Arama

Fransa'nın yeme-içme kültürü hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Kasım 2013 Gösterim: 28.596 Cevap: 18
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
14 Nisan 2011       Mesaj #11
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

frasa da yeme, içme . giyim , yerleşim ve iklim hakkında 2 3 paragraflık kısa ve öz bir yazı yazar mısınız

Fransanın Yemek Kültürü

Sponsorlu Bağlantılar
Fransa'nın yemek kültürü açısından önemli bölgelerinden biri de Normandiya. Fransız evkadınları bolluk ve rahata alışkın olduklarından Normandiya'daki dükkanlarda pek çok hazır yiyecek satılıyor. Balıkçılarda ise çok taze dil ve fener balığı bulunuyor. Bir de çok çeşitli peynirler var: Nefis Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha az adı duyulmuş ama en az onlar kadar lezzetli üç kat kremalı peynirler; ayrıca beyaz bir kabukla kaplı tuzlu çubuk veya kalp şeklindeki peynirler ve daha neler neler...
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşçıları yemek yapmaya en çok heveslendiren "dilbalığı" oluyor. Midyeler de Normandiya'nın başlıca yiyeceği. Ondan sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor ama Fransızlar'ın gözünde dilbalığının yeri apayrı.

Fransa'nın her yerinde domuzdan büyük ölçüde yararlanılıyor. Özellikle güneybatıda popüler olan lahanalı çorbada domuz eti kullanılıyor. Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti öne çıkıyor. Izgara pirzola da seçkin yemeklerden biri. Üzerine eritilmiş peynir krema hardal sürülüyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana kadar tekrar ızgaraya konuluyor.

Özellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar çok seviliyor ki Fransızlar için bundan daha güzel birşey olamaz. Başka bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle püre haline getiriliyor ve az miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara veya kızartılmış etle servis yapılıyor.

Fransız mutfağı sözkonusuysa şampanyadan bahsetmeden geçmek olmaz. Şampanyanın mükemmeli "Dom Perignon" Picardy bölgesinin Sainte-Menehould kentinde doğmuş. Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı geçen beyaz şarabın yerini tutabiliyor.

Örneğin tavuk yemeklerinde veya kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya kullanmak mümkün. Ancak iddialı yemeklerde şarap kullanmak gerekiyor.

Yolunuz Paris'e düşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ördek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz. Ayrıca salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor. Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dünyanın başka hiçbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır...

Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti Franche-Comte'teki yemeklerde ise büyük ölçüde Alman etkileri göze çarpıyor. Burası tam olarak Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bölge. Yörede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği çok yapılıyor. Ayrıca çeşitli pastalar acıbadem kurabiyesi baharatlı ve anasonlu kekler küçük zencefilli çörekler büyük kavanozlarda satılan minik bisküviler acı çikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18. yüzyılın gösterişli havasını taşıyan gözde yiyecekler arasında. Bu bölgeye özgü iki önemli peynir tatları kimyon veya anasonla güçlendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri. Franch-Comte eyaletinin çok öenmli bir ürünü de "vişne rakısı". Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın çok pahalı olmasına rağmen Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geçiyor. Çünkü puding ve suflelerde kullanıldığında çok farklı bir tat ortaya çıkarıyor. Vişne rakısının bir başka işlevide "fondue" adı verilen bir peynirin yapımında kullanılması. Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor.

Bunların dışında neler mi var? Birçok kişiye göre yörenin en güzel ürünü mantarlar. Öyle ki bu bölgede mantar toplamak ve daha sonra yemek başlıca zevk zaman geçirme yolu haline gelmiş. Yani mantar meraklıları için Franch-Comte bir cennet...

Fransızlar başka kültürlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar. Örneğin Cezayir'den dönen Fransızlar "kuskus"u İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen "paella"yı Fransa'ya getirmişler. Bu şekilde mutfağa değişik ülkelerin lezzetleri de eklenmiş.

Fransız Modası
15. yüzyılda erkeklerin gardrobuna yeni bir giysi eklendi. Bu bol kollu omuzları ve göğsü oturtulmuş geri kalan bölümleri dökümlü manto gibi bir giysiydi. Giyilen şapkalar türbana benziyor yan tarafından uzun bir eşarp sarkıtılıyordu. 1480'lerde "yırtmaç" modası çıktı. İçine giyilen görülsün diye ceketlerin kolları dirsekten bir yırtmaçla açılıyor böylece o dönemde moda olan işlemeli gömlekler ortaya çıkıyordu. Kadın modasında pek fazla değişiklik olmadı. 15. yüzyılda en büyük değişim giderek çok acayip biçimler alan saç modellerinde görüldü. Avrupa'da kilise kulesi gibi taranmış saçlara bile rastlanıyordu.

İKLİMİ

Fransa’da birbirinden ayrı üç iklim tipi ile karşılaşılır. Ülkenin batısında okyanusal iklim hüküm sürer. Bu iklim; ılık, nemli, bulutlu günleri fazla güneşli günleri az her mevsimi yağışlı olarak karşımıza çıkar. Okyanusal iklimin en tipik bir şekli Fransa’nın batı ucunu meydana getiren Bretanya yarımadasında göze çarpar. Burada ne kışlar soğu, ne de yazlar sıcaktır.


Batıdan gelen okyanus rüzgarlarının etkisiyle her mevsim, fakat bilhassa kış yağışlı geçer. Okyanusun geç ısınıp geç soğuması yüzünden kış geç gelir (en soğuk ay Şubat). Aynı şekilde burası yazın fazla ısınmaz (en sıcak ay Ağustos). Bu okyanusal iklim tipi biraz daha ılık şekilde Fransa’nın güneybatısında Biskay körfezi kıyılarında da hissedilir. Fransa’nın doğu yarısında ise iklim kıtasal bir karakter gösterir. Yazlar sıcak, kışlar soğuk geçtiği gibi kurak mevsim bulunmamakla beraber yağış azamisi yaz aylarına geçer. Böylece Fransa’nın batısından doğusuna doğru olan kesimlerde kış şartlarında bir şiddetlenme görülür. Fransa’nın güneydoğusunda Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı geçer. Burada dağların kıyıya paralel olması yüzünden Akdeniz ikliminin ülke içinde yayılış sahası fazla geniş değildir. Bununla beraber Rhone vadisi boyunca ve hatta Pirene dağlarının kuzeyindeki ovalarda yer yer bu iklimin etkisi görülür.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2011       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fransa çok büyük bir yer iklim ve kültüleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fransanın yemekleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fransanın eğitim imkanları
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PERFORMANS ÖDEVİM FRANSA NIN YEME-İÇME GİYİNME VE YERLEŞİMİ HAKKINDA BİLGİ LÜTFENNNNNNN
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2012       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
framsanın giyim ve yerleşim özelliklerini yazar mısınız çoooookkkkkkkkk acil ? lütfennnnnnn?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2012       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba ! Msn Happy ben sosyal ödevi için arıyorum ama perfonmans ödevi yardımcı olursanız çok sevirimşmm <3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2012       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sos. perfonmans ödevi için yardımcı olun Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2013       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fransa nın veya almanyanın yeme-içme giyinme ve yerleşim ini inceleyerek o ülkenin iklim özelliğini yazarmısınız

Benzer Konular

26 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
23 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
6 Ocak 2014 / Misafir Soru-Cevap