Arama

Borç çeşitleri nedir, örnekler misiniz?

Güncelleme: 3 Kasım 2009 Gösterim: 6.764 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
borç çeşitleri nelerdir örnekler verir misiniz
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
3 Kasım 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

borç çeşitleri nelerdir örnekler verir misiniz

KAMU (Devlet) BorçlarI
Devlet Borçlarının Çeşitleri
Kaynaklarına Göre Devlet Borçları
İç Borçlar: İç piyasadan sağlanan borçlardır.
Dış Borçlar: Yabancı piyasalardan sağlanan borçlardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Vadelerine Göre Devlet Borçları
Kısa Vadeli Borçlar (Dalgalı Borçlar-Floating Debt): Genellikle para piyasasından kamu gelir-giderleri arasındaki dengesizlikleri gidermek için başvurulan borçlardır.
Ülkemizde başlıca kısa vadeli borçlar:
- Hazine Bonoları (Plasman Bonoları)
- Hazine Kefaletine Haiz Borçlar: Kamu kurumlarının hazinenin kefaletini alarak borçlandıkları borçlardır.
- Hazine Tahvilleri: Vadeleri
Uzun Vadeli Borçlar (Konsolide Borçlar): Süresi 5 yıldan fazla olan, genellikle sermaye piyasasından sağlanan borçlardır.
Zora ve İsteğe Bağlı Borçlar
Zora Dayalı (Cebri) Borçlar: Devletin zorla ödünç aldığı borçlardır. Örneğin; ülkemizde 1961 yılında uygulanan tasarruf bonoları
İsteğe Bağlı (İhtiyari) Borçlar: Elinde borç verilebilir fonları bulunanların kendi istek ve arzusuyla devlete borç vermeleridir.
Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Döneminde İlk Borçlanmalar
Osmanlı Devleti'nde ilk dış borçlanma 1854 Kırım Savaşı borçlanması ile başlamıştır. 1881'de moratoryum ilan edilip hazırlanan Muharrem Kararnamesi ile devlet borçları azaltılıp, borçların karşılığı olarak, 1979'da Galata Bankerleri'ne olan borca karşılık kurulan Rüsum-u Sitte (6 vergi: tütün, tuz, damga, alkollü içkiler, ipek öşrü, su avı resmi) İdaresi yerine Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar) İdaresi kurulmuştur.
Cumhuriyet döneminde ilk dış borçlanma 1927 yılında Anadolu Demiryolları ve Haydarpaşa Limanı'nın kamulaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır.
Millileştirme dışında Cumhuriyet döneminin ilk konsolide dış borçlanması 1930 yılında yapılmıştır. Kibrit Tekeli 25 yıl için kendisine bırakılan bir Amerikan şirketi, karşılık olarak Türk Hükümeti'ne 10 milyon Dolar borç vermiştir.
Cumhuriyet döneminde ilk olarak iç borca 1933 yılında başvurulmuştur. İlk iç borç, 1933 yılında ülke ekonomisinde önemli rolü olan ve kalkınmanın ilk aşamasında ön planda yer alan demiryolu inşaasında kullanılmak amacıyla yapılmıştır. Cumhuriyet döneminin ilk iç borcu olan 1933 Ergani İstikrazı, Fevzipaşa - Diyarbakır Demiryolu Hattı'nın inşaası için yapılmıştır.
Türkiye'de iç borçlanma ile ilgili temel karar 1985 yılından başlayarak bütçeye gelir ve gider yazılan borçlanma anapara giriş ve ödemelerinin bütçe dışında ayrı bir borç yönetimi hesabı içinde izlenmeye başlanmasıdır. Yapılan değişiklikle, borçlanma anapara giriş ve ödemeleri bütçe dışına çıkarılmış ve yalnızca faiz ödemeleri bütçe içinde gösterilmeye başlanmıştır (Eğilmez. 1997; s.92). 1986 yılından itibaren borçların anapara ödemeleri bütçe dışına çıkartılarak, tamamen Hazine Müsteşarlığımın yetkisine verilmiştir (Eker-Meriç, 2000.S.166).



Kaynak

Benzer Konular

24 Aralık 2015 / Pouytr Soru-Cevap
30 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap
18 Aralık 2014 / messihasan Cevaplanmış
22 Eylül 2008 / BARIŞ X-Sözlük