Arama

Ülkemizde organik tarım uygulamaları nelerdir?

Güncelleme: 5 Kasım 2012 Gösterim: 3.887 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
organil tarımın türkiyedeki uygulamaları neler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Kasım 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen gösterin yazın söyleyin Msn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn SadMsn Sad
fey_2001 - avatarı
fey_2001
Ziyaretçi
5 Kasım 2012       Mesaj #3
fey_2001 - avatarı
Ziyaretçi
ürkiye'de Organik Tarım uygulamaları, 1985 yılında Avrupa ithalatçılarının talebi doğrultusunda organik İzmir üzümü (sultana) yetiştiriciliği ile başlamış ve [COLOR="Red"]daha sonra organik incir ve kayısı üretimine geçilmiştir. Organik ürünlerin üretimi, ürün çeşidinin yetiştiği bölgeye göre değişmekle birlikte, Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yapmaktadırlar. Türkiye′deki organik ürünler, tahıllar, kurutulmuş meyveler, taze veya işlenmiş sebze ve meyveler, baklagiller, fındık, baharatlar, aromatik bitkiler, çay ve bitkisel çaylar, yumurta, endüstri bitkileri ve çeşitli işlenmiş ürünlerden oluşmaktadır. İşlenmiş ürünlerin bazıları, zeytinyağı, bal, süt, dondurulmuş sebze ve meyveler ile konsantre meyve sularıdır.
Türkiye' de, 2005 yılı için üretici sayısı, 9.427 ; üretim alanı, 175.073 ha.; üretim miktarı, 289.082 ton; ürün çeşidi 200 adet ham ürün 300 adet işlenmiş üründür. Ülkemiz daha az kirlenmiş topraklara sahip olması nedeniyle, organik tarımsal üretim açısından önemli üstünlüklere sahip olmasına rağmen dünya pazarlarında da düşük paya sahiptir. Organik ürünlerin iç pazarda pazarlanması, süpermarketlerde, hipermarketlerde ve perakende satış mağazalarında (doğal ürün ve organik ürün dükkanlarında) ayrı bölümlerdeki raflarda olmaktadır. Son yıllarda iç pazarda organik ürün payı artmasına rağmen bu oran % 1-2' dir.
Türkiye'de organik bitkisel üretim yıllar içinde artış göstermektedir. Organik bitkisel ürünler daha çok kurutularak ya da dondurularak yurt dışına ihraç edilmekte ya da iç pazarda tüketilmektedir. Türkiye organik tarımsal üretimde kültüre alınan bitkilerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu, böğürtlen, ahududu, kekik gibi ürünlerin toplanması ve organik olarak değerlendirilmesi açısından da büyük potansiyele sahiptir. Dünya Çevre Koruma Örgütü halen kullanılmakta olan yabancı ot ilaçlarının % 60' nın, mantar öldürücü ilaçların % 90' nın, böcek öldürücü ilaçların %30'nun kanser yapıcı madde içerdiğini ve her yıl 1 milyon kişinin tarımsal ilaç kullanımından zehirlendiğini bildirmiştir.
ORGANİK ÜRÜNLER VE ÜRETİLDİKLERİ ÜLKELER

Ürün Adı

Dünya'da üretilen organik tarım ürünleri

Türkiye'de üretilen organik tarım ürünleri

Bitkisel Ürünler

Yaş meyve ve sebzeler
Kuru ve sert kabuklu meyveler
Hububatlar
Bakliyatlar
Yağlı tohumlar
Baharatlar
Tıbbi ve aromatik bitkiler
Yaş meyve ve sebzeler
Kuru ve sert kabuklu meyveler
Bakliyatlar
Hububatlar
Yağlı tohumlar
Baharatlar
Tıbbi ve aromatik bitkiler
İşlenmiş Ürünler

Dondurulmuş gıdalar
Zeytinyağı
Şarap
Çorbalar
Şeker ve şekerli ürünler
Un ve unlu mamuller
Bebek mamaları
Diyet ürünleri
Gıda katkı maddeleri
Soslar
Dondurulmuş gıdalar
Zeytinyağı
Ekmek
Un ve unlu mamuller
Şarap


Hayvansal Ürünler

Süt
Yumurta
Su ürünleri
Yağlar
Et ürünleri
Bal
Peynir
Süt
Yumurta
Yağlar
Bal


İçecekler

Bira, şarap, meyve suları
Kahve, çay
Diğer alkollü ve alkolsüz içecekler
Meyve suları
Gül suyu
Gülyağı
Reçeller

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / Misafir Ziraat
24 Mart 2016 / Sadık Soru-Cevap
19 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap