konular

9 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
14 Ekim 2012 / badyboyss Soru-Cevap
2 Ekim 2011 / okay Soru-Cevap
19 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap