Arama

Hayvanlar hangi özelliklerinden dolayı bilimsel çalışmalarda kullanılmıştır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Eylül 2013 Gösterim: 16.496 Cevap: 11
rapçigirl - avatarı
rapçigirl
Ziyaretçi
28 Şubat 2009       Mesaj #1
rapçigirl - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaşalr pazartesi gününe acil bi ödevim var aradığım şeyi burda bulamadım.insanlar,hayvanların hangi özelliklerinden yararlanarak bilimsel gelişmeler yapmıştır.yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden tşkler
EN İYİ CEVABI ...... verdi
insanlar, hayvanların hangi özelliklerinden yararlanarak bilimsel gelişmeler yapmıştır.bu ödevim cuma gününe yetişecek 5. sınıfa uygun bir cevap gelirse memnun olurum.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen SEDEPH; 28 Şubat 2009 15:11
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
28 Şubat 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
ARAŞTIRMA VE EĞİTİMDE DENEY HAYVANLARININ KULLANILMASINDA İZLENEN ETİK İLKELER

Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa Topluluğu'nun 1985'te aldığı bir kararla bilimsel çalışmalarda canlı hayvanların kullanılmasında uyulması gereken bazı kurallar belirlenmiştir. Buna göre, "hayvanların ağrı, rahatsızlık, ızdırap veya fiziksel zarar görebileceği bir deney için kullanılamayacağı" karara bağlanmıştır. Bu karara göre, ancak şu amaçların bir veya birkaçının geçerli olması durumunda hayvanlar üzerinde deney yapılabilir:
1- İnsanda normal fizyolojik mekanizmaların araştırılması,
2- İnsanları hastalıklardan koruma ile hastalıkların tanı ve tedavisini geliştirme yöntemlerinin araştırılması,
3- Çevrenin korunması,
4- Bilimsel araştırma,
5- Eğitim-öğretim,
6- Adli soruşturma (toksikolojik araştırma).
Deney Hayvanları Etik Kurulu, uluslararası kabul gören Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (1996) ile belirlenen kuralları araştırmacılara duyurmakta ve araştırma protokollerinin bu kurallara uygunluğunu kontrol etmektedir.


Deney hayvanı kullanımında uyulması beklenen temel ilkeler: Araştırmada deney hayvanı kullanımı
Araştırma planlanırken, araştırmacı öncelikle hayvan gerektirmeyen metodları (doku kültürü vs.)hayvan kullanımı yerine koymayı düşünmelidir. Hayvan kullanımı yerine uygun bir alternatif bulunamıyorsa, araştırmada deney hayvanı etik kurallar doğrultusunda kullanılmalıdır. Deney hayvanı olarak en az kompleks tür kullanılmaya çalışılmalıdır. Çalışma protokolü hayvan sayısını en aza indirecek şekilde olmalı ve kullanılacak olan dişi ve erkek sayısı mümkünse (çalışmanın gereği değilse)eşit olmalıdır.


Araştırmada kullanılacak en uygun deney hayvanını seçmenin 4 basamağı tanımlanmıştır. Bunlar:
1- Detaylı bir literatür taraması yaparak daha önce yapılmış çalışmalarda kullanılan hayvanları öğrenmek,
2- Eldeki mevcut imkanlarla karşılaştırmak üzere, çalışmada gerekli olacak malzeme ve teknik donanımı yazılı liste haline getirmek,
3- Tüm deneysel işlemleri sıralayan ikinci bir liste oluşturmak,
4- Seçilen deney hayvanının uygunluğunu denetlemek üzere bir pilot çalışma yapmaktır.

Deney hayvanlarının araştırma sırasında maruz kalacağı ağrı ya da rahatsızlığın maksimum süresi ve sıklığı belirlenmeli ve bu kriterler tanımlanmalıdır. Hayvanlar gereksiz ağrı ve strese maruz bırakılmamalı, hayvanların güvenliği sağlanmalı, maliyet ve kolaylık hiçbir zaman hayvanın fiziksel ve zihinsel sağlığından önemli olmamalıdır. Araştırmacılar aşağıdaki durumlarda özellikle çok dikkatli olmalıdırlar:

a- Pre/post operatif ağrı kesici ilaçların verilmeyeceği deneyler,
b- Ağrı duyusunun giderilmediği (paralizi veya immobilizasyon stresi gibi) deneyler,
c- Elektrik şoku uygulaması,
d- Ağrı veya stres ile ilgili deneyler,
e- Hayvanın fizyolojik beslenme koşullarına uymayan (su ve besin verilmemesi gibi) deneyler.

Cerrahi yöntemlerin uygulanmasında ağrıyı önlemek için yeterli genel ya da bölgesel anestezi uygulanmalıdır. Mide içeriğinin aspirasyonunu önlemek üzere anestezi öncesi hayvanlar uygun şekilde aç bırakılmalıdır. Mide boşalma süresi türden türe değiştiği için, açlık süresi kullanılan türe göre belirlenmelidir. Çalışmada deney hayvanlarının anesteziden uyanması bekleniyorsa, enfeksiyonu önleyecek aseptik koşullar sağlanmalıdır. Cerrahi sonrası analjezi ve yara iyileşmesinin uygun olmasını sağlayacak postoperatif bakım verilmelidir. Araştırmanın amacı, cerrahi bir yöntemin sonucu gelişen ağrı ya da rahatsızlığı belirlemek ise, ağrı kesiciler kullanılamayacağından, araştırmacı deneyin sonlanması gereken noktayı, ya da ötanaziye karar verilecek durumu iyi belirlemelidir. Ağrı duyumunun bozulduğu (özellikle analjezi, anestezi veya başka farmakolojik aktif maddelerden sonra) durumlarda deney hayvanı kaza ve kendini yaralama olaylarına karşı korunmalıdır.

İlaçlara psikolojik ve fizyolojik bağımlılığı konu alan çalışmalarda yoksunluk sendromunu azaltmak ya da önlemek için önlem alınmalıdır. Travma içeren yöntemlerin (yanık, kırık, sıyrık gibi) anestezisiz uygulanması kabul edilemez.

Nöromuskuler blokaj yapan ajanlar duyu kaybı oluşturmadan paralizi yaptıkları için ancak anesteziklerle birlikte kullanılabilirler, anestezik madde yerine kullanılamazlar. Motor paralizi anestezi derinliğini değerlendirmede zorluk oluşturacağı için, deneyimli personel ve uygun teknik donanım deney boyunca fizyolojik bulguları değerlendirmek ve hayvanın anestezide kaldığından emin olmak için mevcut olmalıdır.

Uzun süreli fiziksel kısıtlama, ancak alternatif işlemler yetersiz olduğunda uygulanmalıdır. Kısıtlama uygulamasının minimum derecede ve minimum sürede olmasına dikkat edilmelidir.

Hayvanların aç bırakılmalarının gerekli olduğu uzun süreli çalışmalarda vücut ağırlığındaki azalma, deney öncesi ağırlığın %20'sinden ya da uygun kontrol hayvanlarının ortalama ağırlığınının % 20'sinden fazla olmamalıdır. Gıda kısıtlamalarında metabolik ve fiziksel yan etkilerin (ülser, kırık, enfeksiyon)hangi aşamasında deneyin sonlandırılacağı iyi belirlenmiş olmalıdır.

Su kısıtlaması, çalışmanın amacı susuzluk mekanizmalarını araştırmak ise ya da anesteziden önce güvenlik amacıyla gerekli ise yapılabilir, bunun dışında su kısıtlaması yapılmamalıdır. Başka işlemlerle birlikte su kısıtlaması da yapılıyorsa, susuzluğun hayvanın fizyolojik ve metabolik durumunu gıda kısıtlamasından çok daha fazla etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Deney hayvanının öldürülme metodu, "acı çekme"nin fiziksel ve psikolojik olarak minimuna indirildiğini garanti etmelidir.
a- Deney hayvanının öldürülmesinin gerektiği durumlarda, deney hayvanlarının acı çekmeden öldürülmesi için kabul edilmiş kurallar uygulanmalıdır.
b- Deney hayvanı herhangi bir nedenle, çalışmanın amacı dışında, önlenemeyen, şiddetli, ani ya da devamlı ağrı, huzursuzluk veya kısıtlılıktan dolayı acı çekerse, araştırmacı tarafından hemen ötanazi uygulanmalıdır. Burada hayvanın bilincini hızla yitirmesini sağlayacak metodlar uygulanır.
c- Protokolünde hayvanın öldürülmesinin kaçınılmaz olduğu çalışmalarda gereksiz acı çekmeyi önlemek amacı ile ötanazinin uygulanması gereken "kabul edilebilir son nokta"yı belirlemek için her türlü gayret gösterilmelidir.
d- Ölüm kriterleri ispatlanmadan hayvan atılmamalıdır.
f- Ötanaziden sonra, hayvan organ ve dokuları araştırmacılar arasında paylaşılarak hayvan kullanımı azaltılmalıdır.


Alıntıdır

SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
28 Şubat 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
...... - avatarı
......
Ziyaretçi
11 Mart 2009       Mesaj #4
...... - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
insanlar, hayvanların hangi özelliklerinden yararlanarak bilimsel gelişmeler yapmıştır.bu ödevim cuma gününe yetişecek 5. sınıfa uygun bir cevap gelirse memnun olurum.
tansu atayık - avatarı
tansu atayık
Ziyaretçi
23 Mart 2009       Mesaj #5
tansu atayık - avatarı
Ziyaretçi
insanlar hayvanların hangi özelliklerinden yararlanarak bilimsel gelişmeler yapmışlardır
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
23 Mart 2009       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Deneylerde Neden Hep Fareler Kullanılır? Fareler fazla yer kaplamayan küçük hayvanlar oldukları için, ve çok sayıda üretilmeleri de kolay olduğundan deneylerde kullanılmaları son derece elverişlidir. Laboratuar hayvanları, oldukça pahalı hayvanlardır. Genelde deneylerde kullanılacak fare ve tavşanlar, bu amaç için onları özel olarak yetiştiren şirketlerden satın alınırlar. Bu hayvanların, bilim adamlarının yapacakları deneylerde sonuçları etkileyebilecek hastalık, mikrop gibi faktörlerden arındırılmış olmaları gerekmektedir. Genellikle bu tür laboratuar hayvanları üreten şirketler, ürettikleri hayvanların sağlıklı olduklarını garanti ederler, dolayısıyla, bu da hayvanları diğer evcil hayvan dükkanlarında satılanlardan daha pahalı yapar.

Ayrıca fareler, memeliler gurubunun oldukça iyi temsilcileridir... Farelerde alınan bir sonucun insanlara da uygulanabilme olasılığı yüksektir. Bu laboratuar hayvanları, birçok hastalığın iyileştirilmesi yolunda, insanlar için yararlı deneylerde kullanılmışlardır
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu nasıl site kardeşim aradığımı bulamıyom hayvanlar hangi özelliklerinden dolayı bilimsel araştırmada kullanılır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
insanlar hayvanların hangi özelliklerinden esinlenerek bilimsel çalışmalar yapmıştır?Bu sorunun cevebını hemen verin lütfen.Yarın verilecek
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kobay Difteri antiserumunun geliştirilmesi
Güvercin Sıtmanın yaşam çevriminin anlaşılması
Köpek Hayvan tepkileri
İnek, koyun Tüberküloz ve şarbon patojenleri üzerinde çalışmalar
Köpek, at Merkezi sinir sisteminin anlaşılması
Kuş Hücre kimyası bilgilerinin geliştirilmesi
Köpek Kan damarları üzerindeki cerrahi çalışmalar
Kobay, at, tavşan Bağışıklık sisteminin işleyişi
Kurbağa Kaslarda oksijen tüketimi
Köpek Elektrokardiyografinin (EKG) geliştirilmesi
Maymun, domuz, fare Tifüs patojeni çalışmaları
Kedi, köpek Nöronların işlevi
Kedi, kuş, kurbağa Sinir vurumlarının kimyasal iletimi
Sıçan, köpek, fare K vitamininin keşfi
Fare Bakteri enfeksiyonlarında penisilinin etkisi
Kedi Beynin işlevsel yapısı
Maymun, fare Sarı humma aşısının geliştirilmesi
Kobay Streptomisinin keşfi
Maymun, fare Çocuk felci aşısının geliştirilmesi
Sıçan, tavşan, tavuk Kanserin hormonlarla sağaltımı
Sıçan Genetik kodlamanın yorumlanması
Arı, kuş Hayvanlardaki toplumsal düzenler
Tavuk, kobay, sıçan Hücrelerin yapısal ve işlevsel düzenlenişi
Domuz Bilgisayar destekli tomografinin geliştirilmesi
Fare, yılan, tavuk Sinir büyüme faktörünün bulunuşu
Kurbağa Hücreler arasındaki kimyasal iletişim
Köpek Organ nakli yöntemleri
Fare Virüslü hücrelerin bağışıklık sistemince saptanması
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kobay Difteri antiserumunun geliştirilmesi
Güvercin Sıtmanın yaşam çevriminin anlaşılması
Köpek Hayvan tepkileri
İnek, koyun Tüberküloz ve şarbon patojenleri üzerinde çalışmalar
Köpek, at Merkezi sinir sisteminin anlaşılması
Kuş Hücre kimyası bilgilerinin geliştirilmesi
Köpek Kan damarları üzerindeki cerrahi çalışmalar
Kobay, at, tavşan Bağışıklık sisteminin işleyişi
Kurbağa Kaslarda oksijen tüketimi
Köpek Elektrokardiyografinin (EKG) geliştirilmesi
Maymun, domuz, fare Tifüs patojeni çalışmaları
Kedi, köpek Nöronların işlevi
Kedi, kuş, kurbağa Sinir vurumlarının kimyasal iletimi
Sıçan, köpek, fare K vitamininin keşfi
Fare Bakteri enfeksiyonlarında penisilinin etkisi
Kedi Beynin işlevsel yapısı
Maymun, fare Sarı humma aşısının geliştirilmesi
Kobay Streptomisinin keşfi
Maymun, fare Çocuk felci aşısının geliştirilmesi
Sıçan, tavşan, tavuk Kanserin hormonlarla sağaltımı
Sıçan Genetik kodlamanın yorumlanması
Arı, kuş Hayvanlardaki toplumsal düzenler
Tavuk, kobay, sıçan Hücrelerin yapısal ve işlevsel düzenlenişi
Domuz Bilgisayar destekli tomografinin geliştirilmesi
Fare, yılan, tavuk Sinir büyüme faktörünün bulunuşu
Kurbağa Hücreler arasındaki kimyasal iletişim
Köpek Organ nakli yöntemleri
Fare Virüslü hücrelerin bağışıklık sistemince saptanması

Benzer Konular

23 Ekim 2013 / Osman TEMEL Soru-Cevap
23 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
17 Eylül 2012 / ysndky Soru-Cevap