Arama

Elektriğin yol açtığı tehlikelerden korunma tedbirleri nelerdir? - Sayfa 6

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Nisan 2015 Gösterim: 68.100 Cevap: 91
kuşçu - avatarı
kuşçu
Ziyaretçi
19 Şubat 2011       Mesaj #51
kuşçu - avatarı
Ziyaretçi
okullardaki elektrik prizlerine elimizi sürmemeliyiz her hangi bir cisim sokmamalıyız.
ucu açılmış kabloları kesinlikle yetkili kişiye bildirmeli.kendiniz herhangi bir müdahalede bulunmamalıyız.
Sponsorlu Bağlantılar
elektrik kaçağı veya çıngı çıktığını gördüğünüz kabloya yaklaşmadan yetkilelere haber vermeliyiz.
okulda herhangi bir nedenle yangın çıktığını görürsek hemen en yakın yangın tüpüyle müdahale etmeliyiz.
yangın veya tehlike arzeden bi durumda panik yapmadan ve tek sıra halinde oradan uzaklaşmalıyız.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #52
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnsanları elektrik çarpmasından korumak için genel olarak:
-Koruyucu yalıtma,
Sponsorlu Bağlantılar


-Üzerinde durulan yerin yalıtılması,


-Küçük gerilim kullanma,


-Sıfırlama ve


-Topraklama, gibi düzenler kullanılır.


Ayrıca Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğinin 25.10.1996 tarih 22798 sayılı resmi gazetede yayımlanan son değişikliği ile TEDAŞ'ın da zorunlu kıldığı Kaçak akım rölesi (diğer adıyla hayat koruma) iş güvenliği adına çok güzel bir teknik ilerlemedir.


Koruyucu yalıtma: Normalde gerilim altında olmayan ancak yalıtım hatası sonucu elektriklenebilen parçaların izoleli yapılmasıdır.


Elektrik işlerinde kullanılan penseler, karga burunlar, tornavidalar ve benzer el aletleri, uygun şekilde yalıtılmış ve yağdanlıkların, süpürgelerin, fırçaların ve diğer temizlik araçlarının sapları, akım geçirmeyen malzemeden yapılmış olmalıdır.


Üzerinde durulan yerin yalıtılması: Yerleri değişmeyen sabit elektrikli makina ve araçlarla, elektrik panolarının taban alanına tahta ızgara, lastik paspas vb. konulmak suretiyle yapılan bir korunma önlemidir.


Bu korunma önlemi, herhangi bir elektrik kaçağında insanı toprağa karşı yalıttığı için elektik çarpılması gerçekleşmez.


Küçük Gerilim Kullanma: Bir yalıtım hatasında elektrik çarpmasının etkili olmaması için, elektrikli araçların 42 voltluk gerilimle çalıştırılmasıdır. Bu korunma önlemi yapılan elektrikli araçları ayrıca topraklamaya gerek yoktur.


Kazan içinde veya buna benzer dar ve iletken kısımları bulunan yerlerle ıslak yerlerde, alternatif akım ile çalışan lambalar kullanıldığı takdirde küçük gerilim kullanılmalıdır.


Bu devredeki fişler aynı yerde bulunabilecek daha yüksek gerilimli prizlere uymayacak türden seçilmelidir.


Sıfırlama: Elektrikli makina ve araçların gövde kısımlarının (yani şaselerinin) nötr iletkenine bağlanmasıdır. Ancak nötr hattına doğrudan doğruya bağlamak için en az 10 mm². kesitinde bakır iletken kullanılması zorunludur.


Topraklama: Elektrik enerjisinin kullanıldığı yerlerde, üzerinde akım taşıyabilecek madeni kısımların toprak ile yapılan elektriksel bağlantı düzenine topraklama denir. (Diğer anlatımla makine şasesi ile yeryüzündeki toprağın birbirleri ile bağlanmasıdır).


Elektrikle çalışan tüm makine ve tezgahlar, tornalar, frezeler, planyalar, vargeller, hızarlar, matkaplar, kompresörler vb. yerlerin şaselerine gözle muayene edilebilen topraklama hatları çekilmelidir.
Ayrıca çelik konstrüksiyonlu metal çatılar da yıldırıma karşı etkili bir şekilde topraklanmalıdır.
Topraklama devresi, düşük dirençli iletkenden (bakır veya alüminyumdan) yapılmış olmalı, bağlandığı cihazın devresinde meydana gelecek en büyük kaçak akımı iletecek kapasitede olmalı, mekanik ve kimyasal etkilerden korunmuş olarak çekilmelidir.


Elektrik tesisatının yıllık periyodik kontrol belgesinde, topraklama levhalarının ölçülen direnç değerleri ohm cinsinden yazılmalı, direnci 10 ohm'dan büyük levhalara ek topraklama levhası eklenmelidir. (Radyoaktif paratonerlerin topraklama direnci 5 ohm'dan küçük olmalıdır.)
Kaçak akım rölesi : Tüketici devrede, gelen ve giden akımların birbirlerine eşit olmadığı durumlarda, devreyi otomatik olarak kesen bir koruma cihazıdır. Yani insan vücudundan bir akım geçmesi halinde dönen akım, gelen akıma eşit olmayacak ve elektrik devresi kesilecektir.


Hayat Koruma denen Kaçak akım rölesinde toprak hattına da gerek yoktur. Bu nedenle yerleri sürekli değişen elektrikli aletlerin kullanılmasında çok güvenlidir.


Yukarıda sayılan koruma önlemlerinin dışında;


-Atölyelerde bulunan makine ve tezgahların ayrı ayrı durdurma tertibatından başka, atölyedeki veya kısımdaki tezgahları tamamen durduracak bir ana şalter bulunmalıdır.


-Elektrik panolarının ön kısımlarında geçişi güçleştirecek malzeme bırakılmamalıdır.


-Makine ve tezgahların çalıştırma düğmeleri yeşil, durdurma düğmeleri kırmızı renkte olmalıdır. Kollu ve çevirmeli şalterlerde ise çalıştırma için "1" , durdurma için "0" gibi etiketler bulunmalıdır.


-Makina ve tezgahların kumanda yeri, bunların görülemeyeceği yerde ise çalışmaya başlamadan önce bir uyarı sesi ile haber verilmelidir. (Yani elektrik geliyorum demelidir.)


-Elektrikli el aletlerinin kullanılması gereken yerlerde, yeteri kadar topraklanmış elektrikli prizler bulundurulmalıdır. Bu prizlerin yeterince bulunmamasından dolayı, el aletlerinin fişleri sökülmekte, kablolar düz olarak bağlanmaktadır. Bu da çeşitli kazalara yol açmaktadır.


-Elektrik el aletlerini çalıştırmak için anahtarın üzerine basıldığında çalıştıracak, bırakıldığında durduracak yaylı anahtarlar kullanılmalıdır. Bu anahtarlar bozulduğunda aynı özellikteki yaylı anahtarla değiştirilmelidir.


-Elektrik kabloları muntazaman döşenmiş olmalı, kırık fiş ve prizler onarılmalı, sigortalar kapalı dolap içerisinde bulundurulmalıdır.


Büyük mutfaklar, bulaşık yıkama yerleri, soğuk hava depoları, su pompa daireleri ve kazan daireleri ile çamaşırhaneler, banyolar, galvanik işletmeler gibi nemli ve ıslak yerler ile parlama ve patlama tehlikesi oluşturabilecek tozlu yerlerde;


-aydınlatma lambaları, fiş ve prizler ile anahtarlar su damlalarına ve toza karşı tamamen korunmuş tipte (etanş) olmalı,


-sigortalar tehlikeli ortamın dışında bulundurulmalı,


-yıpratıcı etkisi olan buhar ve dumana açık metal parçalar, örneğin koruyucu boya ya da dayanıklı gereçler kullanılarak korozyona karşı korunmalıdır.


Maddelerin yapısı, işleme, öğütme, sürtünme, karıştırma, sıçrama, taşıma ve depolama işlemleri sonucunda statik elektrik yüklenmeleri oluşur. Statik elektrik, iletken bir bağlantı olmaksızın, sürtünme ve hareket sonucu oluşan durgun elektriktir.


Statik elektrik yüklü cisimlerin, birbirleriyle temas etmeleri sonucu kıvılcım oluşur ve patlama ve yangın tehlikeleri meydana gelir.


Ayrıca kağıt, kumaş gibi hafif ve iletken olmayan malzemelerin işlendiği veya kullanıldığı yerlerde, statik elektrik yüklü malzemelerin birbirlerini itmesi veya birbirlerine yapışması gibi üretim zorluğuna,


-Hassas elektrik alet ve cihazlarının hatalı çalışmasına,


-İnsan vücudundaki normal elektrik dengesini bozarak, sinirsel sistemini etkilemesine, yol açarak başka kazalara da davetiye çıkarabilir.
Statik elektriği önlemek için, yapılan işin niteliğine göre;


-Nemlendirme,
-Birbirine bağlama ve topraklama,
-İyonizasyon yöntemlerinde biri veya birkaçı uygulanmalıdır.


Nemlendirme: Çevre havasını statik elektrik akımının geçmesine izin verecek kadar nemli hale getirerek, statik elektrik birikimi engellenebilir. Nemlendirme birçok madde için zararlı olduğundan ve sıcak havalarda aşırı nem, insanları rahatsız edebileceğinden kullanım alanı sınırlıdır.


Birbirine bağlama ve topraklama : İletken özellikteki iki veya daha fazla cismi, bir iletken aracılığıyla birbirine bağlayarak topraklamaktır. Böylece, cisimlerdeki statik elektrik yükü dengelenmiş olacaktır.


Parlayıcı sıvıların konulduğu bütün depolar ve boru donatımları, boru bağlantıları bu yöntemle statik elektriğe karşı topraklanmalıdır. Depoların parlayıcı sıvılarla doldurulması veya boşaltılmasında araç ile depo arasında topraklama hattı bağlantısı yapılmalıdır.


İyonizasyon yöntemleri : Hava, normal koşullarda iletken değildir. Ancak, havayı yeterli oranda iyonlaştırarak statik elektriğin cisimlerde birikmesi önlenebilir.


Havayı iyonlaştırmak için; statik tarak, radyoaktivite ile iyonlaştırma veya açık alev gibi yöntemler kullanılmalıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #53
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kablosu kopmuş olan elektirik aletlerine dokunmamalıyız
elektirik çarpan birine çıplak elle dokunmamalıyız
ıslak zeminlerde elektirikli aletleri bulundurmamalıyız
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2011       Mesaj #54
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
herkes dinlesin her zaman her yerde bir elektrik kazası olur bunlardan bazıları 1.her yerde telefonların şarj edilmemesi
çözüm:ayakkabıların arkasına bişey takılıp yürüyince enerji üretmesi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2011       Mesaj #55
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BİLGİSAYAR CARPMALARI
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2011       Mesaj #56
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
elektiriğin yol açabileceği tehlikelerden korunmak için alınması gereken önlemler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2011       Mesaj #57
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
okuldelektirik sorunlarına örnek istiyorum fakat priz,yangın,çıkan kablo falan hariç lütfen acil :'(
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2011       Mesaj #58
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha bana da lazım lütfeen yardım edin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2011       Mesaj #59
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1-)Okuldaki elektrik prizlerine elimizi ıslak elle sürmemeliyiz.
2-)Prilere herhengi bir cisim sokmayın.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2011       Mesaj #60
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
*okuldaki elektirik pirizlerine elimizi sürmemeliyiz her hangi bircisime dokunmamalıyız

Benzer Konular

11 Şubat 2013 / Misafir Cevaplanmış
25 Şubat 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
15 Şubat 2009 / 4sR3p Soru-Cevap
7 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap