Arama

Türkler zamanında Anadolu'da yapılan mimari eserler nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Kasım 2012 Gösterim: 12.473 Cevap: 10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2012       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
malazgirt meyda savaşı2ndan sonraanadoluyu yurt tutmak amacıyla yerleşen türkmenliler , miryokefalon ve haçlı seferlerini başarıyla geçiştirmişlerdir veanadolunun türk yurdu olduğunu kabul ettirmişlerdir . bu nedenle türkmenliler anadolu'ya türk sanatının ve kültürünün şaheserleriyle donatmıştır.
Örnek : divriği uludağ cami
Sponsorlu Bağlantılar
1228 yılında mengücek beyi ahmet şah tarafından yaptırılmıştır.dünya sanat tarihine geçmiş, taş işçiliği şaheseridir.birbirinden farklı bezemelerle göz alıcı bir mimari yapıdır.
Örnek : erzurum çifte minareli medrese, sivas gök medrese
dönemin eğitim kurumlarıdır. anadolunun çoğu ilinde medreseler vardır.bunlar avlulu kubbeli 2 veya tek katlı olmak üzere değişiklikler gösterir.
Örnek : sultan hanı (aksaray)
selçuklu devletinin en büyük ve en güzel kervansarayıdır.1. alaaddin keykubat tarafından 1229 yılında yapılmıştır.kervansaraylar ticaret yolları ve konaklama tesisleri özelliğindedir.belirli mesafelerdeki sultanların veya vezirlerin yaptığı kervansaraylarda,tüccarlar ve yolcular hayvanlarıyla kalır,yemek yerler,yatıyorlardı.kervansarayların etrafında pazarlar bulunurdu.
Örnek : amasya şifahanesi
ilhanlı -sultanı olcayto ve eşi yıldız hatun tarfından yapılmıştır. selçuklu devletinin medrese planı ve taş işçiliği kullanılmıştır.19. yüzyıla kadar hizmet verilmiş ve hekim yetiştirilmiştir.şifahanedeki ruh hastalarına telkin ve müzikle tedavi edilirdi.
bu dönemde bazı örneklerin kitaplarda gördüğümüz yüzlerce eser verilmiştir. surlar saraylar köprüler ve köşkler yapılarak anadolu baştan başa imar edilmiştir. anadoluyu fetheden türkler burayı kendi gelenek ve görneklerini getirmişlerdir.dede korkut hikayeleri oğuzların 10. yüzyılda yaşantılarını anlatan en güzel örneklerdir.
hacı bektaş-ı veli , mevlana ve yunus emre bu dönemin en önde gelen şair ve düşünürlerindendi hacı bektaş-ı veli ve yunus emre eserlerinde sade ve akıcı bir türkçe kullanırken , mevlana farsça yazmıştır. YAZANMsn ConfusedELMA PEKŞEN YARDIMCISI:ŞEYDA ELÇİN PEKŞEN
OKUMAYANIN KELLLESİNİ KOPARIRIM HEAAAAAAAAAAAAAAAAMsn Wink mUcxxxx

Benzer Konular

20 Ağustos 2014 / Misafir Cevaplanmış
18 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Aralık 2013 / bluee3 Soru-Cevap
24 Ocak 2015 / Sezind Soru-Cevap
24 Mart 2009 / okancan Soru-Cevap