Arama

Çesitli meslek gruplari hakkinda bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 29 Mart 2012 Gösterim: 22.409 Cevap: 12
haysf - avatarı
haysf
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #1
haysf - avatarı
Ziyaretçi
Çesitli meslek gruplari hakkinda bilgi verir misiniz?
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Kral_Aslan; 29 Nisan 2009 21:27
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir. Aktüerler sigorta şirketlerinde, emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Aktüarya Programının Amacı : Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Aktüarya Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

Aktüarya Mesleği için Gereken Nitelikler : Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.
Aktüarya Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

meslek ok MARMARA - BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU
meslek ok HACETTEPE - FEN FAKÜLTESİ

Aktüarya Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

Aktüerlerin Çalışma Alanları : Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç artmaktadır.

Aşçılık :

Lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.
Aşçılık Programının Amacı : Aşçılık programının amacı toplu yemek yenilen yerlerde yiyecek hazırlama ve mutfak yönetim alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Aşçılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Aşçılık programında besin bilimi, gıda bilimi, yiyecek hazırlama ve standart geliştirme, besin hijyeni, dünya mutfaklarından örnekler, mutfak yönetimi ve denetimi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Aşçılık Mesleği için Gereken Nitelikler : Aşçılık programında okumak isteyenlerin tad ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Aşçılık Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :

meslek ok GAZİANTEP - GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
meslek ok ANADOLU - ESKİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
meslek ok AFYON - KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
meslek ok ABANT İZZET BAYSAL - MENGEN MESLEK YÜKSEKOKULU
Aşçılık Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Aşçılar çalıştıkları kurumun mutfağından yemek listesini hazırlama, gereken malzemenin alınmasını, alet araç ve gereçlerin bakımını ve yiyeceklerin belli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları görevlendirme gibi işleri yürütür. Hazırlanan yiyeceklerin kalitesini denetler ve zevke uygun şekilde sunulması için gerekenleri yapar.

Aşçıların Çalışma Alanları : Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

Bilgisayar Mühendisliği :

Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapılır. Yönetim, eğitim, endüstri ve ticaret alanlarında, faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, bilgisayar donanımı ve yazılımı hazırlayan firmalarda çalışılabilir.

Bilgisayar Mühendisliği Programının Amacı : Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.

Bilgisayar Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, veri iletişim, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.

Bilgisayar Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

Bilgisayar Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite Ve Fakülteler :
FATİH - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok BOĞAZİÇİ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok BİLKENT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok KOÇ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ORTA DOĞU TEKNİK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL TEKNİK - ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ
meslek ok MARMARA - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok HACETTEPE - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok GALATASARAY - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok YILDIZ TEKNİK - ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ
meslek ok BAŞKENT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok YEDİTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok EGE - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok DOKUZ EYLÜL - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ANADOLU - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok IŞIK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok KADİR HAS - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok OSMANGAZİ - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok HALİÇ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok KOCAELİ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ÇANKAYA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL KÜLTÜR - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok KARADENİZ TEKNİK - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok SELÇUK - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok DOĞUŞ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ERCİYES - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok SAKARYA - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ÇANAKKALE ONSEKİZ MART - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
TRAKYA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok MERSİN - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok DOĞU AKDENİZ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL BİLGİ - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
meslek ok KOCAELİ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok FIRAT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ATILIM - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok BAHÇEŞEHİR - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok BİLKENT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok KOÇ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok BAŞKENT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok FATİH - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ÇANKAYA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok IŞIK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok KADİR HAS - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok MALTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok HALİÇ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok İZMİR EKONOMİ - BİLGİSAYAR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL BİLGİ - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
meslek ok İZMİR EKONOMİ - BİLGİSAYAR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
meslek ok DOĞUŞ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok ATILIM - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
meslek ok YEDİTEPE - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL KÜLTÜR - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
meslek ok BAHÇEŞEHİR - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Bilgisayar Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta, gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır. Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptar, bilgisayara verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar, programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar. Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını, yapılması gereken işlemleri, işlem-zaman ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar, uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.

Bilgisayar Mühendislerinin Çalışma Alanları : Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.

Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.


Diş Hekimliği Programının Amacı : Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Diş Hekimliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Diş Hekimliği için Gereken Nitelikler : Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.
Diş Hekimliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :

meslek ok YEDİTEPE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok HACETTEPE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok ANKARA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok MARMARA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok GAZİ - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok EGE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok İSTANBUL - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok ÇUKUROVA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok SELÇUK - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok ONDOKUZ MAYIS - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok SÜLEYMAN DEMİREL - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok ATATÜRK - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok CUMHURİYET - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
meslek ok DİCLE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Diş Hekimliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Diş Hekimi Çalışma Alanları : Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.


Kaynak
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
29 Nisan 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Ayrıca,

Sitemizin Açıklamalı Meslekler konusunu inceleyebilirsiniz TIKLAYINIZ>>>>
Meslekler

Vikipedideki Meslekter Listesini de inceleyebilirsiniz. TIKLAYINIZ
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim acilen meslek gurupları ve onların neler yaptığını bulmam lazım.çok ama çok önemli. bana hemen gönderebilirmisiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yhaaaa offfff bn diş hekimi olmak istiyorumm masrafı çokmuşşş nasıl olcak yılda kaç tutar mesela nasıl yetenekler lazım bu meslek için uzay ilişkisi ney birasss fazlaaa açarmısınızz konuyu lütfen bn yazanları okudumm ama bnm içinn yeterli diill hemenn bişiler yazınn nolurrrr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
diş hekimliği hakkında daha fazla bilgi için ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bana kaynakçı ve marangoz hakkında bilgi verebilir misiniz???
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya ben farklı mesleklerin sadece mesleklerini ve özeliklerini arıyorum ama bir türlü bulamıyorum bana yardım edermisiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya biz bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz biz bilgisayar öğretmenliği mi yoksa mühendisliğimi iyi bilmiyoruz...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Nisan 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
biraz hızlı olun çünkü zil çalacak 1 dk mız kaldı Msn Sad

Benzer Konular

1 Mayıs 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Eylül 2010 / Misafir Cevaplanmış
20 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap