Arama

Geometriyle ilgilenmiş bilim adamları kimlerdir? - Sayfa 2

Güncelleme: 11 Nisan 2015 Gösterim: 49.445 Cevap: 15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu kişiler geometri ilede ilgilendimi ?
Sponsorlu Bağlantılar
fıraty - avatarı
fıraty
Ziyaretçi
21 Aralık 2013       Mesaj #12
fıraty - avatarı
Ziyaretçi
geometriye katkıda bulunan ünlü matematikçiler??
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2014       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

vektörler konusunu bulan kişi kim acaba?Msn Happy

Hermann Grassmann
emine - avatarı
emine
Ziyaretçi
5 Nisan 2014       Mesaj #14
emine - avatarı
Ziyaretçi
üçgünde benzerlik alanında çalışma yapmış bilim adamı kim acaba bulamadım
nacme1907 - avatarı
nacme1907
Ziyaretçi
13 Nisan 2014       Mesaj #15
nacme1907 - avatarı
Ziyaretçi
arkadaslar proje odevim var geometriden sorum şu;iç açıortay ve dış açıortay teoremini kim buldu acill lütfen yardımcı olun !!
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
11 Nisan 2015       Mesaj #16
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
TVvFNFm

MOLLA LÜTFİ

15. yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıd dönemlerinde yaşamış meşhur matematikçilerdendir. Sinan Paşa’nın ve Ali Kuşçu’nun talebesi olmuş, Ali Kuşçu’dan öğrendiği matematik bilgilerini Sinan Paşa’ya aktarmıştır. Böylece Sinan Paşa, onun vasıtasıyla matematik öğrenmiştir. Sinan Paşa’nın tavsiyesiyle, Fatih, Molla Lütfi’yi, özel kütüphanesinin müdürlüğüne getirmiştir. Molla Lütfi, bu sayede pek çok değerli kitaptan değişik bilimleri öğrenme fırsatına sahip olmuştur. Sinan Paşa, Fatih tarafından Sivrihisar’a sürülünce, Molla Lütfi de hocası ile birlikte gitmiş, Sultan II. Beyazıd’ın tahta çıkmasının ardından hocasıyla birlikte İstanbul’a dönmüştür. Önce Bursa’daki Yıldırım Beyazıd Medresesi’nde, sonra Filibe’de ve Edirne’de medrese hocalığı yapmıştır.
Molla Lütfi, kendisini çekemeyen bazı kimselerin, dinsizlik suçlamaları nedeniyle kovuşturmaya uğradı ve Sultan Beyazıd döneminde idam edildi. Ölümü üzerine pek çok kimse yas tutmuş, tarihler düşmüş ve şehit sayılmıştı.
Molla Lütfi’nin, çoğu Arapça olan eserleri 17. yüzyıla kadar elden düşmemiştir. Taz’ifü’l-Mezbah (Sunak Taşının İki Katının Bulunması Hakkında) adlı kitabı iki bölümden oluşur. Birinci bölümde kare ve küp tarifleri, çizgilerin ve yüzeylerin çarpımı ve iki kat yapılması gibi geometri konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise meşhur Delos problemi incelenmiştir. Molla Lütfi’nin, bu problemi, İzmir’li Theon’un eserinden öğrendiği anlaşılmaktadır. İzmir’li Theon, İskenderiye kütüphanesinin müdürü Eratosthenes’e atıfla, Delos adasında büyük bir veba salgını çıkınca, ahalinin, Apollon rahibine müracaat ederek bu salgının geçmesi için ne yapmak gerektiğini sorduklarında, rahibin tapınaktaki sunak taşını iki katına çıkarmalarını tavsiye ettiğini, böylece kolaylıkla çözülemeyecek bir matematik problemi ortaya çıkmış olduğunu yazar. Mimarlar bu işi başaramayınca, Platon’un yardımını isterler. Platon, rahibin sunak taşına ihtiyacı olduğundan değil, Yunanlılara matematiği ihmal ettiklerini ve küçümsediklerini söyleme maksadında olduğunu bildirdikten sonra, problemlerin orta orantı ile çözüleceğini ifade etmiştir. Molla Lütfi, işte bu hikayeye dayanarak eserini yazmıştır. Kitabında, küpün iki kat yapılmasının, yanına başka bir küp ilave etmek demek olmayıp, onu sekiz defa büyütmek demek olduğunu açıklar. Molla Lütfi Mevzuatü’l Ulüm (Bilimlerin Konuları) adlı eserinde de yüz kadar bilimi tasnif etmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

8 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
26 Aralık 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış