Arama

Anayasanın ilk 3 maddesinin Türkiye Cumhuriyeti açısından önemi nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Nisan 2014 Gösterim: 44.987 Cevap: 10
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Nisan 2014       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anayasanın ilk üç maddesi Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti açısından hayati derece önemlidir. Bu yüzden bu ilk üç maddeden vazgeçmek mümkün değildir. İlk üç maddeyi hangi konuları düzenlediğini de açıklayarak sırasıyla inceleyelim.

Sponsorlu Bağlantılar
Birinci madde, devletin şeklini düzenlemektedir. Bu maddeye göre, Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Bu madde, egemenliğin bir kişiye veya bir hanedana ya da bir sınıfa ait olmayıp doğrudan millete ait olduğunu ifade etmektedir. Zira, “Cumhuriyet” milletin kendi kendisini yönettiği bir yönetim biçimidir. Bilindiği üzere Saltanatın kaldırılmasıyla egemenlik milletin eline geçmiştir. İşte, yukarıda açıkladığımız birinci madde bunu veciz bir şekilde ifade etmektedir.

İkinci madde ise Devletin niteliklerini düzenleyen bir hükümdür. Bu maddeye göre, Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Benzer Konular

20 Ağustos 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
12 Mayıs 2009 / nofearbrave Cevaplanmış