Arama

Karpal tünel sendromu nasıl bir hastalıktır, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 7 Mart 2016 Gösterim: 2.530 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hocam saygılarımla....benden istenilen EMG sonucunda yapılan her iki üst ekstramıte sinir ileti çalışmalarında her iki ulnar sinir motor duygusal latansları,ileti hızı ve F yanıtları normal iken,solmedıan sinirin duygusal latansları gecikmiş,motor latans,ileti hızı ve F yanıtları normal sınırlarda elde edilmiştir.sağda motor latanslarda gecikmiştir.sağda orta solda hafif seviyede karpal tunel sendromu ile uymludur. neticesi çıkmıştır.şikayetlerim ise özellikle sağ kolumda ense boynumdan parmak oçlarıma kadar inen uyuşma yanma hissi ve ağrıdır.özellikle kolumu çok kullandığım durumlarda şikayetlerim dahada artıyor .sizden ricam bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi varmıdır yoksa sadece cerrahimidir sizce hemen ameliyat olmalımıyım .şimdiden çok teşekkür ederim
Sponsorlu Bağlantılar
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Mart 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
KARPAL TÜNEL SENDROMU
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yazılanlar doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Karpal tünel sendromu (kısaca KTS), parestezi, ağrı, uyuşma ve diğer belirtilerin neden olduğu medyan nöropati tuzağıdır. Temel problem ele giden medyan sinirin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.

Boyun bölgesinden çıkıp bileğe kadar uzanan medyan sinir elde birçok kasın uyarılmasını üstlenir. İşte bu kanal boyunca medyan sinir çeşitli nedenlerden dolayı el bileğinde baskıya uğrarsa, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen Karpal Tünel Sendromu ortaya çıkabilir.

SEBEPLERİ (Meslek Hastalığı)
Özellikle uzun süreler tek tip el işi yapanlarda görülen bir rahatsızlıktır. bilinen en eski şikayet daktilo kullanan sekreterlerde görülmeye başlanılmış o dönemlerde halk arasında sekreter hastalığı adını almıştır. daktilo gibi sert basma kuvveti gerektiren tuşlu klavyelerde, eldeki tendon'ların kalınlaşmasına ve buna bağlı sinir üzerinde bası oluşmasına sebep olmaktadır.

özellikle fazla mesai yapmak zorunda bırakılan veri giriş elemanlarında bu sağlık sorunu sıkca görülmektedir.
ve ayrıca müzikle uğraşanlar özellikle piyano ve kalın telli parmakla çalınan çalgıları kullananlarda sıkça görülmektedir. ( gitar )

Yaşa bağlı sebepler
Yaşa bağlı olarak kireçlenme veya yağ dokusuna ait çeşitli rahatsızlıklarda ortayada çıkabilmektedir.

Bilgisayar kullananların dikkat etmesi gerekenler
Microsoft Türkiye ; Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu
Klavye tuş takımı açısından elin rahat hareket edebileceği genişlikte ürünler kullanılmalı, laptop klavyesi gibi ergonomik olmayan ürünleri kullanmayınız.
Masa başında dizüstü bilgisayar kullananların rahat bir masaüstü klavye kullanması önerilir.
Bilekler için çeşitli bilek altı destekleyici ürünler kullanılabilinir. (Burada asıl önemli olan kolun dirseğe kadar olan kısmının desteklenmesidir)

Oyun konsolları
Özellikle Xbox, Playstation ve taşınabilir el konsollarında uzun saatler geçirmek sonraki yaşlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu ürünlerin sınırlı süreyi aşılmayacak şekilde kullanılmasında ciddi yararlar vardır.

Oyun konsolu üreten firmaların ürettikleri çözüm yolları
Microsoft Xbox 360 ve Xbox One için Kinect (hiçbir ürünle fiziksel temas gerektirmez)
Sony Playstation 3 ve Playstation 4 için PlayStation Move (avuç içi taşınabilir ürünle fiziksel temas gerektirir)
Nintendo Wii (avuç içi taşınabilir ürünle fiziksel temas gerektirir)

Belirtileri
kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların sıralı bir gelişimi süreci söz konusu değildir. bu açıdan kişiden kişiye göre aşağıda geçen rahatsızlık tanımlarından sadece biri veya bir kısmı veya bir çoğu görülebilir.

Parmak uyuşması ; Parmaklarda uyuşma
Bilek ağrısı ; Bilekten kola uzanan ani ve keskin ağrı
Parmaklarda yanma hissi
Daha çok sabahları görülen şişlik ve el krampları
Başparmakta güç kaybı
El ve bilek ağrısıyla uyanma
Elde uyuşma , Nöropraksi

Tanı
Klinik olarak muayene ile tanı konabileceği gibi yardımcı olarak sinir ileti testi olan EMG tetkikinden de yararlanılabilinir.
Hastalık daha ziyade elini iş amacı ile yoğun olarak kullananlarda (süt sağanlar, el işi ile uğraşanlar vb.) ve son yıllarda video oyun konsollarını uzun süre oynayanlarda görülür. Bilekte ezilme, kırık sonucu sıkca görülür. Kadınlarda 3 kat fazla rastlanır. Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus) ve romatizma gibi hastalıklarda ise oluşma ihtimali daha da yüksektir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Egzersiz yöntemi
Fiziksel yapı temel olarak tek yönlü fiziksel etki altında kaldığı için temel yapıda deformasyonlar oluştuğu unutulmamalıdır. Bu açıdan yapılan iş esnasında oluşana hareket harici çeşitli alternatif hareketler ile elin tüm farklı hareket bölgelerini kullanacak şekilde doğaçlama hareketlerle egzersizler yapılmasında fayda vardır.

Yardımcı ortopedik malzemeler
Son yıllarda klavye kullanımında sendromu önlemek ve tedavi amacı ile eldivenler geliştirilmiştir.

Cerrahi müdahale
Tedavi olarak ağrıya yönelik verilen ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları ilk plandadır. Şayet sıkışma ileri derecede ise ve tıbbi tedaviye yanıtsızsa kılıfın açılıp sinirin serbestleştirilmesine yönelik cerrahi tedavi uygulanır.

Yeni tedavi yöntemleri
Botoksla Karpal tünel tedavisi.

Alternatif tıp yöntemleri
İnsan vücudu birçok açıdan kendini yenileye bilen mekanizma oluşu ve özellikle geleneksel alternatif doğu tıbbı açısından birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur.

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
4 Mart 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
El parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır.

Median sinir el bileğinin iç kımında parmakları hareket ettiren 9 adet tendon ile beraber karpal tünel denen dar bir boşluk içinden geçer. Median sinir his alanı Görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca parmak-ların ince bir takım hareketleri yapmasını sağlayan kasların çalışmasında da rol alır. Sinirin karpal tünel içinde bir şekilde uzun süreli basınca maruz kalması karpal tünel sendromuna neden olur.


Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Sık Görülür ?
Karpal tünel sendromu daha çok kadınlarda ve 40-60 yaş arasında daha sık görülür. Çoğunlukla belirgin bir sebep bulunamaz. Özellikle el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (daktilo, klavye kullanmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür.

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Sık Görülür ?
Ayrıca şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde vücud sıvılarının artması karpal tünel içinde basınç artışına bu da geçici olarak karpal tünel sendromu belirtilerinin oluşmasına yol açabilir..[/SIZE]

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nedir ?

Başlangıç döneminde ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir ve belirtiler hasta ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde azalır.

İlerlemiş vakalarda kas erimesi ve his kaybına bağlı yanık oluşumu.Çok ilerlemiş vakalarda baş parmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar. Parmaklardaki his kaybı nedeni ile ağrı ve acı hissi de olmadığından hasta fark etmeden parmaklarını yakabilir veya kesebilir.

_MaviKaranlık_ - avatarı
_MaviKaranlık_
Kayıtlı Üye
7 Mart 2016       Mesaj #4
_MaviKaranlık_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Hangi Sıklıkta ve Yaşlarda Görülür?

Genellikle 40 – 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülür.


Nedenleri Nelerdir ve Kimlerde Daha Çok Görülür?

Bilek kanalı yapısal olarak dar olan kişiler klinik belirtilerin ortaya çıkmasına yatkın olan kişilerdir. Şişmanlar, alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir. Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. El, el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra kronik bası ortaya çıkabilir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması kanalda mekanik daralmaya neden olur. Sınır kılıfının tümörleri, avuç içi enfeksiyonları medyan sinir bası belirtileri ortaya çıkarır. İş yerindeki mekanik nedenler vakaların çoğunda etkin rol oynamaktadır. Belli hareketlerin sık olarak tekrar edilmesinin karpal tünel sendromu ile ilişkisi mevcuttur. Marangozlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlar daha yatkındırlar En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir. Hanımlarda hamilelik sırasında görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu müteakiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de rastlanabilir. Karpal Tünel Sendromu'nun meydana gelmesinde bazı başka hastalıklarında rolü vardır. Romotoid artirit, üremi, amiloidoz, damar anomalileri, Tendonitis bunlardan birkaçıdır.

Klinik Belirtiler Nelerdir?

Hastalar gece uykuya daldıktan birkaç saat kadar sonra tüm elde şişme hissi ve uyuşma

karıncalanma hissi ile uyanırlar. Parmaklar sertleşmiştir, hasta ellerini şişmiş ve gerilmiş hisseder; fakat gerçekte objektif bir değişiklik gözlenmez. Hastalar ellerini sallar ve ovarlar, çoğunlukla yataktan kalkarlar ve kısa süre sonra rahatlarlar. Bazen bir gece içinde birçok kez tekrarlayan uyuşmalar olur ve hastalarda ciddi uyku bozukluğuna yol açar. Nadir olmayarak eldeki uyuşmalar on kol omuz ve boyuna kadar çıkar. Ellerin çok kullanıldığı işlerde ev hanımlarda çok çamaşır yıkamadan ve temizlik işlerinden sonra şikâyet artar. İlerleyen dönemde kuvvet kaybı ve avuç kaslarında erime ortaya çıkar

Hastalığın tanısı nasıl konur?

El bileğine refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpması yani şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel bulgusu olarak bilinir. EMG testi ile büyük oranda kesin tanı konulabilir. Elektrofizyolojik ve klinik bulgular iyi bir şekilde değerlendirildiğinde diğer tetkiklerin pek anlamı kalmaz fakat bazı özel vakalarda manyetik rezonans görüntüleme faydalı olabilir.

Hastalığın tedavi çeşitleri nelerdir?

Konservatif Tedavi:


İleri duyusal ve hiçbir motor bozukluğu olmayan hastalarda bileği nötral pozisyonda tutan fakat parmakların serbestleşmesine imkân veren gece istirahat bileklikleri çok faydalı olduğunu görüyoruz.

Karpal kanala hidrokortizon enjeksiyonu sonrasında uzun süre şikâyetler ortadan kalkar. Ağızdan düşük doz kortizon tedavisinin iyi sonuçlar verdiği bildirilmiş olsa da bu tedavinin daha sonraki sonuçlarından bahsedilmemiştir.

Cerrahi Tedavi:

İlaç tedavisi ile şikâyetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur.

Benzer Konular

26 Temmuz 2010 / Misafir Soru-Cevap
28 Ağustos 2014 / Misafir Soru-Cevap
17 Mayıs 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
22 Mart 2009 / ben bir anneyim Soru-Cevap