Arama

İlk grip virüsü ne zaman ortaya çıkmış ve nasıl biçim değiştirmiştir?

Güncelleme: 1 Kasım 2009 Gösterim: 7.177 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
grip ilk olarak ne zaman ortaya çıkmıştır ve grip virüsü nasıl biçin değiştirmiştir?
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

grip ilk olarak ne zaman ortaya çıkmıştır ve grip virüsü nasıl biçin değiştirmiştir?

Tıp dilinde İnfluenza olarak da bilinen grip, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), menengoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.
Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Virüsteki nükleik asit 8 tane RNA zincirinden oluşur. RNA'nın kopyalanmasında hata oranı yüksek olduğu için, virüs genomu sürekli değişim halindedir. Ayrıca, aynı hücreyi birden fazla virüsün enfekte etmesi durumunda viral RNA parçaları birbirleriyle karışıp yeni genetik kombinezonlar oluşturabilirler. Bu nedenlerden dolayı vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.
Sponsorlu Bağlantılar
vikipedi
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

grip ilk olarak ne zaman ortaya çıkmıştır ve grip virüsü nasıl biçin değiştirmiştir?

I. Dünya Savaşından hemen sonra olan 1918-1919 İspanyol Gribi salgını bilinen ve 4 yıl içinde 9 milyon erkeğin ölümüne neden olanilk grip salgınıdır.
1918'de hastalıktan ölenler üzerinde otopsi yapılırken doktorlar bazı örnekler alıp formaldehidde saklamışlardı. İşte bu örneklerden birinden virüs belirlendi.
Araştırmalar sonucunda virüsün önce kuşlardan domuzlara, daha sonra da domuzlardan insanlara geçtiği gösterildi. Virüs kuşlarda barınıyor ancak nadiren domuzları enfekte ediyordu. Tabiiki hastalanan domuzun immün sistemi virüsü yenmek için harekete geçiyor, virüste o zaman hayatta kalabilmek için mutasyon geçirerek şekil değiştirmek zorunda kalıyordu.

Daha sonra görülen 1957 Asya gribi ve 1968 Hong Kong gribi bu şekilde mutasyona uğramış domuz virüsleri ile ortaya çıktı.
İnfluenza virusu üzerinde bilimsel araştırmalar yoğunlaştırıldı. Influenza hakkındaki modern bilgiler Londra'da 1933 yılında influenza A virüsünün insandan ilk kez izolasyonu ile elde edilmeye başlandı. 1940'ta influenza B, 1947'de influenza C izole edildi. Hastalık ile ilgili daha detaylı bilgi, 1941'de influenza virüsünün hemaglutinasyon özelliğinin keşfi ve hemaglutinasyon inhibisyonu baz alınarak yapılan tanı testleri ile alınmaya başlandı. İnaktive aşıların koruyucu etkisi olduğu ise 1950'lerde kanıtlandı.Ve, Mayıs 1957'de aşı üretim çalışmaları başlamıştır.

1976 domuz gribi, 1977 Rus gribi, 1997 kuş gribi gibi adlar ve özelliklerle grip mikrobu farklılaşarak bugünki domuz gribiyle görülmeye devam etmektedir.

(saglıkkutuphanesi.com'dan yararlanılmıştır)

Benzer Konular

18 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
4 Ekim 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Ocak 2020 / sermlkv Cevaplanmış
20 Haziran 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap