Arama

Güneş lekeleri neden olur?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 7 Mayıs 2012 Gösterim: 3.217 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Temmuz 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
güneş lekeleri niye oluyor
EN İYİ CEVABI The Unique verdi
Güneş lekeleri güneşte fazla kalma durumunda yanıklar oluşursa bu durumda deride izler bırakabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
3 Temmuz 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Güneş lekeleri güneşte fazla kalma durumunda yanıklar oluşursa bu durumda deride izler bırakabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
4 Temmuz 2010       Mesaj #3
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
güneşi yaratan, güneş ışınlarının zararlarını önleyici önlemler de almıştır. (Adına Kurban olduğum)

bu da, beta carotone denen vitamindir. A vitamini içinde saklı, karaciğerde durur.

güneş vb ışınlarına maruz kaldığımız zaman, beta carotone vitamini göreve başlar; doğal bronzlaştırır, ışınlardan korur.

beta carotone vitamini eksilenler muhafasız gibidirler, güneş ışınları pigment ve melaninlerine olumsuz etki yaparlar. ciltte abuk subuk renk verirler.

beta carotoneyi full tutmak lazım. bknz; Beta Carotene

güneş ışığına maruz kalanlar cilt tonlarına göre faktörlü (bknz)güneş koruyucuları kullanmalı. faktörlü kremlerin kalitelisi güneş lekelerini yok edebilir. etmezse; mavi anome çiçeği kremleri gibi güneş lekelerini düzeltmeye yardımcı pahalı kremler kullanmalı.

beta carotonenin karaciğerde durmasını + ışınlara karşı koruyuculuk yapmasına imkan vermek için karaciğerin de temiz olması lazım. karaciğer yağlanması, enzim değerlerinin yüksek olması gibi olumsuzluklar olmamamlı, temizlenmeli.

D vitamini sadece güneş de olur. güneşlenmek de iyidir, bu arada. Msn Wink
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
dünyanın tabakaları katmanları inceldi bu güneş bizi mahvediyor geçen seneden leke var daha dekoltemde ne yapsam diye uğraşırken google de rastaşldım hemen aldfım aldeva krem diye bi krem ama olmaz böyle şey aynaya bakar oldum yhaaa
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Güneş sonrasında en sık görülen Cilt sorunlarına etkin çözümler

Cildiniz yazın güneşin olumsuz etkileri nedeniyle yıprandı, değil mi? Maalesef güneş yararının yanı sıra lekelerden benlere, damar genişlemelerinden kırışıklığa kadar pek çok soruna yol açıyor. günümüzde güneş ışınları nedeniyle ciltte oluşan hasarlara karşı çeşitli tedavi seçenekleri bulunuyor. işte güneşin zararlarına karşı yapabilecekleriniz...

Güneş, deniz ve kumsaldan geriye sadece güzel anılarım kaldı diyorsanız buna bir de cildinizde oluşan o sevimsiz hasarları eklemeniz gerekiyor. Ciltteki hasarların tek nedeni güneş değil elbette. Genetik alt yapı, sigara kullanımı, alkol tüketimi, dengesiz ve sağlıksız beslenme ile çevre kirliliği de bu hasarların sorumlusu. Peki, ciltte oluşan hasarlara karşı tıp dünyası nasıl bir çözüm sunuyor? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi''nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Bakar, modern tıbbın gelişmesiyle birlikte artık cilt sorunlarına karşı çaresiz olmadığımızı belirtiyor. Peki hangi sorunlarda hangi yöntemleri uygulamak gerekiyor?

CİLTTE KURULUK

Tedavİsİ: Cilt kuruluğunun tedavisinde en çok nemlendiriciler kullanılıyor. Düzenli nemlendirici kullanımı, kuruluk tedavisinin ana prensibini oluşturuyor. Nemlendiriciler, farklı mekanizmalarla etkili oluyor. Bu nedenle piyasada bulunan ürünler 3 ana gruba ayrılıyor:

1) Okluzifler: (Kapatıcılar, örtücüler): Bu ürünler esas olarak cildin en üst tabakasını örterek, ciltten buharlaşma yoluyla gerçekleşen su kaybını önlüyorlar. Sadece ciltte bulundukları zaman etki gösteriyorlar. Ciltten temizlendiklerinde deride oluşan su kaybı eski seviyesine dönüyor.

2) Hümektanlar: (Su tutucular): Bu maddeler çevreden su çekerek derinin nemlenmesine yardımcı olabiliyorlar. Ancak düşük nemli ortamlarda, cildin alt tabakalarından su çekerek kuruluğunu artırabiliyorlar. Bu sebeple tek başlarına uygulanmayıp daha çok banyodan hemen sonra ve okluziflerle kombine kullanımları öneriliyor.

3) Emoliyenler: (Yumuşatıcılar): Bu ürünler daha çok cildi düzgün ve yumuşak tutmak amacıyla kozmetikler içerisine ilave ediliyor. Cilt hücreleri arasındaki boşlukları dolduruyorlar. Ciltte pürüzsüz bir yüzey oluşturuyorlar. Uygun kombine kullanımlarında oldukça güvenilir ve etkili ürünlerdir.

GÜNEŞ LEKELERİ

Tedavİsİ: Deriyi soyucu ajanlar, renk açıcılar, dondurma tedavisi (kriyoterapi) ve lazer tedavileri kullanılan yöntemleri oluşturuyor. Günümüzde, argon, Nd: Yag, Er-Yag, Q-s.Alexandrite, Q-s. Ruby gibi lazerler tercih ediliyor. Bu yöntemle oldukça iyi sonuçlar elde ediliyor. Dondurma tedavisi sonrasında yüzde 50''den fazla hastada tedavi alanlarında 6 ay kadar beyaz lekelenme gözlenebiliyor. Deriyi soyucu yöntemlerle bu risk çok daha az oranda gelişiyor. Bu sebeple kişinin evde uygulayabileceği soyucu özelliğe sahip AHA içeren kremler veya poliklinik koşullarında TCA veya glikolik asit gibi soyucu ajanlarla peeling ya da soyma tedavileri seanslar halinde uygulanabiliyor. Renk açıcı ajanlardan en çok kullanılanı ise, hidrokinon. Aylar içerisinde renkte açılma gözleniyor ve tedavinin bırakılmasından sonra renk genelde eski haline dönüyor.

MELAZMA

Alında, yanaklarda ve daha az oranda bıyık bölgesi ile çenede kahverenkli yama tarzında lekelenmeler oluşuyor. Kloazma veya gebelik maskesi esas olarak hamilelerde, doğum kontrol hapı kullanan genç kadınlarda sık gözlenen bir sorun. Bazı yumurtalık hastalıkları ya da endokrinolojik hastalıklarda da ortaya çıkabiliyor. Erkeklerde de görülebiliyor. Çok çeşitli faktörler suçlansa da en sık ultraviyole radyasyonu ve östrojen sorumlu tutuluyor.

Tedavİsİ: Esmerlerde tedaviye yanıt daha geç ve daha zor oluyor. Tedavide, en sık renk açıcı hidrokinon, kojik asit, azeleik asit, vitamin C gibi kremler, retinoik asit, salisilik asit, AHA gibi hem renk açıcı hem de soyucu etki gösteren kremler ile poliklinik koşullarında peeling ya da soyma işlemleri uygulanıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Bakar, lazer tedavisinin kahverengi lekelenme yapabilme riskinden ötürü yüzeysel lekelenmeler için fazla tercih edilmediğini belirtiyor.

KIRIŞIKLAR

Tedavİsİ: Kırışıklıklar için her geçen gün yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Günümüzde, cerrahi yöntemler dışında, A vitamini türevi ve diğer antioksidan kremler, orta ve derin olarak gerçekleştirilen peeling yani soyma işlemleri uygulanıyor. Bunların yanı sıra botilinum toksini enjeksiyonları, sentetik, semisentetik ve otolog yağ, fibroblast ve kollajen içerikli dermal dolgu maddeleri enjeksiyonları en sık kullanılan yöntemleri oluşturuyor.

DAMAR GENİŞLEMELERİ

Güneş hasarının bir sonucu olarak gelişiyorlar. Ayrıca aşırı soğuk ve rüzgara maruz kalan kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor.

Tedavisi:

Kozmetikler: Yeşil baz içeren kozmetik kapatıcı ürünler kullanılabilir.

Destrüktif veya harap edici yöntemler: Genişlemiş damarın yok edilmesi hedefleniyor. Elektrokoterizasyon, kriyoterapi ya da lazer uygulanıyor.

a) Elektokoterizasyon: Anestezi gerektirmeyen, uygulaması kolay bir yöntem. İnce bir epilasyon iğnesi yardımıyla, genişlemiş damar merkezine uygulanan elektrik akımıyla genişleyen damar harap ediliyor. Bu yöntem ile sorun yineleyebiliyor ve yeni damar gelişimi görülebiliyor.

b) Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak, püskürtme yöntemiyle veya bir pamuk uç dokundurularak yapılan; dokunun dondurularak harap edilmesi esasına dayanıyor. Sonrasında deride soluk renkli iz oluşabiliyor.

c) Lazer: Yeni geliştirilmiş, vasküler lazerlerden KTP 532 nm, Pulsed-dye 595 nm gibi küçük dalga boylu fazla derine inmeyen lazer yüzeysel damarlanmaların tedavisinde kullanılıyor.

BENLER

Tedavİsİ: Benler için herhangi bir krem veya ilaç tedavisi bulunmuyor. Kozmetik amaçlı, cerrahi olarak eksiyon denilen yöntemle, çıkarılabiliyor. Fakat lazer tedavisi gibi yöntemler, sonrasında patolojik inceleme yapılamayacağı için genellikle bu yöntemler önerilmiyor. Benler konusunda yapılacak en doğru şey, güneşten koruyucu krem kullanmak ve herhangi bir değişim göstermeleri durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak. Et benleri poliklinik şartlarında; genel anestezi gerektirmeden yakılarak (koterizasyon), dondurularak (kriyoterapi) veya sadece kesilerek tedavi ediliyor.

Hangi sorunlar gelişiyor?

Foto yaşlanma ve güneş ışınları nedeniyle en sık karşılaşılan cilt sorunlarını şöyle sıralamak mümkün:

- Cilt kuruluğu, kırışıklık

- Lentigo denen güneş lekeleri,

- Solaryuma bağlı kahverenkli lekelenmeler,

- Melazma denen ve daha çok gebelik maskesi diye bilinen lekeler,

- Guttat hipomelanoz denen bacaklar veya kollarda görülen beyaz lekeler

- Siyah noktalar diye bilinen komedonlar,

- Damar genişlemeleri

- Benlerin sayılarında artış

- Cilt kanserleri

Güneş sonrasında en sık görülen cilt sorunlarına etkin çözümler; - Kibarlı Panax- Orj

Benzer Konular

17 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
29 Mart 2016 / mekselina Cevaplanmış
2 Ağustos 2011 / murat6507 Soru-Cevap