Arama

Osmanlı Beyliği'nin kuruluşu hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 3 Aralık 2011 Gösterim: 8.467 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Eylül 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1.Osmanlı beyliği nasıl kurulmuştur?
2.Osman beyin osmanlı tarihiaçısından önemi nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
3.osmanlı beyliğinin büyümesinde coğrafi konumunun sağladığı avantajlar nelerdir?
4.osmanlıların kuruluşu sırasında balkanlardaki siyasi durumun sağladığı avantajlar nelerdir?
5.Osmanlıların kuruluşu sırasında anadoludaki siyasi durumun sağladığı avantajlar nelerdir?
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
25 Eylül 2010       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

1.Osmanlı beyliği nasıl kurulmuştur?
2.Osman beyin osmanlı tarihiaçısından önemi nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
3.osmanlı beyliğinin büyümesinde coğrafi konumunun sağladığı avantajlar nelerdir?
4.osmanlıların kuruluşu sırasında balkanlardaki siyasi durumun sağladığı avantajlar nelerdir?
5.Osmanlıların kuruluşu sırasında anadoludaki siyasi durumun sağladığı avantajlar nelerdir?

Osmanlı İmparatorluğu beylik dönemi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osmanlı Devleti Tarihi
Ana Dönemler
Beylik Dönemi
Kuruluş Dönemi
Yükselme Dönemi
Duraklama Dönemi
Gerileme Dönemi
Dağılma Dönemi
Özel Dönemler
Fetret Devri
Köprülüler
Kutsal İttifak Savaşları
Lâle Devri
Rus Savaşları
Nizam-ı Cedid
Tanzimat
Birinci Meşrutiyet
İkinci Meşrutiyet
Osmanlı Portalı
g • t • d
Osmanlı Devleti Tarihi Zaman Çizelgesi
Osmanlı Tarihi Kronolojisi
→ Beylik kurulmadan önceki dönem için bkz: Beylik öncesinde Osmanlılar
Kösedağ Savaşı'ndan sonra (1243) Anadolu, giderek artan ölçülerle Moğol egemenliğine girmeye başladı. 13. yüzyıl sonlarında Anadolu Selçuklu Devleti tümüyle tarih sahnesinden silindi; Anadolu'nun doğu ve orta kesimleri doğrudan İlhanlı İmparatorluğu'na bağlanırken, Anadolu Selçuklu Devleti'nin, uç beyi olarak Bizans sınırına yerleştirdikleri Türkmenler de yer yer, biçim bakımından İlhanlılar'a bağlı, ama gerçekte bağımsız beylikler kurmaya başladılar. 13. yüzyıl sonlarında, 14. yüzyıl başlarında Anadolu'nun batı kısımlarında pek çok Türkmen beyliği ortaya çıktı. Bu beyliklerin en küçüğü, Eskişehir - Sakarya - Söğüt dolaylarındaki Osmanlı Beyliği idi. Bu küçük beylik, kısa sürede Anadolunun ucunda ve Balkanlar'da yayılacak, büyük bir dünya devleti olarak Türkiye ve Dünya tarihinde önemli bir yer edinecektir.
Osmanlı Beyliği, artık iyice zayıflamış olan Bizans İmparatorluğu ile karadan sınıra sahip tek Türkmen beyliği idi. Bu dönemde Bizans, iktisâdi bağımsızlığını tümüyle kaybetmiş, ülkede hemen tüm iktisâdi faaliyetler, İtalyan tüccar cumhuriyetleri Venedik ve Cenova'nın eline geçmişti.
Osmanlı Beyliği'nin doğduğu topraklar, Bizans İmparatorluğu'nun Marmara bölgesi topraklarıyla komşuydu. Bu topraklarda Bizans'ın büyük kent ve kasabaları bulunuyordu. Bu durum, Bizans kent iktisâdıyla Türkmenler'in göçebe hayvancılık iktisâdı birbirini tamamlayan bir bütün oluşturmasına neden oluyordu. Bölgede, Bizans kent iktisâdının ürünleriyle göçebe Türkmenlerin hayvancılık ürünlerinin pazarlandığı, değiş tokuş edildiği büyük pazarlar kuruluyor, bu pazarlar bölgeye, dolayısıyla Osmanlı Beyliği'ne büyük bir iktisâdi güç kazandırıyordu. Osmanlı Beyliği'nin ilk koyduğu vergilerden birinin Osman Bey zamanında "pazar rüsumu" olması, bu pazarların iktisâdi gücünü ve Osmanlı iktisâdına katkılarını gösteren bir kanıttır. Ayrıca, Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu topraklar, Bizans'ı Tebriz'e bağlayan ticâret yolu üzerinde bulunuyordu. Bu işlek ticâret yolunun Osmanlı Beyliği'nin topraklarından geçmesi, vegi, haraç ya da yağma biçiminde, beyliğe büyük zenginlikler kazandırıyordu.
Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Eskişehir - Sakarya - Söğüt dolayları Anadolu'da biçim bakımından İlhanlılar'a bağlı olsa da, Moğol İlhanlı etkisinin uzanamayacağı kadar batıda yer alan bir bölgeydi. Bu yüzden Osmanlı Beyliği'nin toprakları, Moğol baskısından kaçan Oğuz aşiretleri, Anadolu Selçuklu asker, memur ve bilim adamı için bir sığınak yeri işlevini yerine getiriyordu. Bu ise, başlangıçta toprakları küçük, nüfusu az, asker, yönetici ve bilim adamı olarak deneyimli kimselere gereksinim duyan Osmanlı Beyliği'nin insan yetisini güçlendiriyordu.
Osmanlı Beyliği'nin topraklarının karadan Bizans ile sınırdaş olması, beyliğe öteki Türkmen beyliklerinin sahip olmadığı bazı moral değerler de kazandırıyordu. Osmanlı Beyliği'nin karadan Bizans'la yaptığı savaşlar ona, Anadolu Türk - İslâm kamuoyunda, İslâm'ın dinsel görevlerinden biri olan gaza fârizasını yerine getiren bir beylik olarak saygınlık kazandırırken, bu fârizayı yerine getirmek isteyen gazileri ve yapılan savaşlardan ganimet elde etmek isteyen savaşçıları onun topraklarına çekiyordu.
Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu sıralarda, Bektaşilik ve Babailik gibi tarikatlar, bölgede etkili bulunuyordu. Bunun gibi dinsel kimliği olan Âhiler de, Osmanlı Beyliği kurulduğu sıralarda bölgede ve bölge insanları üzerinde etkili olan bir esnaf kuruluşuydu. Osmanlı Beyliği'nin kurucusu kabul edilen Osman Bey'in bölgenin nüfuzlu şeyhlerinden olan Şeyh Edebali'nin kızı Bala Hatun ile evlenebilmek için ısrar etmesi, onun hem siyâsi ileri görüşlülüğünü, hem de Şey Edebâli'nin bölge insanları üzerindeki büyük nüfuzunu gösterir. Nitekim Osman Bey ile Bâlâ Hatun'un evlilikleri gerçekleştikten sonra Âhilerin önde gelenlerinden Şeyh Mahmut Gazi, Âhi Şemsettin ve oğlu Âhi Hasan ve Cendereli (Çandarlı) Kara Halil, Osmanlı Beyliği'nin hizmetine girmişler ve bu beyliğin kuruluşunda, büyümesinde ve örgütlenmesinde, en azından Osmanlı hanedânı mensupları kadar önemli roller oynamışlardır.


Osmanlı Beyliğinin Büyümesinin Nedenleri

Coğrafi Konumu : Osmanlı Beyliği, Müslümanların topraklarıyla. Hıristiyanların topraklarının kesiştiği Söğüt, Domaniç bölgesinde kurulmuştur. Bu yüzden Uç Beyliği'dir,



Osmanlı Beyliği.nin Uç Beyliği olması, uzun süre Anadolu'dan tehdit almamasına ve Hıristiyanlar ile yaptığı savaşlarda Anadolu Müslümanları tarafından desteklenmesine neden oldu. Bu yüzden Osmanlı Devleti'nin batılı devletler ile yaptığı her savaş. cihat ya da gaza olarak görülmüştür.



Osmanlı Beyliği, Uç Beyliği olduğu için Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkmen boylarının tercih ettiği beylik olmuş, bu sayede çok küçük bir beylik olduğu zamanlarda bile nüfus sıkıntısı çekmemiştir,



Siyasi Boşluğun Etkisi : Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada, Anadolu'da ve Balkanlar.da güçlü devlet yoktu. Bizans imparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin de zayıflamış olması, ilk zamanlarından itibaren Osmanlı.nın işine yaramıştır.



Örgütlenmedeki Başarısı : Osmanlı Beyliği, ilk hükümdarlarından itibaren gerek Anadolu Selçuklu Devleti'nin, gerekse Bizans İmparatorluğu’nun örgütlenmelerinin etkisinde kalmıştır. Divan örgütü, medrese. düzenli ordu. toprak sistemi gibi organizasyonlarını kısa sürede tamamlamış, kendine özgü sistemler de geliştirmiştir.



Avrupa.da feodalitenin, kralların yetkilerini kısıtladığı, doğuda ise Türk devletlerinin, hanedanın ortak malı olarak görüldüğü günlerde Osmanlı Beyliği'nde mutlak monarşik anlayış yerleşmişti. I. Murat'tan itibaren. devlet hükümdarın malı olarak görülmüştür.



Mantıklı Siyasetlerin Etkisi : Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada Anadolu beylikleri arasında, Anadolu Sel çuklu Devleti'nden kalan mirasın paylaşımı konusunda kısır savaşlar vardı. Osmanlı Devleti'nin de bu mücadeleye girmesi pek sonuç vermeyeceğinden, Osmanlı yöneticileri yönlerini batıya döndürmüşlerdir.



Diğer Etkenler :



.Osmanlı Beyliği'nin Anadolu'nun en önemli kara ticaret yolu üzerinde kurulmuş olması. .Anadolu'da dini, ekonomik, sosyal ve siyasi etkileri olan, meslek teşkilatlarının (Lonca) yöneticisi durumundaki Ahilerin desteğinin alınması. .Kurucularının, Oğuzların değer verilen bir kolu olan Kayı boyundan gelmeleri. .Rumeli'ye geçebilmiş olması.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya osmanlı beylerinin kuruluşu
ysfakts - avatarı
ysfakts
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #4
ysfakts - avatarı
Ziyaretçi
selçuklu zamanında kayı boyundan bir grup insanların orta asyadan ticaret amaçlı anadoluya girmeleri ve orda kalıp gelişmişlerdir o zamanda harçı seferlerinin düzenlenmesinden dolayı selçukluya yardım etmişlerdir ve selçuklu bu mütevazi durum karşısında bu boyu alıp ankara karacadağa yerleştirmiştir ve bu boy orda gelişmiştir ticare daha fazla atılmişlardır ve selçuklunun dağılmasıyla bursa civarına yerleşmişlerdir ve osmanlı hanedanlığı yolunda ilerleyerek kendi devlet yapısını oluşturmuşlardır. ekleyen: yusuf
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya bişi sorucam.. Osmanoğulları beyliği neden diğer beylikler arasında en genişlemiş beyliktir Onu yücelten şey nedir ? Cevap yazarsanız çok mutlu olurum..

Benzer Konular

23 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
14 Nisan 2011 / 0yqmr0 Soru-Cevap
5 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap