Arama

Doğu Anadolu Bölgesi'nin eğitim çeşidi nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mayıs 2011 Gösterim: 7.551 Cevap: 4
EROTİK - avatarı
EROTİK
Ziyaretçi
4 Mayıs 2009       Mesaj #1
EROTİK - avatarı
Ziyaretçi
Doğu Anadolu Bölgesi'nin eğitim çeşidi nedir?
EN İYİ CEVABI fadedliver verdi
Soruyu daha anlaşılır bir biçimde sorsanız?
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Soruyu daha anlaşılır bir biçimde sorsanız?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
niye iç anadolunun eeğitimi hiç bir yerde yok iki saat oldu ama bi buamadım
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu doğu anadolu bölgesinin eğitimini bulan nerede bulduysa haber versin lütfen
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #5
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ayrılıkçı terörü besleyen en önemli faktör, tartışmasız eğitimsizlik ve cehalettir. Tunceli ili hariç, bölgenin genelinde eğitim kalitesi oldukça düşük olup, bugüne kadar üniversiteye hiç öğrenci yerleştiremeyen orta öğretim okulları bulunmaktadır. Bölge illerindeki derslik ihtiyacı, Şanlıurfa gibi her yıl (64.000) yeni öğrencinin ilköğretime başladığı bazı illerde, kısa vadede kamu kaynaklarıyla karşılanamayacak boyutlara ulaşmıştır.

Bazı illerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bölgeye yaptığı yoğun atamalara rağmen, öğretmen açığı kapatılamamakta, öğretmen ihtiyacının önemli bir bölümü sözleşmeli ve vekil öğretmen uygulamasıyla mahallinden giderilmeye çalışılmaktadır. Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi bazı illerin şehir merkezlerinde bulunan varoşlardaki bazı okullarda, sınıf ortalamalarının ilk öğretimde (75-80), orta öğretimde ise (95-100) kişiye ulaştığı görülmektedir.

Diğer yandan bölgedeki Valilik ve Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla çocuk başına verilen Şartlı Nakit Transferi uygulaması ile temel eğitim bölgede rüşvete dönüşmüştür. Parayı almayan veliler çocuklarını okula göndermemekte ve dağıtılan paraların büyük kısmı öğrencilerin kitap-kırtasiye ve kıyafet giderleri için harcanmamaktadır. Anne-babalar, genel olarak çocuklarının eğitimleri konusunda son derece ilgisizdirler. Bölgenin genelinde, zorunlu temel eğitimden sonra kız çocuklarının yüzde sekseni, karma eğitim gerekçe gösterilerek liseye gönderilmemektedir.

Bölgeye dışardan gelen öğretmenlerin büyük kısmı genç ve tecrübesizdirler. Her şeye rağmen fedakârca görev yapan yeni tayin öğretmenlerin büyük kısmının, bölge halkının değerleri ve inançları konusunda bilgisiz bulunmaları, bir an önce zorunlu hizmetlerini bitirerek gitmek istemeleri ve köylerde görev yapanların, il-ilçe merkezlerinden sürekli olarak geliş-gidiş yapmaları nedeniyle, öğrencilerin öğretim ve eğitimlerinde arzu edilen seviyede verimli ve başarılı olamadıkları gözlenmektedir.

Benzer Konular

25 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2014 / bşr Soru-Cevap
22 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
14 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap
12 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap