Arama

Ülkemizin en önemli ırmakları ve gölleri nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Ocak 2013 Gösterim: 44.073 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben dış ülkelerde doğup yurdumuzda denize dökülen ırmakları sormuştum
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2011       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Doğu Anadolu Bölgesinde fay hatları üzerinde göller oluşmuştur. Yurdumuzun en büyük gölü Van Gölü bu bölgededir.
Bölgenin diğer göllerinden Erçek, Nazik, Çıldır, Hazar tektonik Göllerdir, Balık, Haçlı ve Nemrut Krater Gölleridir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ayrıca bölgede Keban ve Karakaya Baraj Gölleri de bulunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Gölleri

Van Gölü
Erçek Gölü
Hazar Gölü
Çıldır Gölü
Nazik Gölü
Balık Gölü
Bulanık Gölü
Haçlı Gölü
Nemrut Gölü
Akgöl
Keban Baraj Gölü
Karakaya Baraj Gölü
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Şubat 2011       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiyedeki Göller ve Yerleri

Yurdumuzda irili, ufaklı 200’e yakın göl vardır. Göllerimizin bölgelerimizdeki dağılımı düzenli değildir. Akdeniz Bölgesi’ndeki Göller Yöresinde,birbirine yakın pek çok göl varken, Güneydoğu Anadolu’da göl yoktur.göllerimiz derinlik ve büyüklük açısından da farklılık gösterir.

Van Gölü, Tuz Gölü gibi dışarıya akışı olmayan göllerimizin suları tuzlu ve acıdır. Sapanca Gölü, Beyşehir Gölü gibi dışarıya akışı olan göllerimizin suları tatlıdır.

En büyük gölümüz Doğu Anadolu’da yer alan Van Gölüdür. Bir iç deniz görünümündeki bu gölün suyu sodalıdır.üzerinde feribotla ulaşım yapılmaktadır.Türkiye’den İran’a ulaşan demir yolunun Tatvan-Van arasındaki bölümünde ulaşım feribotlarla sağlanmaktadır. Hazar, Çıldır, Nazik, Erçek ve Nemrut gölleri de bu bölgededir.
İç Anadolu Bölgesi’ndeki Tuz Gölü, ikinci büyük gölümüzdür. Ülkemizdeki tuz ihtiyacının büyük bir bölümü bu gölden sağlanır. Akşehir, Ilgın ve Eber gölleri de İç Anadolu’daki diğer göllerdir.
Yurdumuzun göl yönünden en zengin yeri Akdeniz Bölgesi’dir. Beyşehir, Burdur, Eğirdir ve Acıgöl’ün yer aldığı yöreye Göller Yöresi denir.

Marmara denizi çevresinde irili ufaklı göller vardır..Başlıcaları Küçük Çekmece, Büyük Çekmece, Ulubat, İznik , Sapanca ve Kuş Gölü’dür.Bu göllerin dışarıya akıntısı olduğu için suları tatlıdır. Kuş Gölü’nde çok çeşitli kuş türü barınır. Bu özelliğiyle kuş cenneti olarak bilinen dünyaca tanınan bir göldür.
Abant ve Yedigöller , Karadeniz Bölgesindeki göllerdir.

Geniş yüz ölçümlerine rağmen Türkiye göller arasından zengin bir ülke değildir. Ülkemizdeki göl ve bataklıkların ( sulak alanların ) toplam yüz ölçümü 10.000 km² dolayındadır. Türkiye’nin:
En büyük gölü: Van Gölü
En derin gölü: Çıldır Gölü
En sığ Gölü: Tuz Gölü’dür.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben ırmak arıyorum
STARSKREAM - avatarı
STARSKREAM
Ziyaretçi
12 Ocak 2013       Mesaj #15
STARSKREAM - avatarı
Ziyaretçi
haritasında görünüşü veriririmisiniz
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
12 Ocak 2013       Mesaj #16
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ VE BÖLGELERE GÖRE DAĞILIŞLARI

1. Yerli Kaya Gölleri

a. Tektonik Göller: Yer kabuğunun çökmesi veya kırılması neticesinde meydana gelen çukurluklara suların dolmasıyla oluşurlar. Dünya’nın en derin gölü olan Baykal Gölü (1741 m), Lût Gölü, Hazar Gölü ve Çad Gölü yeryüzündeki başlıca büyük tektonik göllerdir.

Ülkemizdeki başlıca tektonik göller ise şunlardır:

Marmara Bölgesi’nde; Sapanca, İznik, Ulubat ve Manyas gölleri,

Ege Bölgesi’nde; Simav Gölü,

Göller Yöresi’nde; Beyşehir, Eğirdir, Acıgöl, Burdur, Ilgın (Çavuşçu), Akşehir, Eber, Suğla ve Kovada gölleri,

İç Anadolu Bölgesi’nde; Tuz, Seyfe ve Tuzla gölleri,

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Hazar, Hozapin ve Van gölleri.

Türkiye’nin en büyük tabii gölü olan Van Gölü, tektonik bir çukurluğun önünün lavlarla kesilmesi sonucu oluştuğundan volkanik set gölü olarak da bilinir.

b. Karstik Göller: Bu tür göller, kayatuzu, jips, kalker gibi çözünebilen tabakaların bulunduğu sahalarda meydana gelir. Bazı karstik göllerin oluşumunda tektonik olaylar da etkili olmuştur.

Karstik göller, ülkemizde en fazla AKDENİZ BÖLGESİ Toros Dağları’nın batı kesiminde bulunur. Buralarda yer alan Kızılören obruk gölü, Kestel, Avlan, Yarışlı ve Salda gölleri tipik birer karstik göldür. Bu göllerimiz sadece, kireçtaşlarının çözülmesiyle oluşan çanaklar üzerinde meydana gelmişlerdir.

Bununla birlikte, bu alandaki bazı göllerimizin ise oluşumu, tektonik çanaklarda başlamış, karstik olaylarla devam etmiştir. Bu göllerimizin başlıcaları, Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Acıgöl, Kovada ve Suğla gölleridir.

c. Volkanik Göller: Volkanik faaliyetler esnasında oluşan patlama çukurları içerisinde meydana gelen göllerdir. Başlıca volkanik göllerimiz, Meke Gölü, Acıgöl, Nemrut ve Gölcük gölleri ile Süphan Dağı’nın yan kraterlerinden birinde bulunan Aygır Gölü’dür.

d. Buzul (Sirk) Gölleri: Dağ doruklarında, buzulların aşındırmasıyla oluşan ve sirk adı verilen çukurluklarda meydana gelirler. Ülkemizde Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar dağları ile Aladağlar üzerinde yer yer bu türden göller bulunmaktadır.


2. Set Gölleri

a. Alüvyal Set Gölleri: Alüvyonlarla akarsuyun önünün kapanması sonucu oluşur. Ülkemizde, Marmara, Çamiçi (Bafa), Köyceğiz, Mogan ve Eymir Gölleri ile Uzungöl bu tür göllerdendir.

b. Kıyı Set Gölleri: Dalga ve akıntıların taşıdığı malzemeleri koy ve körfezlerin ağız kısmında biriktirmesiyle oluşur. Ülkemizde, Büyük ve Küçük Çekmece gölleri, Durusu (Terkos) gölü, Çukurova deltasındaki Akyatan gölü kıyı set gölleridir.

c. Heyelan Set Gölleri: Heyelan sonucu bir akarsuyun önünün kapanmasıyla oluşur. Tortum, Sera, Abant, Zinav ve Sülük gölleri ile Yedigöller bu tür göllerdendir.

Abant Gölü’nün oluşumunda tektonik hareketler ile alüvyal birikimlerin de etkisi oluşmuştur.

d. Volkanik Set Gölleri: Volkanizma sonucu vadi önlerinin kapanmasıyla meydana gelir. Van, Erçek, Nazik, Çıldır, Haçlı ve Balık gölleri ülkemizdeki volkanik set gölleridir.

e. Baraj (Yapay) Gölleri: Yapay göllerimizin en büyükleri, Atatürk, Keban, Karakaya ve Hirfanlı barajlarının gerisinde kurulan göllerdir.

kayna
k
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
12 Ocak 2013       Mesaj #17
iceslush - avatarı
VIP ETC
Hazar Gölü
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

4 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
21 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
11 Nisan 2016 / Misafir Soru-Cevap
13 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
16 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap