Arama

Televizyon muhabirliği nedir, bölüm mezunlarının iş olanakları nedir?

Güncelleme: 31 Ocak 2011 Gösterim: 4.871 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Temmuz 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
televizyon muhabirliğini bölümü nedir gazete mi yoksa radyo-televizyon mu?
Sponsorlu Bağlantılar
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
30 Temmuz 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
adyo Televizyon Muhabiri Radyo Televizyon Muhabiri Mesleği Radyo Televizyon Muhabiri Bölümü Radyo Televizyon Muhabiri Olabilme Koşulları Radyo Televizyon Muhabiri Hakkında Radyo Televizyon Muhabiri Bilgi Radyo Televizyon Muhabiri Tanımı
Radyo Televizyon Muhabiri Radyo Televizyon Muhabiri Mesleği Radyo Televizyon Muhabiri Haber kaynakları ile ilişki kurarak sürekli haber toplayanvirgs gerektiğinde olayları yerinde izleyenvirgs haberi yazılı veya sözlü olarak bağlı bulunduğu radyo veya televizyon kurumuna ileten kişidir.
Sponsorlu Bağlantılar
1264970604radyo ve televizyon muhabiri


GÖREVLER
- Haber kaynaklarından kendisine iletilen haberleri okurvirgs bunları önemine göre sıraya koyar ve derinliğine incelenmesi uygun görülen olaylar için bir gündem oluştururvirgs -Bir olayla ilgili olarak haber toplamak içinvirgs en doğru ve ayrıntılı haberi alabileceği haber kaynaklarını belirlervirgs - Görüşeceği kişileri telefonla arayarak isteğini belirtir ve randevu istervirgs - Kameraman ünitesi ile ilişki kurar ve görüşmenin yayınlanacağı yeri ve saati belirtirvirgs - Haber alacağı kişiye soracağı soruları hazırlarvirgs - Kararlaştırılan saatte haber kaynağı ile görüşmesini yaparvirgs görüntüleri kameramana kaydettirirvirgs - Haberi yazar ve amirine onaylatırvirgs - Gerektiğinde kitapvirgs kaset vb. kaynaklardan arşiv taraması yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Ses ve görüntü kayıt cihazları (teyp vb.)virgs -Ses ve görüntü montaj aletlerivirgs - Bilgisayarvirgs - Faksvirgs teleksvirgs - Çeşitli kırtasiye malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Radyo televizyon muhabiri olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde sözel yeteneğe sahipvirgs - Sosyal olaylara ilgilivirgs - Derinliğine araştırma merakı olanvirgs - Başkaları ile iyi ilişki kurabilenvirgs - Değişik ortamlarda çalışıpvirgs sık sık seyahat edebilecek kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık mesleki başarıyı artırıcı etkendir.


Konunun devamı için tıklayınız<

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
acaba kac puanla bu meslegi okuyabilirim
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
31 Ocak 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

acaba kac puanla bu meslegi okuyabilirim

İletişim Sektörünün ihtiyaç duyduğu; Gazetecilik, Radyo Televizyon, Halkla İlişkiler ve Organizasyon, Matbaa, Grafik ve Fotoğraf alanlarında istihdam edilecek yabancı dil bilir nitelikli ara insan gücünü yetiştiren, ilköğretim üzerine 4 yıl eğitim veren okullardır.
ANADOLU İLETİŞİM MESLEK LİSELERİNDE UYGULANAN ALAN VE DAL PROGRAMLARI

Bakanlığımıza bağlı tüm meslekî ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında uygulamaya konulan Yeterliliğe Dayalı Modüler Çerçeve Öğretim Programlarından 42 Alan ve 192 Dal programından ağırlıklı olarak aşağıdaki tabloda gösterilen Alan ve Dal programları uygulanmaktadır.

GAZETECİLİK
Yazılı Basın Muhabirliği
TV Muhabirliği
Foto Muhabirliği
Sayfa Sekreterliği

RADYO TELEVİZYON
Kameramanlık
Teknik Yapım-Yayın
Grafik-Animasyon
Radyo-Televizyon Programcılığı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ
Halkla ılişkiler
Müşteri Temsilciliği
Kamuoyu Araştırmacılığı
Fuar Organizasyonu
Özel Organizasyonlar

GRAFİK VE FOTOĞRAF
Fotoğraf Çekim
Fotoğraf Baskı
Grafik

MATBAA
Baskı Öncesi
Flesko Baskı
Ofset Baskı
Tifdruk Baskı
Serigrafi ve Tampon Baskı
Baskı Sonrası

Bu okullarımızda 9. sınıf tüm genel, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarında olduğu gibi ortaktır. 9. sınıfın sonunda öğrenci ilgi duyduğu alanı belirler ve 10. sınıfta bu alanda eğitim-öğretime başlar.



Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren meslekî yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır.



Öğrenciler; 10’uncu sınıfın sonunda sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen durumu ve fizikî kapasitesi ile sahip oldukları yeterlikleri de dikkate alarak meslek/dal seçimi yaparlar. Öğrencilerin alan ve dal seçimlerinde mesleklerin bölgesel istihdam imkânları da dikkate alınır.

Programı tamamlayarak mezun olan öğrenci, alan diploması alarak yüksek öğrenime de devam edebilir. Mezun olan öğrenci öğrenimi sırasında seçtiği dalda/meslekte kazandığı yeterliklerin karşılığında sertifika da almaya hak kazanır. Öğretim programının herhangi bir yılından ayrılan öğrencinin kazandığı yeterlikler sertifika programlarında değerlendirilir.
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ UYGULAMASI VE STAJ

Anadolu ıletişim Meslek Lisesinde öğrenciler, 3308 Sayılı Meslekî Eğitim Kanunu ile Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği hükümlerine göre uygulamalı eğitimlerini gerçek iş ve hizmet ortamlarında yapmaktadırlar. Bu eğitim takip ettikleri programın özelliğine göre; haftada iki gün okulda teorik eğitim, üç gün işletmelerde uygulamalı eğitim olarak gerçekleştirilebildiği gibi, alanlarıyla ilgili işyerlerinde staj olarak da bu uygulamalarını yapabilmektedirler.

Programın özelliğine göre genellikle son sınıfta işletmelerde uygulamaya giden veya staj yapan öğrenciler, öğrenim görürlerken iş hayatı ile de tanışmaktadırlar.

Takip ettikleri programlarına göre ışletmelerde Beceri Eğitimi için iş yerlerine gönderilen öğrencilere, ilgili iş yerlerince yaşlarına uygun olarak asgari ücretin en az % 30’u oranında ücret ödenmekte ve Bakanlığımızın imkânlarıyla sigortaları yapılmaktadır.

Mezunlar, alanlarında faaliyette bulunan kamu ve özel sektöre bağlı kurum ve kuruluşlarda görev alabilecekleri gibi, kendi işyerlerini de kurup çalıştırabilirler.

Mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) katılma hakkına sahiptirler.



Ayrıca, 4702 sayılı Kanun gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler.





KAYIT-KABUL ŞARTLARI

Anadolu ıletişim Meslek Liselerine; ilköğretim okulu mezunu öğrenciler merkezi sınav sistemi ile kabul edilmektedirler. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olan öğrenciler ayrıca mülâkata tabi tutulurlar.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alan Anadolu ıletişim Meslek Liselerinin pansiyonu bulunması halinde bu okulları kazanarak kayıtlarını yaptıran ve parasız yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden parasız yatılı ve burslu okuma şartlarını taşıyanlara, cinsiyetlerine uygun pansiyon bulunması halinde, yatılılık kontenjanı çerçevesinde ilgili yönetmelik hükümleri gereğince bu sınavda aldıkları puana göre yapılacak seçme ve sıralama ile parasız yatılı okuma hakkı sağlanır.

Cinsiyetlerine uygun pansiyon bulunmaması halinde bu haktan yararlanamazlar. Bu öğrencilerde ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavını kazanmış olmak şartı aranmaz. Burslu okumak isteyenlerin ise ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavına girip başarılı olmaları gerekir.

Anadolu ıletişim Meslek Liselerine alınacak öğrencilerin aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2- İlköğretim Okulu mezunu olmak,

3- Sağlığı ve fiziki durumu ıletişim Sektöründe görev yapmaya uygun olmak,

4- Okul müdürlüğünce yapılacak mülâkatta başarılı olmak,

5- İlköğretimden sonra öğrenimine ara vermemiş olmak,

6- Ortaöğretim seviyesinde herhangi bir okula devam etmemiş olmak.

kaynak: meb.gov.tr

Benzer Konular

15 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış
18 Ağustos 2017 / Misafir Cevaplanmış
13 Ağustos 2010 / Misafir Cevaplanmış
30 Temmuz 2010 / Misafir Soru-Cevap