Arama

Bal nasıl yapılır, nerelerde üretilir?

Güncelleme: 26 Şubat 2013 Gösterim: 3.923 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yhaa ball nerede yetişir? güzel bir şekilde anlatırmısınız lütfenn.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ocak 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bal nerde üretilir? acil lzm
Sponsorlu Bağlantılar
xp rex xp - avatarı
xp rex xp
Ziyaretçi
1 Mayıs 2012       Mesaj #3
xp rex xp - avatarı
Ziyaretçi
Bal yerken aklıma geldi.Bu bal nasıl üretiliriyo ondan bunu sizle danışmak istiyorum.
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Mayıs 2012       Mesaj #4
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Bal
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bal peteği
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak früktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. Örneğin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır.


Kaynak: Bal ve Sağlık için Faydaları
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
1 Mayıs 2012       Mesaj #5
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Arının bal yapmasındaki sebep,ondan besin maddesi olarak yararlanmaktır. Yani bal yapma işlemi,arı kolonisi (topluluğu) için besin maddesi depolamak sayılabilir. Bir çiçeğe konan arı, onun özünü alır. Çiçekten aldığı özü, kovana götürmek için bal torbasında taşıyacaktır. Bal torbacığı, arının karın kısmının ön tarafında bulunur.Sindirim sisteminin genişlemesinden oluşmuş bir torba görünüşündedir. Bu kesimi mideden ayıran bir kapak vardır.

Balın yapılmasında ilk adım, çiçek özü arının bal torbacığındayken olur. Çiçek özündeki şeker kimyasal bir değişim geçirir. İkinci adım,çiçek özünde bulunan büyük miktardaki suyun alınmasıdır. Bu iş buharlaşma yoluyla yapılır.Havalandırma ve kovandaki ısı,gereken buharlaşmayı sağlar.

Arılar tarafından petekte depolanan bal olgunlaşmağa bırakılır. Bunun depolanmasındaki amaç,daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi gelecek için besin sağlamaktır.

Sırası gelmişken bir noktayı daha belirtelim.Arı çiçek özü sağlamanın yolunu bulamazsa,çeşitli böceklerin salgıladığı tatlı sıvılardan veya başka bitkilerin özlerinden yararlanacaktır. Kovandaki bal değişik yöntemlerle oradan alınır. Peteğe basınç uygulanıp sızdırılabilir. Ya da kovandan alınmış petekler halinde satılır. Petekten süzme bal alınmasında, "balalıcı/bal sızdırıcı" diye tanımlanan bir makine kullanılmakta dır. Bu makine, santrifüj kuvvet uygulayarak balı petekten ayrıştırır.

Bal, hangi çiçeğin özünün alındığına göre,kovanın bulunduğu ortam ve şartlarla ilgili olarak çok çeşit ildir.Bal da insanı şaşırtacak kadar besleyici unsur bulunmakta olup, temel unsurlar "levüloz" ve "dekstroz" diye bilinen organik iki şeker türüdür. Ayrıca az miktarda sükroz (şekerkamışı şekeri),maltoz,dekstrin,çeşitli madenler,enzimler,az az miktarlarda değişik vitaminler,gene belirli miktarda protein ve asitler vardır.

Balın tadı ve rengi farklı olabilir. Bu da özün alındığı kaynağa bağlı bir durumdur.
Kaynak:GeldiK Forum
francesco - avatarı
francesco
Ziyaretçi
26 Şubat 2013       Mesaj #6
francesco - avatarı
Ziyaretçi
En çok hangi bölgemizde bal ve bal mumu üretilir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2013       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bence insanlar arıların yardımı ile bal hazırlarlar arılara önlem kıyafeti giyer arıları bir bahçeye toplar sonra bırakıp arıların çiçeklerdan polen toplamasını beklerler arılar geldiklerinde işleme başlarlar arılar balı yer ve dışkı ile bal üretürler bal arıların dışkısı denmesinin nedeni budur.allah (c.c)arılara bir mucize vermiştir insanlara şifa olsun diye arıların dışkılarından bal üretmesini gerçekleştirmiştir.
Electrify - avatarı
Electrify
Ziyaretçi
26 Şubat 2013       Mesaj #8
Electrify - avatarı
Ziyaretçi


A8JKATIneredeuretilir banner
Bal Nerelerde Üretiliyor?

Ülkemizin her bölgesinde bal üretilmektedir. Ancak tek bir çiçeğe ait ballar (monoflora) belli zamanlarda ve belli bölgelerde üretilmektedir. Örnek olarak, Karadeniz kıyılarında ve yakın bölgelerinde kestane ve orman gülü, Eğe bölgesinde çam, Trakya bölgesinde ayçiçeği, Akdeniz bölgesinde narenciye, üçgül, Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk balları yoğun olarak üretilmektedir.




Karışık çiçeklerden elde edilen (poliflora) yayla ballarının ise ülkemizin başta Orta ve Doğu Anadolu olmak üzere, en iyi yayla balı barındırdığı,çiçekler bakımından dünyaca ünlü Zara bölgesinde ve yaylalarında üretilmektedir.

Hollandalı araştırma grubunun açıkladığı rapora göre Avrupa kıtasındaki en iyi bal üretimi ve kır bitkisi örtüsü Zara bölgesinde bulunmaktadır.

Balsepetim bal ürünlerini ürettiği bölgeyi Tekeli Farm ve Zara Farm'ı coğrafi lokasyon ve marka olarak patent ile koruma altına almıştır.
Balsepetim ürünleri kendine ait olan bal üretim çiftliği Tekeli Farm'da %100 doğal olarak üretmektedir.

Benzer Konular

26 Şubat 2013 / Misafir Cevaplanmış
13 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
11 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
20 Ocak 2011 / sEnCee?? Cevaplanmış
16 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap