Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı arkadaşlar ben bu yıl aspir ekmeyi düşünüyorum,daha önce ekenlerden hep duydugum tarlayı çok yorduğu aspirden sonra ne ekilirse ekilsin verimimn az olduğu söyleniyo,sizlerin görüşleri benim için önemli.aspir ekilen tarlaya ertesi yıl ne ekilse doğru olur verim alınır.mesela aspirden sonra kimyon ekilirmi?
ASPİR TARIMI
Aspir tarımındaki en önemli avantaj (kolaylık), Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir Belki de bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır
Toprak Hazırlığı: Toprak bakımından çok da seçici olmasa da, derin, verimli tınlı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nötr'e yakın (pH 5-7) olan topraklar aspir tarımı için idealdir Daima bu tip topraklar tercih edilmelidir Ancak, kıraç alanlarda da başarılı bir şekilde yetişebilmektedir
Aspir tarımı yapılacak alanlarda dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise, tarlanın özellikle yağmur sularını göllendirmeyecek bir konumda olması, yüzey drenajının iyi olması gerekir Eğer, tarla içerisinde yer yer çukur alanlar var ise ve yüzey drenajı da kötü ise, özellikle yağış suları ve sulama suları bu alanlarda birikerek bitkinin kök bölgesinin bazı hastalıklara açık hale gelmesine neden olacaktır
Toprak hazırlığı olarak, eğer tarla, bir önceki bitkiden sonra aspir ekimine kadar boş bırakılacaksa, sonbaharda veya ilkbaharda pullukla sürülmelidir Ekimden önce ise, diskaro ile ekime hazırlamak yeterli olacaktır
Tarla hazırlığının ekimden hemen önce yapılması, bahar aylarında tarlada ortaya çıkacak kendi gelen bitkiler (halaza-bir önceki ve/veya diğer kültür bitkileri) ve yabancı otların yok edilmesi nedeniyle, aspir'in ilk gelişme dönemleri için temiz, yabancı otlardan arınmış bir yetişme ortamı sağlayacaktır Tuzlu topraklar, aspir tarımı için olumsuz etkide bulunur Aspir'in tuza dayanıklılığı, arpa ile aynıdır Toprakta tuzun fazla bulunması, çimlenmeyi, verimi ve tanedeki yağ oranını düşürür