Arama

Toplum hayatı hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 15 Ocak 2014 Gösterim: 9.530 Cevap: 8
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Şubat 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
toplum hayati nedir ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum arkadaslar acil odevım yardım edin lutfen acillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll llllllllll
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Toplumsal Hayat
Hikayeler > Deneme > Hayata Dair Denemeler > Toplumsal Hayat
Sponsorlu Bağlantılar

--------------------------------------------------------------------------------
Bir toplum, bir futbol takımı oyuncularına benzer. Nasıl ki bir futbol takımında bir futbolcunun yaptığı hata bütün takım oyuncularının hatası oluyorsa, bir toplumda da bir bireyin yaptığı hata bütün insanlarının hatası olur. Bu hataların önüne geçilememesi sonucunda her yeni doğan birey, sorumlusu olmadığı bu hataların sorumluluğunu üstlenir. Bu toplumumuzu yaşanması güç bir duruma sokar. Fakat; insanlar ortak kurallar etrafında birleşerek toplum kurumunu oluşturmuşlardır.
Insanın doğru biri olabilmesi için çevresinin, hatta toplumunun da doğru bir yapıya sahip olması gerekir. Yoksa; bireyin tek başına doğruluğu yakalaması imkansızdır. Bununla anlatmak istediğim; insandaki her şey bir etkileşim sonucudur. Bundan dolayı bireyde görülen hatalar, toplumun bütün insanlarının ortak sorunudur. Böyle de olmalıdır. Çünkü; insan kazandığı doğruluk değerlerini toplumundan alabiliyorsa, yalnış değerlerini de toplumun kendisinden alır. Bu yüzden birimizin sorunu hepimizin sorunudur.
Insanlar eğer toplum anlayışından uzak yaşasaydılar; hayatı sadece güçlü olanların esaretinde yaşayacaklardı. Hayatta sadece güçlüler özgür olacak, zayıf insanlar onların esiri olacaklardı. Bu sayede insanlar zamanla ortak olarak kurdukları kurallar karşısında toplumsal bir fikir çerçevesinde birleşmişlerdir. Toplum bir insan için ne kadar gerekliyse, bu kurumda görülen yalnış normlar, bireyi toplum anlayışından alıkoyar ve bireysel özgürlük anlayışına yani; insanları toplum anlayışına geçmeden önceki zamana götürür.
Ne güzel sahip olduğumuz bir toplumumuz var. Eğer bu anlayıştan mahrum olursak yaşamımızı sürdüreceğimiz hayatı nasıl buluruz. Toplumumuz olmadan hayata nasıl sarılabiliriz. Hazır içinde bulunduğumuz güzelliklerin farkında değilsek; her an o güzelliklerin farkına varalım.
Unutmayalım ki her yaptığımız yalnışlar, toplumumuzun sorunu oluyor, bundan sorumlu olmayan adam da sorumlu tutuluyor. Bunlar insanlarımızı toplum anlayışından mahrum bırakır ve kendimizi istemediğimiz bir yaşam anlayışına götürür.
Dil bir toplumun ana etmenidir. Toplumumuzun da ana kaynağı dildir. Dilinden mahrum kalan bir toplum, temelinden darbe almış demektir. Bu yüzden dilimize sahip çıkmalıyız.
Bir toplumda din de önemli bir etmendir. Dini olmayan bir toplumunda tutunacak dallarından biri yok olmuş demektir. Din bizim için gereklidir. Fakat; baskı sonucunda oluşturulan bir din de bir toplum için gereksizdir. Din insanın özgür iradesine bırakılarak var olmalıdır. Yoksa; insanlar özgürlüklerini kazanmak için birleşcek ve toplumsal hayatı yıkmaya çalışacaklardır.
Bir toplumda insanlar din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmadan kabullenilmelidir. Bu doğruluğun çiğnenmesi sonucunda bütün toplum bir kamaşa içine girecektir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yarına toplum hayatı ile ilgili deyim,atasözü ve özdeyiş lütfeeeeeeeeennnnnn çççççççooooooookkkkkkk aacilll
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bişeyide yazın yha. TOPLUM HAYATI İLE İLGİLİ ATASÖZÜ DEYİM VE ÖZDEYİŞŞŞ LÜTFEN YAZARMISINIZ.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
nolurrr yazın pazartesiyee yaa off hiç biryerde yokmu????
sitemkar kıss - avatarı
sitemkar kıss
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #6
sitemkar kıss - avatarı
Ziyaretçi
Toplum hayatı aslında grup hayatıdır. Grup ise birden fazla insandan meydana gelir. Grup hayatı, insanın doğumuyla ailede başlayan, sonra da okulda ve toplumsal çevrede (sokak, işyeri, eğitimsel, kültürel ve politik ortamlar vs.) çeşitlenen örnekleri ile insan için son derece gerekli bir hayat alanıdır.

İşbölümü hayatı kolaylaştırdığı gibi insanın ihtiyaç duyduğu ürünlerde de kaliteyi artırır. İnsanlar ve meslekler arası rekabet, ürünlerdeki kaliteyi teşvik eder, daha iyi ve daha güzelin sunulmasına standartların yükselmesine neden olur.
Türk düşüncesinin önde gelen isimlerinden biri olan Ahi Evren (1171-..?.) bir çeşit siyasetname olan Letaif-i Hikmet adlı eserinde iş bölümünün önemi ve gereğini şu çarpıcı ifadelerle dile getirmektedir: “Tanrı insanları yemek, içmek, evlenmek, meslek edinmek gibi çok şeylere muhtaç olarak yaratmıştır. Hiç kimse kendi başına bu ihtiyaçları karşılayamaz. Durum böyle olunca demircilik, marangozluk gibi çeşitli meslekleri yürütmek için çok insan gerekli olduğu gibi demircilik, marangozluk ve diğer bütün meslekler ve sanatlar da bir takım alet ve edevatı tedarik etmek için de ayrıca çok sayıda insana ihtiyaç vardır. Bu bakımdan insan (toplum) için gerekli olan bütün sanat kollarının yaşatılması ve bu işe yeterli miktarda insanın yönlendirilmesi lüzumludur. Toplum çeşitli sanat kollarını insanların muhtaç olduğuna göre bu sanat kollarını yürüten çok sayıda insanların belli bir yere toplanmaları ve her birinin belli bir sanat ile meşgul olmaları gerekir ki, toplumun bütün ihtiyacı görülmüş olsun”.

Bu kısa ve özlü yaklaşımda Ahi Evren iş bölümünün insanlar için önemi ile birlikte işbirliğinin yol açtığı mesleki çeşitliliğin gereğine de dikkat çekmektedir. İşbölümü sosyolojik anlamda kapalı toplumdan açık topluma, bir diğer deyişle kendisi için üreten ve tüketen geleneksel kapalı toplumdan uzmanlık ve mesleki çeşitliliğin ortaya çıktığı modern topluma gelindikçe belirginleşen bir olgudur. Bu nedenle denilebilir ki işbölümü sanayileşmenin neden olduğu bir sosyal gelişme olarak modern toplumun temel özelliklerinden sayılır. Sanayileşme belirli bir meslek ve iş alanının beceri ve uzmanlık gerektiren taraflarını ön plana çıkarmak suretiyle bu noktalarda iş bölümünü zorunluluk getirmiştir. Açıkça insanlar büyük yerleşim birimlerine yöneldikçe sosyolojik olmanın şartı daha etkili bir biçimde ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sanayileşmenin yol açtığı modern toplum, “sosyal”i ve “sosyal hayat”ı yeni insan yaşamının önemli bir boyuta dönüştürmüştür.

İşbölümünün kültürel açıdan yararları şöyle sıralanabilir:
1. İşbölümüyle az emek ve az masrafla daha çok ürün alınabilir.
2. İşbölümü uzmanlaşmaya neden olmaktadır. Belirli bir konu ve beceri alanı uzman olma gereği işbölümünün doğal sonuçları arasındadır.
3. İşbölümü paylaşan insanlar arasında sorumluluk duygusu gelişmektedir. İnsanlar yaptıkları işin başkalarının yaptıklarına bağlı olarak anlam ve değer kazanma duygusu ile daha dikkatli ve sorumlu olmayı önemsemektedirler.
4. İşbölümü ile mekanik dayanışma organik dayanışmaya dönüşmektedir. Yani toplumda doğal olarak var olmanın getirdiği dayanışma gerçeği birbirini tamamlayan insan dayanışmasına (organik) dönüşmektedir. Mekanik dayanışma geleneksel topluma özgü bir dayanışma ve etkileşim biçimi olurken: organik dayanışma bireyleri birbirlerine karşı sorumlu varlıklar olarak düşünen mekanik toplumun ilişki biçimidir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
toplum hayatı ile ilgili hikaye yazın ne olur ........
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Üç gün sonra duyar olduk

Konya da ölmüş ninem
Üç gün sonra duyar olduk
Duydum dağlandı sinem
Deli denge ser toplum olduk

Yanında var küçük torun
İşte bu en büyük sorun
Etmeyin hiç ağız burun
Alıngan bir toplum olduk

Hiç bakmıyoruz aynaya
Saplandık yalan dünyaya
Uyup gittik bir rüyaya
Uyurgezer bir toplum olduk

Yalanı bak baştanbaşa
Yürekleri dönmüş taşa
Tapınıyor dağa taşa
Haktan uzak toplum olduk

Hayal edip ona uyar
Hayaline saygı duyar
Vermediği cana kıyar
Canavar bir toplum olduk

Kanayan bu acı yara
Doğrular etmiyor para
Tapı yok evleri kira
Evsiz barksız toplum olduk

Sihri bozulmuş bir asa
Hayat oldu sanki kıssa
Ne gam var nede tasa
Vurdumduymaz toplum olduk

Analar var dertli gamlı
Soyu bozuk delikanlı
Eşkıya olmuş eli kanlı
Deli dolu bir toplum olduk

Hal ortada ayan beyan
Ne erkek nede bayan
Kendini bir adam sayan
Böbürlenen bir toplum olduk

Ayrı yaşar ana baba
Bu hayat tarzı kaba
Nesiller oluyor heba
Öksüz yetim toplum olduk

Aça yoksula acımaz
Şeytandan geri kalmaz
Kıblesiz bey namaz
Şuursuz bir toplum olduk

Nicesi var keskin yürek
Hiçbir işe olmaz kürek
İnanana yapar sürek
Kaba saba toplum olduk

Denizim nehirdir taşar
Olupbittilere şaşar
Bu insanlık nere koşar
Yol erkansız toplum olduk
yeliz (misafir) - avatarı
yeliz (misafir)
Ziyaretçi
15 Ocak 2014       Mesaj #9
yeliz (misafir) - avatarı
Ziyaretçi
Kardeşim bana toplumsal hayat denince insanın aklına ne gelir? hakkında bir röportaj lazım yarına lazım çok seri bir yardımda bulunurmusunuz lütfen?

Benzer Konular

7 Ocak 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
24 Kasım 2010 / kuzzu Soru-Cevap
16 Aralık 2016 / berke aktaş Cevaplanmış
17 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Ekim 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular