Arama

Yama hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 23 Mart 2010 Gösterim: 1.152 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yama ile ilgili 1sayfalık bilgi istiyorum
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yama ile ilgili 1sayfalık bilgi istiyorum

Yama
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yama, bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlikyazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır. sorunlarından olan
Yazılımlarda var olan açıkları kullanan kötü niyetli kişiler, bilgisayarlarda istedikleri kodları çalıştırabilirler. Çalıştırılan bu kodlar sayesinde bilgisayarda kapılar açıp kişisel bilgiler öğrenilebilir, donanımlarda hata oluşturup bilgisayarın yapısı bozulabilir. Verilerin içerikleri de değiştirilebilir.
Yazılım firmaları, açıkları kötü niyetli insanlardan önce bulup, bunu gidermek için yama (patch) yayınlamaya çalışırlar. Her programda açık vardır ve olmaya devam edecektir. Önemli olan, açıkların üreticiler tarafından kısa sürede tespit edilmesi ve bunları giderici programların yani yamaların hızlı bir şekilde yayınlanmasıdır. Bunu da açık kaynak kodlu yazılımlar çok hızlı bir şekilde yapmaktadır.
Programların yamalarının takip edilip ve yüklenmesi önemlidir. Programlardaki “update” veya “live update” kısımlarını aktif halde tutulmalıdır.

yama
isim
1 .
Delik ve yırtığı uygun bir parça ile onarma, kapatma.
2 .
Bu iş için kullanılan parça:
"Bereket versin, benim tente yaması içindeki paracıklara."- A. Gündüz.
3 .
Deride geniş leke.