Arama

Mikroskobik canlılardan nasıl korunuruz? - Sayfa 7

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Mart 2014 Gösterim: 55.460 Cevap: 71
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2012       Mesaj #61
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aynı kitap olmalı 179 daki araştıralım hazırlanalım lütfen biri cevap versin
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Nisan 2012       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben 5 b saınıfından rıza kaan can 179. sayfadaki araştıralım hazırlanalımı yapmam gerekiyo öbür türlü ögretmen eksi veriyo o yüzden cevabı hemen söylermisiniz soru geçmişten günümüze mikroskobik canlılardan korunma yöntemleri
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Nisan 2012       Mesaj #63
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İsa'dan önce, eski Mısır gerçekten büyük ve uygar bir toplumdu. Eski Mısırlıların çeşitli konulardaki buluşları ve uygulamaları, bu sözümüzü kesinlikle doğrulamaktadır.

Eski Mısır toplumunun egemen sınıfı ve soyluları,lüks derecesine varan gerçek bir rahatlık içinde yaşıyorlardı. Bu arada,ülkenin çöl sıcağında gerçekten gerekli bir unsur olan "buz" dan yararlanmayı da biliyorlardı. Köleler,her gece yüzlerce toprak kap içine doldurulmuş suyun donmasını sağlamakla görevliydiler. Gecenin arzında, bu kapları dolduran suyun yüzünde ince bir buz tabakası oluşurdu. Ertesi gün, efendileri de yiyeceklerini ve içeceklerini soğutmak için bu buz tabakalarından yararlanırlardı.

Gene eski Makedonya'da ,yiyecekleri, içecekleri soğutmak için başka bir yöntem uygulanıyordu. Hindistan fatihi Büyük İskender, rahatına, konforlu yaşamaya çok düşkündü. Hindistan seferi esnasında, içmeksizin yapamadığı içkisinin soğutulmasını istemişti. General olmak tutkusuyla yanan subaylarından biri,dağların tepesinde kar topladı. Bu karı, kolaylıkla erimeyeceği derin, gölgeli çukurlara doldurdu. Böylece, İskender'in şarabının devamlı şekilde soğutulmasını sağladı.

Aradan 300 yıl geçtikten sonra, Romalılar kölelerini dağlardan kar toplayıp Roma'ya getirmekle görevlendiriyorlardı. Şehrin uygun yerlerindeki mağaralara, özel olarak hazırlanmış kovuklara depolanan karın erimemesi için ,üzeri defne yaprakları,yeşillik dallarla örtülürdü.

Sonra Portekizliler başka bir yöntem uyguladılar.Kışın dağların oyuklarında, kovuklarında donan, buz hal ine gelen suyu yosunlarla sarıyor, kaplıyor, ilerde, havanın ısındığı mevsimde bunu kullanıyorlardı.

13. yüzyılda Uzak Doğu'ya giden, uzun bir süre Çin'de kalan ünlü gezgin Marko Polo, suyun, sütün, hatta ender bulunan,değerli ve çabuk bozulan bazı yiyeceklerin dondurularak muhafaza edilmesi yöntemini öğrendi. İtalya'ya dönüşünde,bu yöntemin orada da uygulanmasında öncü oldu.

Bütün bunlara rağmen, buzla ve dondurmak suretiyle yiyeceklerin muhafaza edilmesi işinin büyük ölçüde, yaygın şekilde yapılabilmesi hayli gecikmiştir. 17. yüzyılda, Fransa'da buz ve kar satıcılarının hayli yaygınlaştığı biliniyorsa da, aynı şeyin Amerika'da uygulanması 1799 yılından önce değildir.

1800 yılında,bir İngiliz evlerde buzun muhafazası için ilk "buzluğu" yaptı.

1834 yılında, Jacob Perkins adındaki bir mühendisin çalışmaları da, soğutucu olarak bir "devri daim" sisteminin kullanıldığı ilk buz makinesinin ortaya çıkarılmasıyla sonuçlandı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2012       Mesaj #64
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fen ders kitabı sayfa 163 te sadece çiçek var mikroskobik canlılar ile ilgili bir şey yok
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mayıs 2012       Mesaj #65
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MİKROSKOBİK CANLILAR NEDİR FAYDALARI VE ZARARLARI
Çevremizde yaşayan gözle göremediğimiz canlıları ancak mikroskop yardımıyla görürüz.Bu nedenle bu canlılara mikroskobik canlılar denir. Bu canlılar havada, karada (toprakta), suda ve diğer canlıların vücutlarında yaşarlar. Hem faydalı hemde zararlı olanları vardır.Mikroskobik canlılar çıplak gözle görülemeyen ancak mikroskop ile görülebilen organizmaların genel adıdır.Mikroorganizmalar tek hücreli olsalar da çok hücreli olanları da vardır. Halk arasında mikrop diye adlandırılan mikroorganizmalar, hücresel yapılı olanlar ve hücresel yapıda olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Hücresel yapıda olanlar Bakteriler, mantarlar, protistler olarak adlandırılır.

Hücresel yapıda olmayanlar ise Virüsler, viroidler, prionlardır.

Canlıların bilimsel olarak sınıflandırması içinde çok çeşitli grupları içerdiği için genel geçer özellikler belirtmek zordur.
Mikroorganizmaları inceleyen bilim dalına mikrobiyoloji denir.

Mikrop adı, ilim dünyasına ilk defa 1878′de Fransız cerrahı Charles Sédillot tarafından getirilmiştir. Sédillot, mikropların kendilerine özgü bir dünyası olduğunu bulmuştur. Mikrobiyoloji ilim dalı beş ana kısma ayrılmıştır: Viroloji, bakteriyoloji, protozooloji, algoloji ve mikoloji. Bunlara ilave olarak moleküler ve hücresel biyoloji, biyokimya, fizyoloji, ekoloji, botanik ve zoolojiyle de yakından ilgilidir.



Mikroskobik Canlıların Yararları Nelerdir?

1-) Sütten peynir elde edilmesi
2-) Üzüm suyundan sirke üretilmesi
3-) Turşu yapımı
4-) Topraktaki canlı atıklarının çürütülmesi yani mantarlarla birlikte parçalanmasını sağlayarak minarellerin oluşmasında ve toprağa karışımında görev alırlar.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2013       Mesaj #66
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mikroskobik canlılardan eskiden nasıl korunuruz


ĞL
Son düzenleyen _VICTORY_; 15 Mart 2013 09:28
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Nisan 2013       Mesaj #67
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ewet ya bende o nu arıyom

Aynen bende onu arıyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Nisan 2013       Mesaj #68
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
evet ya çok acil 5.sınıf fen d.k 179 sf da var acil lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Nisan 2013       Mesaj #69
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

179 daki ödevi yapmam lazım yha cvp vrn ltfn!!!!!!!!!!!!!1

aynen bende
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Nisan 2013       Mesaj #70
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

evet o ödev için yapıyorum zaten 5. sınıflar için fen ders kitabı sh 163 teki poster ödevi için

Bütün ülkeler halkın ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve besleyici gıda maddelerini doğrudan veya dolaylı olarak sağlamakla yükümlüdür. Bu maddelerin çok çeşitli ve yüksek kalitede olması insan sağlığı açısından son derece önemlidir. İklim şartlarındaki değişimler, teknolojik yetersizlikler, çoğu gıdaların mevsimlik olması ve bunlarda oluşan doğal bozulmalar ülkelerin her an yüksek kalitede gıda maddelerini bulmalarını zorlaştırır. Bu nedenle tüm ülkeler, gıdaların bozulmadan uzun süre saklanabilmelerini sağlayacak gıda koruma yöntemleri üzerinde önemle durmaktadırlar. Bu amaca yönelik olarak tarihsel süreç içerisinde kurutma, tuzlama, mayalama, konserve gibi yöntemler oldukça yaygın bir şekilde kullanılmış ve halende kullanılmaktadır .

Başlıca Besin Koruma Yöntemleri
Gıdaların ekserisi oldukça kısa sayılabilecek bir zaman için doğal hallerini korurlar, er veya geç bozulmaya mahkumdurlar. Bozulan bir gıdada kimyasal ve fiziksel değişiklikler olur. Bu da gıdayı tüketilmez, hatta zehirli bir hale sokar. Bu değişimlerin kaynağı genelde biyolojiktir. Bu değişiklikler; bakteri, maya ve küfler gibi mikroorganizmaların gelişmesinden, normal olarak gıdalarda bulunan enzimlerin etkilerinden ve bazen de kendiliğinden oksidasyondan ileri gelir. Gıda bozulmasında dış koşulların önemi büyüktür. Sıcaklık, nem ve gıdanın içinde bulunduğu ortamın durumu en önemli etkenlerdir. Mikroorganizmaların gelişmesinde sıcaklığın rolü çok büyüktür. Gıdaların korunması sırasında mantar ve bakterilerin gelişmesi ana problemlerden biridir. Dolayısı ile tüketilinceye değin gıda içerisindeki mikrobiyolojik etkinlikler mutlaka durdurulmalı yada hiç değilse azaltılmalıdır. Bitkisel ürünlerde solunum geciktirilmelidir. Bunlar, canlı olup teneffüs ederler. Gerekli nemli ve sıcak ortamı bulunca filizlenirler. Dolayısı ile gıdanın depolandığı ortamın nem ve sıcaklığını kontrol altında tutmak gerekir.


Bu amaçlara erişmek için gıda pişirme, pastörize etme, kutulama gibi yöntemlerle bir süre yüksek sıcaklıklarda tutulur, soğutulur veya dondurulur. Açık havada veya yapay kurutma bir başka gıda koruma yöntemidir. Mayalama ve kimyasal maddelerle muamele de günümüzde sıklıkla başvurulan gıda koruma yöntemlerindendir. Gıdaların hava ile temasını kesme(vakumlama), yağ, parafin ve cam ile örtme ve ışınlama gıdaların korunması için uygulanan başlıca fiziksel yöntemlerdir.


Işınlama İle Besinlerin Korunması
X-ışınları ve radyoaktivitenin keşfinden çok kısa bir süre sonra, daha 1905′ de, gıdaların iyonlayıcı radyasyona tutularak korunması önerilmiştir. Ancak, bu konudaki asıl gelişme ikinci dünya savaşından sonra olmuştur. Işınlama ile gıdaların korunması hem uygulama alanları ve hem de yaratabileceği sağlık sorunları açısından tartışmaya açılmış ve diğer gıda işleme yöntemlerinde olmadığı kadar tartışılmıştır. Hernekadar günümüzde, bu konu ile ilgili olarak geniş bir veri tabanı oluşturulmuş ise de, ışınlama yöntemi ile besinlerin korunması yine de yoğun tartışmaların yapıldığı bir uygulama alanıdır. Günümüzde ancak 40 kadar ülke, ışınlama ile gıdaların korunması ve raf ömürlerinin uzatılması uygulamalarına izin vermektedir. Uygun dozlarda iyonlayıcı radyasyonla gıdaların ışınlanması,
raf ömürlerini uzatır,
dezinfeksiyonlarını sağlar ve mikrop yüklerini azaltır,
patojenik mikroorganizmalar tarafından yaratılabilecek sağlık sorunlarını azaltır,
filizlenmelerini önler,
olgunlaşmalarını geciktirir.

Cevapla

Benzer Konular

16 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
31 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
22 Şubat 2011 / tuareki Taslak Konular
28 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap