Arama

İzovalerik asidemi hastalığı nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 7 Eylül 2020 Gösterim: 7.982 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beş yaşında bir kızım var birbucuk yıl öncesi izovalerik asidemi teşhisi kondu.bu hastalığın tedavisi omadığı söylendi.sizin bitkiler üzerindeki araştırmalarınaza dayanarak bu bu hastalığın tedavisi mümkünmüdür.?teşekkür ederim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
h.takış - avatarı
h.takış
Ziyaretçi
15 Ağustos 2014       Mesaj #2
h.takış - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
çok nadir görülen bir metabolizma hastalığı, milyon doğumda 2-4 arası görülmektedir. izovalerik asit co-a dehidrogenaz eksikliğinden kaynaklanmaktadır. vücutta biriken izovalerik asit idrar kokusu ve kusmanın sebebidir.

Sponsorlu Bağlantılar
tedavisinde akut atakta hastanın hidrasyonu düzeltilir. metabolik asidozu için sodyum bikarbonat verilir. vücut sıvılarında biriken izovalerik asit uzaklaştırılır. izovaleril glisinin ve izovaleril karnitinin idrarlar atılımı daha hızlı olduğundan hastalara glisin ve karnitin veirlir. hastalardaki katabolik proçesin durdurulması için yeterli kalori iv veya oral olark verilir. amonyak seviyesi çok yüksek ise amonyağı düşürmeye yönelik önlemler alınır. kan değişimi veya peritoneal diyaliz uygulanabilir. akut ataktan sonra proteinden kısıtlı diyet veirlir; glisin ve karnitin idamesi sağlanmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2018 14:57
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lösinin yıkımı sırasında izovalerik asidin, 3-metil-krotonik aside dönüşümünü katalize eden izovalerik CoA dehidrogenaz’ın yetersizliği sonucu oluşur.

Hastalık, doğumdan sonraki ilk günlerde kusma ve ağır asidoz ile başlar. Letarji, konvülsiyonlar ve koma gelişerek ölümle sonlanır. Kusmalar pilorstenozunu düşündürecek kadar şiddetlidir. Terli ayaklarda karakteristik koku bulunabilir. Hastalığın daha hafif tipinde bulgular sütçocuğunda veya ilk yaştan sonra ortaya çıkar.

Ağır keioasidoz, nötropeni, trombositopeni ve bazen pansitopeni vardır. Bazı hastalarda hipokalsemi, orta ve­ya ağır bir hiperamonyemi görülmüştür. Ayrıca hiperglisinemi de bildirilmiştir.

Tanı, vücut sıvılarında ve özellikle idrarda izovalerik asit ile izovalerik glisin artışının gösterilmesine dayanır, îzovalerik asit uçucu bir asittir ve idrardan kolayca kay­bolabilir. İzovalerik glisin ise stabil bir bileşim ol­duğundan tanı yönünden daha güvenilir bir ölçümdür. Doku kültürlerinde deri fibroblastlarında enzimin öl­çümü tanıyı kesinleştirir.

Tedavide ilke, hidrasyon ile izovalerik asitin vücut­tan uzaklaştırılması ve metabolik asidozun düzeltil­mesidir. İzovalerik glisin, üriner klirensi yüksek olan bir maddedir. Bu nedenle glisin (250 mg/kg/gün) verile­rek izovaleril glisin oluşumu arltırılmaya çalışılır.

Glisin ile yeterli bir klinik ve biyokimyasal düzelme elde edilmezse, kan değişimi ve periton dializi gerekebi­lir. Akut nöbet düzeldiğinde hastalara düşük proteinli diyet verilmelidir. Erken dönemde uygun tedavi ile nor­mal bir mental gelişme sağlanabilir.

îzovalerik asidemi otosomal resesif geçer. Toplumda­ki sıklığı bilinmemektedir.

Mültipl Karboksilaaz Yetersizliği (Biotin Ütilizasyonu Defektleri)
Biotin vücuttaki tüm karboksilazların (piruvat kar­boksilaz, propionil CoA karboksilaz, 3-metiIkrotonil CoA karboksilaz ve asetil CoA karboksilaz) kofaktörü olarak rol oynayan bir vitamindir. Bu karboksilazların ikisi, izolösin ve valinin metabolik yıkımında rol alırlar. Diyetteki biotin proteine bağlıdır ve bağırsakta biotinidaz etkisi ile serbest bîotine dönüşür.

Karboksilazların aktif şekle dönüşmesi için serbest biotinin, karboksilazların apoproteini ile bağlanması gerekir. Bu bağlanma, holokarboksilaz sentetaz ile kata­lize edilir. Bu enzimde veya biotinidazda yetersizlik, bütün karboksilazlarda işlev bozukluğu ve organik aside­mi ile sonuçlanır.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2018 14:56
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2018       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yazılarınızı okudum bizde bu hastalik ta arastiriliyoruz.acaba son durumunuz nedir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Eylül 2020       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba benimde
Bebegime izovalerik asidemi teshisi konuldu. Bizede doktorlar aynı seyi söylediler sizin tedaviniz suan nasil gidiyor deneyimlerinizi paylasirmısiniz

Benzer Konular

5 Aralık 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
28 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Temmuz 2011 / Misafir Taslak Konular