Arama

Oğlak ve Yengeç dönenceleri üzerindeki çöller hangileridir?

Güncelleme: 8 Mart 2009 Gösterim: 9.169 Cevap: 1
Oqu2haN - avatarı
Oqu2haN
Ziyaretçi
8 Mart 2009       Mesaj #1
Oqu2haN - avatarı
Ziyaretçi
Oğlak ve Yengeç Dönencesi Üzerindeki Çöller neler acaba?
Sponsorlu Bağlantılar
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
8 Mart 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Dönenceler

Sponsorlu Bağlantılar
Yengeç ve Oğlak Dönencesi
Ekvatorun kuzeyinde ve güneyinde, tıpkı ekvator gibi gerçekte var olmayan iki düşsel çizgi daha uzanır: 23 derece 27 dakikalık kuzey enleminden geçen Yengeç dönencesi ile 23 derece 27 dakikalık güney enleminden geçen Oğlak dönencesi. Bu çizgiler, güneş ışınlarını her zaman dik olarak alan enlemlerin alt ve üst sınırlarıdır. Güneş gökyüzündeki görünür hareketi sıra­sında tam bu çizgilerin üzerinden geçerken yön değiştiriyormuş gibi gözükür. Bu neden­le, mevsimlerin dönüm noktası sayılan bu düşsel çizgilere dönence adı verilmiştir. Bu iki enlem arasında kalan bölgelere de dönenceler arası ya da tropik bölgeler denir. Çünkü dönencelerin Yunanca'dan batı dillerine ge­çen adı da gene "dönüm noktası" anlamına gelen tropik sözcüğüdür.
Afrika'nın kuzeyde Sahra Çölü ve Sudan'dan güneyde Zimbabve'ye kadar uzanan bü­yük bölümü; Asya'da Arabistan ve Hindistan yarımadalarının güney bölümleri ile Bir­manya, Tayland, Vietnam, Laos, Kampuçya, Malezya ve Endonezya; Avustralya'nın kuzey bölümü ile Büyük Okyanus'taki adaların ço­ğu; Amerika kıtasında ise Meksika'nın güney­deki büyük bölümü, Batı Hint Adaları, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzey yarısı dönenceler arasında kalan tropik bölgelerdir.
Güneş aslında hareket etmez; ama Dünya'nın ekseni ile Güneş çevresinde dolandığı yörünge düzlemi belirli bir açı yaptığı için, Dünya'dan bakıldığında Güneş'in gökyüzün­deki yeri yıl içinde günden güne değişiyormuş gibi gözükür. 22 Mart'ta Güneş tam ekvato­run üzerindedir. O tarihten sonra görünürde kuzeye doğru yönelerek 21 Haziran'da Yen­geç dönencesinin üzerine gelir. Bu dönenceye ulaştığı anda yönünü değiştirerek bu kez güneye doğru hareket ediyormuş gibi gözü­kür. 22 Eylül'de gene ekvatorun üzerinden geçip 21 Aralık'ta Oğlak dönencesine gelir. Böylece Dünya'da, Güneş'in bu görünür yol­culukları gibi üçer ay süren dört mevsim yaşanır.
Dönencelerde güneş yılın her mevsiminde sabah altı sularında doğup, akşam altıya doğru batar. Bizim bulunduğumuz enlemler­de gündoğumundan önce ve günbatımından sonra görülen uzun alacakaranlık da bu en­lemlerde hiç olmaz. Güneş'in ısısı dönence­lerde yoğunlaştığı için tropik enlemler dünya­nın en sıcak bölgeleridir. Yüksek kesimler dışında kavurucu bir sıcaklık hüküm sürer.
Ekvatorun hemen yakınındaki bölgeler yı­lın büyük bölümünde bol yağmur aldığı için, bu sıcak ve nemli iklimde gür ormanlar yeşerir. Ama ekvatorun biraz daha kuzeyin­deki ve güneyindeki enlemlerde egemen olan yağışlı ve kurak iklimde ormanlar yerlerini tropik otlaklara bırakır. İyice kuzey ve güne­ye doğru ilerleyip dönencelere yaklaştıkça da yağmur azaldığı için otlaklar kızgın çöllere dönüşür.

MsXLabs.org & Temel Britannica
[/quote]

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Dönenceler - Yengeç ve Oğlak Dönencesi, Gündönümü ve Ekinoks
Vikipedi, özgür ansiklopedi


attachmentphp?attachmentid11022

Dönenceler ile ortalarındaki Ekvator.
Dönencelerden kuzeyde olanı Yengeç, güneyde olanı Oğlak dönencesidir.

Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (Eşlek'in) 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri.
Bu enlemlerden yeryüzününün kuzey yarısında olanına Yengeç Dönencesi, güney yarısındakine de Oğlak Dönencesi adı verilir. 21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bu gün, yeryüzününün kuzey yarısında yazın, güney yarısında da kışın başlangıcı olarak sayılır. Bugünden sonra yeryüzünün kuzeyinde günler kısalmaya, güneyinde ise uzamaya başlar ve buna Yaz Gündönümü adı verilir. Benzeri biçimde, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesine dik geldiği 21 Aralık, kuzey yarıyuvarlakta kışın, güney yarıyuvarlakta da yazın başlangıcıdır.
Ayrıca matematik iklim kuşağı olan Tropikal kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluştururlar.
Yengeç dönencesi, yeryüzünün kuzey yarıyuvarlağında Ekvator'un (Eşlek'in) 23° 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlem. Genellikle haritalarda gösterilen belli başlı enlemlerdendir.
Yengeç Dönencesi'nin üzerinden geçtiği ülkeler, doğudan batıya sırasıyla, Meksika, Bahamalar, Batı Sahra, Moritanya, Mali, Cezayir, Nijer, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Hindistan, Bangladeş, Miyanmar, Çin ve Tayvan'dır.
21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bu gün, yeryüzününün kuzey yarısında yazın, güney yarısında da kışın başlangıcı olarak sayılır. Bugünden sonra yeryüzünün kuzeyinde günler kısalmaya, güneyinde ise uzamaya başlar ve buna yaz gündönümü adı verilir.
Oğlak Dönencesi, yeryüzünün güney yarıyuvarlağında Ekvator'un (Eşlek'in) 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir. Genellikle haritalarda gösterilen belli başlı enlemlerdendir.
Oğlak Dönencesi'nin üzerinden geçtiği ülkeler, doğudan batıya sırasıyla, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Şili, Polinezya, Melanezya, Avustralya, Madagaskar, Mozambik, Güney Afrika, Botsvana ile Namibya'dır.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu gün, yeryüzününün güney yarısında yazın, kuzey yarısında da kışın başlangıcı olarak sayılır. Bugünden sonra yeryüzünün güneyinde günler kısalmaya, kuzeyinde ise uzamaya başlar.
Gündönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.
Yaz Gündönümü`nde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışıkları Yengeç Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Kış Gündönümü`nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Ekinoks ya da gün tün eşitliği, güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutup dairelerinden geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır.
  • Kuzey Yarıkürede yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksudur.
  • Güney Yarıkürede yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksudur.
attachmentphp?attachmentid11023
GMT'ye göre Gündönümü ve Ekinokslar

Bilgileri inceleyiniz..

Benzer Konular

22 Aralık 2015 / Misafir Coğrafya
21 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
31 Ekim 2012 / Misafir Burçlar
19 Ağustos 2008 / Lavie Burçlar
17 Ocak 2014 / lazma Cevaplanmış