Arama

Su kaplumbağalarının akvaryum derinliği ne kadar olmalıdır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Temmuz 2013 Gösterim: 28.332 Cevap: 19
naked - avatarı
naked
Ziyaretçi
27 Ağustos 2009       Mesaj #1
naked - avatarı
Ziyaretçi
su kaplumbağmın akvaryumunun derinliği nası olmalı ?ayrıca sadece dinlene bileceği kuru bi akvaryumu varsa nolacak?çünki daima ıslak oması gerekiyormuş.akvaryuma çeşme suyu koyarsam nolur ?
EN İYİ CEVABI rambo3947 verdi
Teraryum - Hazır mı almalı evde mi yapmalı?
Kaplumbağa Besleme Rehberi :)
Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul'da bazı akvaryumcularda hazır teraryumlar (1-2 L'lik yuvarlak plastik kaplardan bahsetmiyoruz onlar bir kaplumbağa için maalesef hücre hapsinden farklı bir yaşam değil) satılsa da kitabına uygun bir teraryumu özel olarak yapmanız / yaptırmanız da büyük yarar var.

Su kaplumbağaları 3. boyut olarak suyun derinliğini de kullandıkları için geçici olarak bu tür birkaç litrelik uyduruk kaplarda yaşayabilirler ancak 2 boyutlu bir düzlemde yaşayan kara kaplumbağaları kesinlikle bu tür kaplarda bakılmamalıdır. Örneğin 4-5 cm'lik su kaplumbağaları ilk bir iki yıl bu tür kaplarda bakılabilirler ancak boyutları büyüdükçe kapları da mutlaka büyütülmelidir.

12-15 cm boya ulaşmış su kaplumbağalarınızın yaşamlarını mutlu ve sağlıklı sürdürebilmeleri (size verecekleri keyif de inanılmaz artacaktır) için aşağıdaki aksesuarları olan bir teraryum düşünülmelidir:

*Yarısı 30-40 L su tutabilecek ve diğer yarısı boş kalacak büyüklükte cam akvaryum
*Zemini 2-3 cm kalınlığında kaplayacak şekilde tatlı su akvaryum kumu
*Su sıcaklığını 26 °C'da sabit tutacak şekilde ısıtıcı-termostat
*Suyun üzerinde yüzen mango ağacı kökleri (üzerine çıkıp dinlenmeleri ve güneşlenmeleri için)
*Infrared lamba (günde 4 saat - tercihen 10:00-14:00 arası - güneş ısısı / ışınları yerine geçecek) ve 24 saatlik otomat
*Aydınlatıcı lamba (günde 10-12 saat açık kalacak)
*Dış filtre
Kara kaplumbağaları sadece düzlemsel hareket edebildikleri için en başından beri büyük bir teraryuma sahip olmalıdır. Kara kaplumbağaları için minimum teraryum ölçüsü 100x100x15 cm olmalıdır. Kara kaplumbağalarının teraryumlarında da yıkanabilmeleri için 3-5 cm derinliğinde sulu bir alan olmalıdır.

Yararlı Teknik Aksesuarlar

* Teraryuma 1 m uzaklıkta duracak 300W'lık bir ultraviole lamba
* 50 cm mesafeden 30x30 cm'lik bir alanın ortasını 50 °C'a kenarlarını 33 °C'ye kadar ısıtabilecek güneşi taklit edecek 250W'lık bir infrared lamba
* Genel aydınlatma ve bitkiler için bir florasan lamba
* Kara kaplumbağaları için zemin ısıtıcı kablolar
* Su kaplumbağaları için termostatlı (maksimum 40 °C'ye kadar göstergeli) ısıtıcı - kablo çıkışına dikkat çiğnemelerine engel olacak bir açıda yerleştirilmeli
* Su kaplumbağaları için dış filtre
* Su kaplumbağaları için havadaki nemi arttırmak için suyun içine hava verebilmek için hava pompası
* Nem ölçer - hygrometre
* Mango kökleri
* Suda çözülmeyen taşlar

İklim

Teraryumdaki iklim cam ve kapaktaki hava aralıklarının (4-5 mm'lik) oranıyla düzenlenir. Kuru bir teraryumun genelde cam kenarları ve ince tel örgü üst kapağı olur. Ancak sulu bir teraryum havalandırma pompasıyla nemi arttırılıyor ise kapağı daha aralıklı veya yarı kapalı olmalıdır. Aralıkların boyutlarını veya kapağın konumunu değiştirerek farklı oranlarda nemlilik sağlanır.

Isıtıcı infrared lamba ve ultraviole lamba ile kaplumbağaların arasına cam kapak kesinlikle konulmamalıdır. Cam kırılabileceği gibi yararlı ışınlar da filtrelenmiş olacaktır.

Su

Kara kaplumbağalarının havaya olan ihtiyaçları kadar suya da ihtiyaçları vardır. Zamanının büyük çoğunluğunda tozla kaplanmış kumlar üzerinde hareket ederek geçirse de serin suya erişebilmek isterler. Doğada dehidrasyondan kaçınabilmek için birçok alternatifi vardır. Topraktaki nem çiy yağmur taze besin kuru uyku (bazı kaplumbağalar susuzluktan ölmemek için çöllerde yerin 12 m altında bütün yazı uyuyarak geçirebilirler) vb. olaylar zırhlı uzman dostlarımızı susuzluktan ölmekten korurlar. Kaplumbağalarınızın karınlarından nem almalarını sağlamak için bu doğa olaylarını teraryumda gerçekleştiremeyeceğinize göre zeminle aynı ısıda her zaman temiz suyla dolu olacak içme ve banyo alanı sağlamalısınız. Bu alandaki eğimler su içerken veya duş alırken suyun dışına doğru kafalarını tutarak yorulmamalarını sağlayacaktır.

Yavru kara kaplumbağaları ile yetişkenleri için su alanları aynı büyüklükte olmamalıdır aksi takdirde yavrular boğulabilir. O nedenle kaplumbağanız yavruysa büyüyene kadar duş alanı yerine bir tasın içinde kum ve üzerinde su kullanabilirsiniz. Kum miktarını zamanla azaltabilirsiniz.

Su kaplumbağaları için su derinliği kabuk genişliğinden daha fazla olmalıdır böylece sırt üstü düştüğünde kendini düzeltebilir (yüzerek) ve boğulma riski (sığ suda) olmaz.

Zemin yüzeyi hem kara hem de su kaplumbağaları için yeterince sert olmalıdır böylece tırnaklarıyla kolayca tutunabilirler ve kayıp düşme riski oluşmaz.

Zemin ve Isıtma

Hem kara hem de su kaplumbağaları için teraryumun zeminini birebir oranında kum ve gübreden arındırılmış turba karışımı ile kapatıyoruz. Kuru kum ile turba karışımını yıkayıp iyice kuruttuğumuzda en uygun esneklikte bir zemini elde edebiliriz. 10 cm'Lik bir derinlik yeterli olacaktır. Turba suyunuzu bir miktar karartabilir (kaplumbağalarınız buna kesinlikle aldırmaz) isterseniz sadece kum da kullanabilirsiniz ancak sadece kumdan oluşan zemin turba karışımlı zemine göre çok daha sıkıdır ve ebeveyn kaplumbağalarınızın zemine gömecekleri yumurtaları farketmezseniz yumurtalar ya kuruyacak (kuru teraryumda) ya da nefes alamayacaklardır (sulu teraryum).

Yerden ısıtma kullanacağınız teraryumda bütün hayvanların ısı kaynaklarına (ışık ve taş) ulaşabileceğinden emin olunuz. Spiral şeklindeki ısıtma kablolarını üstü 36 °C'ye kadar ısınacak şekilde uygun kalınlıkta bir taşın altına yerleştiriniz. Eğer tüm kaplumbağalar taştan faydalanamıyorsa daha büyük bir taşla değiştiriniz veya bir taş daha koyunuz. Otomat kullanarak taşın sabahtan ısınmaya başlamasını öğlen gibi en sıcak hale gelmesini öğleden sonra da kapanarak yavaş yavaş soğumasını sağlayarak doğal ortamlarına paralel bir durum yaratmış oluruz.

Teraryum zemini üzerine köpük onun üzerine 2-3 kat alüminyum folyo onun üzerine ısıtıcı kablolar ve onların üzerine taşlar veya bir blok çimento konulmalıdır.

Bitkilendirme

Bitkiler kaplumbağalarınızın sağlığı için gerekli değildir ancak daha uyumlu ve estetik bir teraryum için oldukça yararlıdır. Kara kaplumbağaları için sulu alanların kenarları dışarı kolay çıkabilmeleri için eğimli olmalıdır. Suyun yüksekliği de en fazla çene altına kadar olmalıdır. Bitkiler tırmanamayacakları yerlerde olmalıdır aksi takdirde uzun ömürlü olmayacaklardır. Teraryum şartlarında hassas olmayacak bitkiler seçilmelidir. Estetik görünümlerinin yanısıra bitkiler teraryumdaki biotopun sağlığıyla ilgili bir gösterge de olabilir. Bitkiler kötü görünmeye başladığında teraryumu genel olarak kontrol etmenizde yarar var.


kaplumbağa ilgile her şey...
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Ağustos 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
naked adlı kullanıcıdan alıntı

su kaplumbağmın akvaryumunun derinliği nası olmalı ?ayrıca sadece dinlene bileceği kuru bi akvaryumu varsa nolacak?çünki daima ıslak oması gerekiyormuş.akvaryuma çeşme suyu koyarsam nolur ?

Yavru kara kaplumbağaları ile yetişkenleri için su alanları aynı büyüklükte olmamalıdır, aksi takdirde yavrular boğulabilir. O nedenle kaplumbağanız yavruysa büyüyene kadar duş alanı yerine bir tasın içinde kum ve üzerinde su kullanabilirsiniz. Kum miktarını zamanla azaltabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Su kaplumbağaları için su derinliği kabuk genişliğinden daha fazla olmalıdır, böylece sırt üstü düştüğünde kendini düzeltebilir (yüzerek) ve boğulma riski (sığ suda) olmaz.

Zemin yüzeyi hem kara hem de su kaplumbağaları için yeterince sert olmalıdır, böylece tırnaklarıyla kolayca tutunabilirler ve kayıp düşme riski oluşmaz.
cartedor - avatarı
cartedor
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #3
cartedor - avatarı
Ziyaretçi
merhaba arkadaşlar..su kaplumbağası almayı düsünüyorum..akvaryumum var ama akvaryumun üst kapagı akvaryumu tamamen kapatıyor..acaba sorun olurmu havasızlık gibi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
benim iki tane su kaplumbağam var 60-30cm boyutlarında akvaryumumda duruyorlar biri bazen kafasını dışarı çıkartıp nefes alıyor biri baktığımda 25 dk su altında duruyor bu normalmidir sizce
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
2-3 gün önce bi kaplum baga aldım yem olarak kurutulmuş karıdes verdiler ama yemiyor çok üzülüyorum napa bilirim Arkadaşlar yardımcı olun lütfennn.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaş yemi değiştir...boncuk gibi olan yemleri öneririm eğer büyükse bölüp bölüp at gnlük 2-3 parça kaplumbağa başı yeterlidir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
selam arkadaşlar bende de bir su kaplumbağsı var. Yaklaşık bir buçuk yıldır besliyorum. artık yemleri pek sevmiyor. Ben de biraz araştırdım neler yer diye. Sizinle de paylaşayım.En sevdiği besin kıyma (kırmızı et), haşlanımış yumurtanın beyazı bazen elma ile salatalık. Genellikle günde bir kez kıyma veriyorum (bir/ birbuçuk çay kaşığı yeterli). Günlük suyunu değiştiriyorum ve çeşme suyu kullanıyorum gayet iyi. Ayrıca haşlanmış yumurtanın kabuklarını suyunun içine atarsanız kabuğuna çok faydası oluyormuş. Bir de yürümesi için balkona çıkarıyorum, geziniyo (yaz günleri).
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Nisan 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Öncelikle Selamlar,

Arkadaslar bende 4 adet yavru kırmızı yanaklı su kaplumbağaları besliyorum,akvaryumun derinliği nerden baksan 15 cm var. Ters dönme konusuna gelirsek ben ortama suni yeşillik ve kuru alan olarak yassı bir taş koydum.Ters dönmeleri çok nadir,örnek vereyim 1000/1 kere oluyor.Döndüklerindede kafalarını kuru alana sürtüp yeniden dönebiliyorlar.Derin yapmanız kaplumbağanız için daha avantajlı olacaktır,çünkü su kaplumbağaları özgür yaratıklardır ve gelişmeleri açısından bol su her zaman yararlı olacaktır,fakat çokta derin olmasın geri dönmesi için yassı taş felan koyabilirsiniz .
rambo3947 - avatarı
rambo3947
Ziyaretçi
15 Nisan 2010       Mesaj #9
rambo3947 - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Teraryum - Hazır mı almalı evde mi yapmalı?
Kaplumbağa Besleme Rehberi Msn Happy
İstanbul'da bazı akvaryumcularda hazır teraryumlar (1-2 L'lik yuvarlak plastik kaplardan bahsetmiyoruz onlar bir kaplumbağa için maalesef hücre hapsinden farklı bir yaşam değil) satılsa da kitabına uygun bir teraryumu özel olarak yapmanız / yaptırmanız da büyük yarar var.

Su kaplumbağaları 3. boyut olarak suyun derinliğini de kullandıkları için geçici olarak bu tür birkaç litrelik uyduruk kaplarda yaşayabilirler ancak 2 boyutlu bir düzlemde yaşayan kara kaplumbağaları kesinlikle bu tür kaplarda bakılmamalıdır. Örneğin 4-5 cm'lik su kaplumbağaları ilk bir iki yıl bu tür kaplarda bakılabilirler ancak boyutları büyüdükçe kapları da mutlaka büyütülmelidir.

12-15 cm boya ulaşmış su kaplumbağalarınızın yaşamlarını mutlu ve sağlıklı sürdürebilmeleri (size verecekleri keyif de inanılmaz artacaktır) için aşağıdaki aksesuarları olan bir teraryum düşünülmelidir:

*Yarısı 30-40 L su tutabilecek ve diğer yarısı boş kalacak büyüklükte cam akvaryum
*Zemini 2-3 cm kalınlığında kaplayacak şekilde tatlı su akvaryum kumu
*Su sıcaklığını 26 °C'da sabit tutacak şekilde ısıtıcı-termostat
*Suyun üzerinde yüzen mango ağacı kökleri (üzerine çıkıp dinlenmeleri ve güneşlenmeleri için)
*Infrared lamba (günde 4 saat - tercihen 10:00-14:00 arası - güneş ısısı / ışınları yerine geçecek) ve 24 saatlik otomat
*Aydınlatıcı lamba (günde 10-12 saat açık kalacak)
*Dış filtre
Kara kaplumbağaları sadece düzlemsel hareket edebildikleri için en başından beri büyük bir teraryuma sahip olmalıdır. Kara kaplumbağaları için minimum teraryum ölçüsü 100x100x15 cm olmalıdır. Kara kaplumbağalarının teraryumlarında da yıkanabilmeleri için 3-5 cm derinliğinde sulu bir alan olmalıdır.

Yararlı Teknik Aksesuarlar

* Teraryuma 1 m uzaklıkta duracak 300W'lık bir ultraviole lamba
* 50 cm mesafeden 30x30 cm'lik bir alanın ortasını 50 °C'a kenarlarını 33 °C'ye kadar ısıtabilecek güneşi taklit edecek 250W'lık bir infrared lamba
* Genel aydınlatma ve bitkiler için bir florasan lamba
* Kara kaplumbağaları için zemin ısıtıcı kablolar
* Su kaplumbağaları için termostatlı (maksimum 40 °C'ye kadar göstergeli) ısıtıcı - kablo çıkışına dikkat çiğnemelerine engel olacak bir açıda yerleştirilmeli
* Su kaplumbağaları için dış filtre
* Su kaplumbağaları için havadaki nemi arttırmak için suyun içine hava verebilmek için hava pompası
* Nem ölçer - hygrometre
* Mango kökleri
* Suda çözülmeyen taşlar

İklim

Teraryumdaki iklim cam ve kapaktaki hava aralıklarının (4-5 mm'lik) oranıyla düzenlenir. Kuru bir teraryumun genelde cam kenarları ve ince tel örgü üst kapağı olur. Ancak sulu bir teraryum havalandırma pompasıyla nemi arttırılıyor ise kapağı daha aralıklı veya yarı kapalı olmalıdır. Aralıkların boyutlarını veya kapağın konumunu değiştirerek farklı oranlarda nemlilik sağlanır.

Isıtıcı infrared lamba ve ultraviole lamba ile kaplumbağaların arasına cam kapak kesinlikle konulmamalıdır. Cam kırılabileceği gibi yararlı ışınlar da filtrelenmiş olacaktır.

Su

Kara kaplumbağalarının havaya olan ihtiyaçları kadar suya da ihtiyaçları vardır. Zamanının büyük çoğunluğunda tozla kaplanmış kumlar üzerinde hareket ederek geçirse de serin suya erişebilmek isterler. Doğada dehidrasyondan kaçınabilmek için birçok alternatifi vardır. Topraktaki nem çiy yağmur taze besin kuru uyku (bazı kaplumbağalar susuzluktan ölmemek için çöllerde yerin 12 m altında bütün yazı uyuyarak geçirebilirler) vb. olaylar zırhlı uzman dostlarımızı susuzluktan ölmekten korurlar. Kaplumbağalarınızın karınlarından nem almalarını sağlamak için bu doğa olaylarını teraryumda gerçekleştiremeyeceğinize göre zeminle aynı ısıda her zaman temiz suyla dolu olacak içme ve banyo alanı sağlamalısınız. Bu alandaki eğimler su içerken veya duş alırken suyun dışına doğru kafalarını tutarak yorulmamalarını sağlayacaktır.

Yavru kara kaplumbağaları ile yetişkenleri için su alanları aynı büyüklükte olmamalıdır aksi takdirde yavrular boğulabilir. O nedenle kaplumbağanız yavruysa büyüyene kadar duş alanı yerine bir tasın içinde kum ve üzerinde su kullanabilirsiniz. Kum miktarını zamanla azaltabilirsiniz.

Su kaplumbağaları için su derinliği kabuk genişliğinden daha fazla olmalıdır böylece sırt üstü düştüğünde kendini düzeltebilir (yüzerek) ve boğulma riski (sığ suda) olmaz.

Zemin yüzeyi hem kara hem de su kaplumbağaları için yeterince sert olmalıdır böylece tırnaklarıyla kolayca tutunabilirler ve kayıp düşme riski oluşmaz.

Zemin ve Isıtma

Hem kara hem de su kaplumbağaları için teraryumun zeminini birebir oranında kum ve gübreden arındırılmış turba karışımı ile kapatıyoruz. Kuru kum ile turba karışımını yıkayıp iyice kuruttuğumuzda en uygun esneklikte bir zemini elde edebiliriz. 10 cm'Lik bir derinlik yeterli olacaktır. Turba suyunuzu bir miktar karartabilir (kaplumbağalarınız buna kesinlikle aldırmaz) isterseniz sadece kum da kullanabilirsiniz ancak sadece kumdan oluşan zemin turba karışımlı zemine göre çok daha sıkıdır ve ebeveyn kaplumbağalarınızın zemine gömecekleri yumurtaları farketmezseniz yumurtalar ya kuruyacak (kuru teraryumda) ya da nefes alamayacaklardır (sulu teraryum).

Yerden ısıtma kullanacağınız teraryumda bütün hayvanların ısı kaynaklarına (ışık ve taş) ulaşabileceğinden emin olunuz. Spiral şeklindeki ısıtma kablolarını üstü 36 °C'ye kadar ısınacak şekilde uygun kalınlıkta bir taşın altına yerleştiriniz. Eğer tüm kaplumbağalar taştan faydalanamıyorsa daha büyük bir taşla değiştiriniz veya bir taş daha koyunuz. Otomat kullanarak taşın sabahtan ısınmaya başlamasını öğlen gibi en sıcak hale gelmesini öğleden sonra da kapanarak yavaş yavaş soğumasını sağlayarak doğal ortamlarına paralel bir durum yaratmış oluruz.

Teraryum zemini üzerine köpük onun üzerine 2-3 kat alüminyum folyo onun üzerine ısıtıcı kablolar ve onların üzerine taşlar veya bir blok çimento konulmalıdır.

Bitkilendirme

Bitkiler kaplumbağalarınızın sağlığı için gerekli değildir ancak daha uyumlu ve estetik bir teraryum için oldukça yararlıdır. Kara kaplumbağaları için sulu alanların kenarları dışarı kolay çıkabilmeleri için eğimli olmalıdır. Suyun yüksekliği de en fazla çene altına kadar olmalıdır. Bitkiler tırmanamayacakları yerlerde olmalıdır aksi takdirde uzun ömürlü olmayacaklardır. Teraryum şartlarında hassas olmayacak bitkiler seçilmelidir. Estetik görünümlerinin yanısıra bitkiler teraryumdaki biotopun sağlığıyla ilgili bir gösterge de olabilir. Bitkiler kötü görünmeye başladığında teraryumu genel olarak kontrol etmenizde yarar var.


kaplumbağa ilgile her şey...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Eylül 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya ben su kaplusundan aldum biri kız biri erkek bunların içine sıcak su katıyom ikisi hemen içine girip uyuyolar bide su cesmemi yoksa hazır su mu olucak yaww bi anlatınnn da cok tşkk cevap beklirimmm da usaklar

Benzer Konular

1 Mayıs 2006 / virtuecat Bilgisayar
22 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
17 Şubat 2011 / Misafir Taslak Konular