Arama

Heyelanın çevreye etkileri nelerdir? - Sayfa 2

Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 31.365 Cevap: 10
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
25 Aralık 2015       Mesaj #11
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

heyelenın çevreye etkileri

Heyelan halk arasında toprak kayması olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle daha eğimli bölgelerde karşımıza çıkan bu doğa olayı, yoğun yağış alan bölgelerde ıslak toprak nedeniyle olur. Devamlı olarak yoğun yağış altında kalan toprak, yüzey de eğimli olduğunda yumuşar ve iyice ağırlaşmış kütlesiyle kayar. Karadeniz Bölgesinde yoğun yağış ve fazla miktarda eğim görülmektedir. Burada su toprağın daha kayganlaşmasını sağlar ve toprak zamanla yerinden hareket etmeye başlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Toprak Kaymasının Zararları

Toprak kayması olayından çok büyük toprak kütlelerinin yer değiştirmesinden bahsedilmektedir. Toprağın yer değiştirdiği alana göre kayıplar değişse de genellikle can ve mal kaybına neden olabilecek bir afettir. Yerleşim olan bölgelerde toprak kayması görüldüğünde elbette ki daha büyük kayıplar görülecektir. Sadece insanlar değil hayvanlar da bu olaydan etkilenebilmektedir. Ayrıca kayma gerçekleşen toprak üzerindeki ya da heyelan altında kalan bölgedeki tarım alanları, ağaçlar da zarar görebilir. Tüm bu bahsettiğimiz zararlar yüksek kütleli bir toprak parçasının altında kalınmasından dolayı olmaktadır.

Bunun yanında bazı heyelan örnekleri vardır ki, yolları kapatırlar, ulaşımı imkansız hale getirirler. Böyle heyelanlarda yoldan geçen arabalar ve insanlar da zarar görebilmektedir.

Benzer Konular

20 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Ekim 2012 / Ziyaretçi Çevre Bilimleri
17 Mayıs 2014 / seray_34 Soru-Cevap
20 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Mayıs 2014 / 340Çağla Soru-Cevap